7 dagen – Bijzondere (familie)reis naar indianen in Vaupes, diep in de Amazone van Colombia

Deze reis is onder andere bedoeld voor families die eens de andere kant van het spectrum in het leven willen zien en beleven en hun kinderen wat anders willen meegeven dan de 4 of 5* vakantiehuizen in Zuid Frankrijk. Even een week geen iPhone of andere apparaten die bijdragen aan de verarming van onze maatschappij. Een paar dagen weg van enige vorm van Luxe. Dit houd in dat je naar een remote gebied vliegt diep in de jungle van Colombia, op weg naar een nog traditioneel levende indianen gemeenschap. In deze gemeenschap worden ca. 5 x per jaar worden meerdaagse traditionele ceremonies gehouden, waar wij bij hoge uitzondering aan mogen deelnemen. Dit kunnen absoluut life changing gebeurtenissen zijn. Deze reis is voor het eerst gemaakt in juli 2017 met een familie met drie kinderen in de leeftijd van 13 tot 19.

Natuurlijk is deze reis ook zeer geschikt voor antropologen of zij die een bijzondere ervaring willen hebben met deze nog oorspronkelijk levende indianen gemeenschappen.

Deze reis is natuurlijk goed te combineren in een reis of vakantie met andere locaties (bouwstenen) in Colombia.

Maximaal 6 deelnemers

Dag 1. Bogota – Mitu

Ontmoeting op de luchthaven van Bogota. Hier nemen we de Satena vlucht naar Mitu waar we in de loop van de middag aankomen (vlucht zal wellicht een stop maken in Villavicencio). In de middag zal de gids inkopen moeten doen voor de reis, en de laatste dingen organiseren. Deelnemers kunnen hier hangmatten en laarzen kopen en wellicht een klamboe. We kunnen lunchen in op de indianen markt om alvast wat in de stemming te komen. Overnachting in hotel La Voragine Vaupés, gelegen aan de gelijknamige rivier. In Mitu is het alvast wennen aan een Wifi vrij bestaan van een kleine week.

Dag 2. Mitu – San Jose de Cananari – Altamira de Cananari

Met Cessna vliegtuigjes (3 stuks in total) vliegen we in ca. 40 minuten van Mitu over de jungle naar de Indianen gemeenschap San José de Cananarí. Vanuit hier lopen we naar de Cananarí rivier en dalen we af in ca. 3 a 4 uur naar de Indianen gemeenschap van Altamira. Onderweg zullen we de boot uitmoeten en een stuk door de jungle lopen (45 minuten) terwijl de boot een gevaarlijke raudal (stroomversnelling) zal nemen. In Altamira worden we opgevangen door de gemeenschap en verblijven we in de Maloka van het dorpje.

Dag 3. Altamira de Cananari – Cerro Hasi

Niet elke reis zal hetzelfde verloop hebben. Vandaag zouden we na een boottocht van ca. 45 minuten stroomopwaarts een ca. 3 uur durende hike door de jungle kunnen maken. We komen dan uit bij een Cerro (rotsformatie in de jungle) waar we de nacht doorbrengen in een grot. We kunnen in de omgeving gaan wandelen en meerdere grotten en watervallen bekijken. Ook komen we
rotstekeningen tegen in de grotten van oude Indianen culturen. Ongerepter en mystieker kan het niet.

Dag 4. Cerro Hasi – Altamira

In de loop van de ochtend keren we terug naar de gemeenschap, waar de voorbereidingen van de ceremonie al in volle gang zijn. Mambe wordt gemaakt op traditionele manier. Dit is een goedje van gedroogde cocabladeren, vermengd met as. De as zorgt ervoor dat de werkzame stof van de cocabladeren beter wordt opgenomen. De Kogi indianen van de Sierra Nevada gebruiken hier fijngestampte schelpen (kalk) voor. Verder wordt er in alle maloka’s hard gewerkt aan de bereiding van Chicha. Dit licht gefermenteerde drankje wordt gemaakt van het afgedreven vocht van de bittere Yuka wortel. Deze drank is onmisbaar in de Yahe (Ayahuasca) ceremonie. Verder wordt ook nog Yoppo, een tabakssoort, bereid, die je in je neus geblazen krijgt als oppepper. De ceremonie gaat immers lang duren.
Natuurlijk is de keuze aan jullie zelf om deel te nemen aan het Yahe (Ayahuasca) gebeuren. Vroeg naar de hangmatten

Dag 5. Altamira – Ceremonie

Nogmaals, de ceremonie die ‘s ochtends gaat beginnen is vrijblijvend om aan deel te nemen.
Hieronder beschreven, wat wij tijdens onze reis in juli 2017 hebben beleefd. Muziek wordt vrijwel non-stop gemaakt met de panfluit en trommels. Dit gaat minimaal 60 uur in beslag nemen. Rond 22.00, maar dit kan ook zo middernacht zijn, begint men aan de Yahe. (Ayahuasca). Een goedje wat op z’n zachts gezegd smerig smaakt, maar wat vervolgens snel wordt weggespoeld met een grotere slok Chica. Voor verdere uitleg, zal ik separaat nog een beschrijving sturen. Het ene Yahe ritueel, wat overal op het internet wordt beschreven is weer totaal anders dan het andere. Ook zijn er veel verschillen in de bereiding en samenstelling. Bij de ene ceremonie wordt het goedje gekookt, bij de andere juist weer niet. Maar in alle gevallen verandert tijdens zo’n sessie op de één of andere manier het rechtlijnige 3 dimensionele waarnemingsvermogen, waar we in het dagelijkse leven mee worden geconfronteerd. Ieder beleefd het weer anders. Het voordeel van deze ceremonie is dat je het opbouwt. Steeds met kleine hoeveelheden. Je kunt dus altijd afhaken. Maar het is aan te raden om je angsten te overwinnen en alles los te laten, je over te geven. Het kan je inzichten brengen die je niet voor mogelijk houd. Sommigen zullen het leven hierna ook anders gaan inrichten. Wat ik nog niet had vermeld is dat de ceremonie in deze gemeenschap normaal gesproken en dan bedoel ik het innemen van de Yahe eigenlijk alleen daar de mannen wordt gedaan. Op een zelf gekozen tijdstip zal de hangmat worden opgezocht. Dit kan dus ook zijn als het zonnetje als is opgekomen.

Dag 6. Altamira – San Jose de Cananari – Mitu

Wellicht wakker worden op een bijzondere manier en terugkeer naar de bewoonde wereld. Eerst gaan we met de boot in ca. 3 uurtje varen terug naar de plek waar de vliegtuigjes ons weer zullen oppikken. Dan vliegen we terug naar Mitu voor de laatste overnachten van deze bijzondere reis.

Dag 7. Mitu – Bogota

Vlucht met Satena, al dan niet via Villavicencio naar Bogota. Hier worden jullie bij het hotel afgeleverd voor het vervolg van de reis door Colombia. Neem van mij aan dat dit met een andere blik zal zijn.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Binnenlandse vlucht Bogota – Mitu – Bogota
 • Transfers in Mitu
 • Vluchten met Cessna’s van Miti naar San Jose de Cananari en vice versa
 • Boottrips van en naar de gemeenschap op de Rio Cananari
 • Overnachtingen in Mitu
 • Overnachtingen in de jungle en de gemeenschap in hangmatten, 4 in totaal
 • Alle maaltijden en lokale drankjes
 • Genoemde activiteiten
 • Reisleider
 • Lokale gidsen
 • Alle transfers
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons