Nabusimake

Nabusimaké wordt ook wel de ‘Cuna’ (wieg) van de Arhuaco Indianen genoemd. De Arhuaco (ook bekend als de Ika) leven aan de zuidkant van de Sierra Nevada, een kustgebergte in het noorden van Colombia. Hun buren, de Arsarios (ook wel de Malayo of Wiwa genaamd), leven aan de oostkant en een derde volk, de Kogi, leeft aan de noordkant van het gebergte. In totaal gaat het om minstens 20.000 mensen. Deze Indianen stammen, net als de Kogi, Kankuamo en Wiwa, af van de inmiddels uitgestorven Tayrona Indianen, de oorspronkelijke bewoners van de Sierra Nevada en de omliggende kuststreken. De Arhuaco en Kogi zijn van deze afstammelingen de meest bekende.
Alle drie volksstammen worden gekenmerkt door een complexe spiritualiteit en door karakteristieke kleding en woningen. Hun dagelijks voedsel bestaat vooral uit maïs, maniok, bakbanaan en diverse soorten fruit. De Spaanse bezetters introduceerden koffie, suikerriet, tarwe en vee. Ook houden ze varkens. De volken van de Sierra noemen zichzelf ‘de oudere broers’ en zij geloven dat hun mystieke wijsheid en begrip dat van anderen overtreft. Zij refereren aan andere mensen als ‘de jongere broers’. Anders dan de Kogi en Arsarios, dragen Arhuaco mannen een kegelvormige witte hoed die de besneeuwde pieken van de Sierra symboliseert.
Nabusimaké is de belangrijkste plaats voor de Arhuaco Inidanen en de meest interessante en speciale bestemming in de Sierra Nevada de Santa Marta die nog enigszins toegankelijk is. Hier worden veel belangrijke bijeenkomsten gehouden van de lokale religieuze leiders. Net als de Kogi geloven de Arhuaco in de ‘Moeder Aarde’ als beginsel van het hele leven en La Sierra Nevada de Santa Marta is hun heilig gebied. Het geloof bestaat er uit dat als het evenwicht in la Sierra wordt bewaard, dat ook het evenwicht op aarde in balans zal blijven. De lokale leiders, ook wel Mamo’s genoemd, zijn de hoogste autoriteit en zijn met hun kennis en ervaring verantwoordelijk voor het behoud van dit evenwicht. Een zeer belangrijke traditie in dit geloof zijn de zogenaamde ‘Pagamientos’ (offers) die worden gedaan in de hoger gelegen heilige meren van de Sierra Nevada. Deze hoger gelegen gebieden zijn niet toegankelijk voor buitenstaanders en al helemaal niet voor toeristen.
Als toerist is het mogelijk Nabusimaké te bezoeken. Het traditionele dorpje is geheel in de originele stijl en rondlopend in deze prachtige vallei waan je je een paar honderd jaar terug in de tijd. Het dorpje mag bezocht worden, maar verbleven moet worden buiten het traditionele dorpje bij één van de families die daar onderdak aanbiedt.
Om Nabusimake te bereiken start je in Valledupar en ga je via Pueblo Bello omhoog de Sierra Nevada in. Een prachtige route over een zeer slecht begaanbare weg. Om hier naar toe te gaan ben je verplicht om met een gids op pad te gaan. Naast het dorpje kun je een prachtige wandeling door de bergen maken, langs een aantal andere dorpjes van de Arhuaco, naar een waterval. Het valt op hoe koud het hier ’s nachts kan worden. Het dorpje ligt op 1800m, een stuk lager dan bijvoorbeeld Bogota, maar het koelt hier veel meer af.
Belangrijk: Nabusimaké is een bestemming waarbij we ons op de grens begeven van wat toeristisch verantwoord is. Daarom gaat er altijd een gids mee. In principe zijn de Arhuaco niet gastvrij om de simpele reden dat ze geen toeristen willen hebben in hun heilige gebieden. Maar het dorpje zelf en de omgeving mag worden bezocht met het nodige respect voor de cultuur, de tradities en de natuurlijke omgeving.
De infrastructuur voor toerisme is erg simpel wat inhoudt dat de onderkomens zeer eenvoudig zijn. Het reizen naar Nabusimaké wordt alleen in kleine groepen gedaan en het is van belang dat degenen die deze trip maken interesse tonen in het leren kennen van de cultuur van de Arhuaco in het noorden van Colombia.
Het is niet toegestaan foto’s te maken van personen zonder daarvoor toestemming te vragen. Ook in het traditionele dorpje zelf moet eerst toestemming gevraagd worden alvorens foto’s te nemen. Het is de bedoeling ook bij een negatief antwoord (komt nogal eens voor) dit te respecteren.

Nabusimake