Bogota

Bogotá is de hoofdstad van het prachtige Colombia. De stad werd in 1717 door de Spaanse kolonisten tot hoofdstad betiteld en sindsdien is het altijd de hoofdstad gebleven. Bogotá ligt dichtbij de evenaar. Wie denkt dat het om die reden dan altijd lekker warm is in Bogotá, komt bedrogen uit. Bogotá ligt namelijk op 2600 meter boven de zeespiegel, wat er voor zorgt dat de temperaturen gemiddeld rond de 18 graden liggen. Vooral ‘s nachts kan het dan ook behoorlijk fris zijn.

De stad bestaat echter al veel langer, weliswaar niet direct als hoofdstad. De originele naam Santa Fé de Bogotá werd door Gonzalo Jimenez de Quescada officieel gesticht. Dat gebeurde in 1538. Hoewel, in 1539 vond de officiële stichting plaats, nadat alle details van straten, pleinen en andere stadse zaken onder het toezicht van de Spaanse Kroon op papier werder gezet. De naam stamt af van Bacatá, een verblijfplaats van de Muisca-indianen.

Aanvankelijk was Bogotá een rustige hoofdstad, maar sinds 1940 groeide de stad uit tot een ware metropool. De hoofdstad werd het politieke, economische en culturele centrum van Colombia. Er was halverwege de 20e eeuw veel geld te verdienen in deze stad. Daarop trokken veel boeren richting de hoofdstad. De stad kenmerkt zich nu van hoogbouw met de nodige commercie in het centrum, tot laagbouw met de nodige armoe in de buitenwijken.. Deze voornamelijke toch moderne stad telt inmiddels ruim 7.5 miljoen inwoners en fungeert als aanvlieghaven van vele internationale vluchten.

bogota