Salta

Salta is de grootste stad van noordwest Argentinië en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt in de lerma vallei op een hoogte van 1100 meter tegen het Andes-gebergte aan en heeft ca 0,5 miljoen inwoners. Salta werd in 1582 gesticht door de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Lerma, die op weg was van Lima naar Buenos Aires. Het maakte tot 1776 deel uit van het onderkoninkrijk van Peru. Daarna ging de stad over naar het Onderkoninkrijk van de Río de la Plata.

De stad heeft als bijnaam ‘la Linda’ of ‘de schone’ en wordt jaarlijks bezocht door vele toeristen, aangetrokken door de indrukwekkende koloniale gebouwen, zoals de 18e-eeuwse Cabildo, de kathedraal, en het Plaza 9 de Julio stadspark. Er zijn meerdere musea, waaronder het Museo de Alta Montaña, dat drie Inca kinderlichamen huisvest die in de nabijheid van Mount Llullaillaco gevonden zijn. Salta is ook het vertrek- en aankomstpunt van de Tren a las nubes, de Trein naar de Wolken met belangrijke toeristische bestemmingen. Het betreft een treinrit van ruim 400 km, die leidt naar het hoogste punt op 4200 m. De rit neemt bijna 15 uur in beslag. Hij voert via dezelfde route terug naar Salta.
Gedurende de onafhankelijkheidsoorlog werd de stad een militair strategisch punt tussen Peru en Argentinië. Tussen 1816 en 1821 werd de stad bestuurd door de lokale militaire leider generaal Martín Miguel de Güemes, die onder bevel van generaal José de San Martín de stad verdedigde tegen Spaanse legers uit het noorden. Als gevolg van deze oorlog werd Salta grotendeels verwoest en was ze praktisch failliet. Later bloeide de stad als gevolg van de aanleg van een spoorlijn en de aankomst van Italiaanse, Spaanse en Arabische immigranten aan het einde van de 19e eeuw, weer langzaam. Nu is de stad een prettige uitvalsbasis om de prachtige omgeving te verkennen.

Salta