Bariloche

Bariloche (officiële naam San Carlos de Bariloche) is een stad met ruim 100 000 inwoners en ligt in het hart van het Nationale Park Nahuel Huapi en aan de oever van het Nahuel Huapi-meer. De stad is een belangrijk toeristenbestemming voor rijke Argentijnen.

Qua uiterlijk heeft de stad een sterk Midden-Europees voorkomen, aangezien de voorouders en grondleggers uit Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk-Hongarije en Noord-Italië afkomstig zijn. Zowel de stedelijke architectuur met zijn Zwitserse chalets als de economie, die sterk op het toerisme, chocolade- en keramiekindustrie steunt, getuigt van deze invloed. De chocolade is nog steeds in de handen van een aantal Italiaanse families. Het gebied van het Nahuel Huapi-meer is na de woestijnveldtocht van generaal Julio A. Roca tegen het einde van de 19de eeuw gekoloniseerd. San Carlos de Bariloche is in 1902 gesticht en heeft aanvankelijk als centrum voor de handel met Zuid-Chili gediend. De stedelijke patroonheilige was is niet de heilige Karel, maar Onze Lieve Vrouw van Nahuel Huapi, tevens de patroonheilige van de kathedraal. De naam San Carlos is toegevoegd in 1902. Het gebied heeft al in deze periode buitenlandse toeristen gelokt zoals de Amerikaanse president Theodore Roosevelt en de Prins van Wales. Door de aanleg van een spoorwegverbinding in 1932 genoot Bariloche steeds grotere populariteit als toeristenbestemming, vooral na de Tweede Wereldoorlog. Bariloche is volgens sommige journalisten reeds vanaf de jaren 1920 een centrum van fascistische en nationaal-socialistische activiteiten geweest, vooral door toedoen van een concentratie van Duitse immigranten. In de Club Andino Bariloche (Andesclub Bariloche), een beroemde bergsportvereniging die ook wintersporttoernooien organiseert, werd nog lang na 1945 openlijk nazipropaganda bedreven. Ook is er een Duitse school waar Mein Kampf tot de verplichte leerstof behoorde en waar de swastika-vlag regelmatig aan de gevel wapperde. Toen na de oorlog nazi-Duitsers op de vlucht voor justitie een toevluchtsoord zochten, waren zij onder Juan Perón welkom in deze gemeenschap die nooit officieel met het verleden heeft gebroken. Bariloche wordt soms ook het Argentijnse Beieren genoemd.

De stad ligt heel fraai en vlak buiten de stad ligt op 17 kilometer een van die grootste skicentra op het Zuidelijk Halfrond; Cerro Catedral. Het Catedral Ski-centrum ligt op 17 kilometer van Bariloche en is. Ook de familie Zorreguieta bracht hier de wintersportvakanties door in hun eigen vakantiehuisje. Máxima ging hier met Willem-Alexander skiën in 1999 toen ze hem aan haar familie voorstelde. Ook prins Bernhard logeerde ooit in San Carlos de Bariloche. In 2008 kochten Willem-Alexander en Maxima een buitenhuis in de omgeving van Bariloche. Martin Zorreguieta, de broer van Maxima heeft een restaurant in Bariloche.
De uitzichten boven op de skihellingen zijn ongelofelijk mooi op oa het Nahuel Huapi –meer en alle omliggende pieken en vulkanen van het PN Nahuel Huapi en tot in Chili.
Je kunt hier dus alle soorten activiteiten ondernemen: Bootvaarten, allerlei soorten watersport, jacht, paardrijden, golf, bergklimmen en skisport in de winter.

Ten Noorden van Bariloche ligt het Argentijnse merendistrict en je kan hier dagen rondrijden en langs de vele beboste hellingen fantastisch mooie bergmeren aantreffen. El Bolsón, ten zuiden van Bariloche, is een klein dorp in een rustige vallei. In de zestigerjaren was dit de hoofdstad van de Argentijnse hippiebeweging, en er zijn nog steeds enkelen die hier een alternatieve levensstijl zoeken.

bariloche