Puna

De Puna is een hoogvlakte in het noorden van Argentinië dat ligt tussen het hooggebergte van de west en oost Andes. het is een ongelofelijk indrukwekkens schouspel, soms lijkt het wel of je op de maan bent beland als je dit gebied doorkruist. De Puna of ook wel eens Altiplano genoemd ligt op een gemiddelde hoogte van 2900 meter en heeft een oppervlakte van circa 120.000 km².

Het klimaat van de Altiplano is koud en droog. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 5 graden. Overdag wordt het meestal rond de 18 graden, maar ’s nachts koelt het behoorlijk af, soms wel tot minus twintig, zeker in de maanden juni en juli. De gemiddelde neerslag ligt onder de 100 mm. Sneeuwval is zeldzaam.
Deelgebieden van het Altiplano bezitten karakteristieken van de „Puna“, een Hooggebergte vegetatie met wisselvallige vochtigheidsklimaat; Randgebieden van de Puna bezitten karakteristieken van de „Páramo“, een landschapstype met relatief hoger vochtigheid bij geringe temperatuurswisselingen.

De Puna is sinds de eerste nederzettingen van ongeveer 10.000 jaar geleden een centraal nederzettingsgebied, waar nog restanten en irrigatiesystemen uit de oude hooggebergtecultuur zijn terug te vinden.

De Puna en/of Altiplano behoort zodoende tot het hoogstgelegen bevolkingsgebied ter wereld.

Puna el Penon