18 dagen – Brazilië natuur & ecoreis

Brazilië is een unieke bestemming; het land beschikt over een groot aantal bijzondere ecosystemen. In deze reis gaan jullie op ontdekking in drie van de grootste eco bestemmingen van dit immense land; het machtige Amazone woud, de fascinerende wetlands van de Pantanal vol met wildlife, en de spectaculaire onderwaterwereld en riffen van Fernando de Noronha. Een reis waarbij je optimaal kan genieten van wat onze mooie planeet te bieden heeft. Jullie verblijven in accommodaties die duurzaam zijn ingesteld door o.a. aandacht te geven aan de vermindering van het water- en energiegebruik, of die zich inzetten voor de ontwikkeling van sociale projecten en/of de lokale bevolking.

N.B.: De beste reistijd voor alle gebieden van deze reis is mei t/m augustus.

Dag 1. Amsterdam – Rio de Janeiro

De reis begint vandaag met de vlucht van Amsterdam naar Rio de Janeiro, waar jullie dezelfde dag nog aankomen. Rio de Janeiro is een goede uitvalbasis voor het begin van deze reis; een metropool met groene weelderige bergen, goudkleurige stranden en levendige samba ritmes. Jullie verblijven in de gezellige kunstenaarswijk Santa Teresa in het kleinschalige groene hotel Mama Shelter. Deze wijk was vroeger een no-go area, echter tegenwoordig is het een trendy gebied vol kleinschalige hotelletjes, restaurantjes, barretjes, artiesten winkeltjes en een paar interessante musea. Het is heerlijk om door deze wijk te slenteren en te genieten van mooie uitzichten over de Guanabar Baai en de Suikerbrood- en Corcovado bergen. Een aanrader is om naar het kunstzinnige Morrinho project te lopen; hier zijn de favella’s in felle kleuren in het klein nagebouwd van bakstenen.

Tip! Wil je een bijdrage doen ter compensatie van de CO2 uitstoot van de vliegreis, dan is het sponsoren van het Sublime Bos misschien een leuk idee! Meer informatie: https://sublimefm.nl/bos/

Dag 2. Fietstour Rio de Janeiro

Na het ontbijt krijgen jullie tijdens de halve dag fietstour een goed beeld van het zuidelijk deel van de stad. Jullie bezoeken niet alleen de bekende plekjes, zoals de Suikerbroodberg, maar ook de meer traditionele wijken. De fietstour start op de Copacabana vanwaar jullie naar de Suikerbroodberg fietsen om deze imposante berg van dichtbij te bewonderen. Jullie stoppen tijdens deze fietstour ook bij het mooie en geïsoleerde strandje Praia Vermelha. Vervolgens staat de levendige wijk Botafogo op het programma, waar jullie een inkijkje hebben in het dagelijkse leven van de Carioca’s (bewoners van Rio) als ze niet op het strand zijn. Botafogo is ook de thuisplek van Rio’s eerste gepacificeerde favela; het kleurrijke Dona Marta. In het laatste deel van de fietstour fietsen jullie naar Lagoa, de lagune van de stad, omgeven door groene heuvels en luxe wijken. Overnachting in Mama Shelter.

Tip! Optioneel kunnen jullie vanavond de Happy Hour Bar Food Crawl doen, waar jullie een indruk krijgen van het nachtleven ver van de toeristische trekpleisters vandaan. In Rio de Janeiro is enorm veel te zien en te beleven. Een extra nachtje is zeker aan te raden.

Dag 3 t/m 5. Noord-Pantanal

In de ochtend van dag 3 worden jullie naar de luchthaven gebracht voor jullie vlucht naar Cuiabá (met overstap). Bij aankomst worden jullie ontvangen en in circa 3 uur per groepstransfer naar de lodge gebracht. Jullie rijden vooral over onverharde wegen, maar er is onderweg al meteen veel te zien in het gevarieerde landschap, zoals vele vogelsoorten, reptielen en zoogdieren. Jullie verblijven in Pousada Mutum, welke gelegen is op één van de mooiste plekjes van de Pantanal. Deze regio staat bekend om de enorme diversiteit aan flora en fauna en de 22 ruime chalets kijken uit op de bossen. De lodge doet er alles aan om de impact op de omgeving te reduceren door het gebruiken van zonne-energie, het hergebruiken van de handdoeken, het reduceren van water gebruik en beschikt over een modern ecologisch rioolwaterzuivering systeem. Tijdens het verblijf hier gaan jullie op dag 4 & 5 de omgeving verkennen te paard of per kano (alle activiteiten in groepsverband). Tijdens de paardrijdtocht rijden jullie naar de Sia Marian Bay waar jullie kans hebben om een enorme hoeveelheid aan vogels, reptielen, apen, vossen, wasbeertjes, capibara’s en vele andere diersoorten te observeren. Tijdens de kano tocht over de prachtige Rio Mutum rivier hebben jullie grote kans op het zien van de reuzeotters, pijlstaartroggen en enorme scholen vis. In de avond zullen jullie per jeep op zoek gaan naar nachtdieren (de activiteiten worden door de lodge geprogrammeerd en verschillen per dag). Deze lodge is ook een geweldige plek voor vogellaars!

N.B.: met het verblijf in Pousada Mutum ondersteun je de bouw van het Associação Comunitária Cuiabá-Mirim; een lokaal centrum voor de gemeenschap dat als doel heeft om de culturele en intellectuele ontwikkeling in dit gebied te vergroten.

Dag 6. Manaus

In de middag worden jullie per groepstransfer naar de luchthaven gebracht voor jullie vlucht naar Manaus (met overstap). Bij aankomst worden jullie naar Villa Amazonia gebracht, waar jullie vanavond overnachten. Villa Amazonia is een elegant en eco vriendelijk hotel en bevindt zich in het koloniale centrum van Manaus. De gerestaureerde façade van het hotel is nog bewaard gebleven en stamt uit de tijd van de rijke rubberplantage tijd. Het hotel heeft ruime kamers en beschikt over een zwembad. Om de impact op het milieu te minimaliseren maakt het hotel gebruik van zonne-energie om het water te verwarmen, wordt afval gescheiden, en wordt er gebruik gemaakt van ledverlichting.

Tip! Het koloniale centrum van Manaus is zeker een bezoek waard als je een indruk wilt krijgen van het rijke koloniale verleden tijdens de rubbertijd. Tijdens een 3 uur durende stadstour o.b.v. een Engelssprekende gids krijg je een buitengewoon interessant inkijkje in deze flamboyante tijd. Vanuit Manaus kunnen jullie ook een mooie dag excursie naar het bijzondere Presidente Figueiredo maken; midden in de Amazone jungle bevinden zich hier prachtige watervallen en grotten. Genoeg reden dus om het verblijf in Manaus met een nachtje te verlengen indien je de tijd hebt!

Dag 7 t/m 9. Amazone

Vroeg in de ochtend worden jullie met een groepstransfer naar de Amazone gebracht. Jullie verblijven de komende drie nachten in de geweldige Tropical Tree Climbing Guest House. Hier gaan jullie het echte Amazone avontuur aan! Off the beaten track, bevindt deze familie gerunde eco guest house voor een unieke beleving in het machtige Amazone woud. Natuurbehoud is voor deze accommodatie de manier van leven en ze werken vanuit de overtuiging dat door komst van gasten naar het Amazone woud lerend over de veelzijdigheid van de flora en fauna, de bron is van het behoud van het gehele ecosysteem.

De jungle guest house ligt diep in het regenwoud op eigen terrein binnen het beschermde gebied van de Cave of the Maruaga bij Presidente Figueiredo. Er zijn drie simpel opgezette kamers (eén kamer heeft een gedeelde badkamer) voor maximaal 7 mensen. Er is een lichte veranda, eetkamergedeelte en een keuken met houtoven. De guest house is minimalistisch ingericht, maar een geweldige plek waar je je meteen thuis voelt! Tijdens het verblijf gaan jullie met professionele gidsen op pad om een nog ongerept deel van de Amazone te verkennen, op zoek naar toekans, kolibri’s en apen via trails en een canopy klim. Hike te midden van een ongelooflijke biodiversiteit, ontdek de verborgen pracht van afgelegen watervallen en leer over de cultuur en gebruiken van de lokale bevolking. Er wordt ook uitleg gegeven over het behoud van dit unieke landschap en over de inspanningen die gedaan worden om het toproofdier in dit gebied, de bijzondere jaguar, te beschermen.

Tip! Het is mogelijk om de ultieme jungle ervaring aan te gaan en een nachtje in hangmatten in het Jungle Base Camp door te brengen. Er zijn ook programma’s mogelijk die speciaal opgezet zijn voor natuurfotografen of jungle survival!

Alternatief! Dieper in het Amazone gebied ligt de fantastische Uakari Floating Lodge, gelegen in het Mamirauá reservaat en ook zeer gericht op duurzaam toerisme. Voor verblijf in deze lodge moet er echter wel eerst naar Tefe gevlogen te worden, dus dan dient de reis met minimaal een dag verlengd te worden.

Dag 10. Amazone – Recife

Jullie worden vandaag per groepstransfer weer terug naar Manaus gebracht, waar jullie op de vlucht stappen naar Recife (met overstap). Jullie komen hier laat in de avond aan. Omdat jullie morgen doorvliegen naar Fernando de Noronha, verblijven jullie vanavond in het Ibis Recife luchthaven hotel. Dit hotel valt onder het Planet 21 programma van Accor hotels, waarbij er wordt gelet op eco design (eco vriendelijke meubels, zeep, schoonmaakmiddelen), voedsel (lokale producten, vermindering van voedselafval, geen aanbod van overbeviste vissoorten) en sociale projecten (gevecht tegen seksuele kinderexploitatie). Daarnaast wordt de uitsparing in water & energie (bijvoorbeeld door hergebruik van handdoeken) gedoneerd aan een boom plant project.

Dag 11 t/m 15. Fernado de Nornonha

Op dag 11 worden jullie naar de luchthaven gebracht voor de vlucht naar Fernando de Noronha; een pareltje in de Atlantische Oceaan! Het archipel is verdeeld in twee beschermde gebieden; de Nationale Marine Reservaat en het Milieu Beschermde Gebied. Er zijn strikte reglementen voor de bewoners van het archipel en de bezoekende toeristen om zodoende een zo min mogelijk impact te hebben op het rijke eco stysteem in stand te houden. Het toerisme naar dit eiland is daardoor ook gelimiteerd in het aantal bezoekers om de natuur boven en onder water te beschermen. Sinds 2011 staat het archipel op de UNESCO werelderfgoed lijst voor de exceptioneel goede milieuomstandigheden.

De pousada’s op Fernando de Noronha zijn over het algemeen kleinschalig en liggen vaak mooi op heuvels tussen het groen en met uitkijk op zee. Het verblijf is hier ter vrije besteding; er kunnen leuke tochtjes gemaakt worden over het eiland of je kan ultiem ontspannen op één van de mooie stranden. Vervoer op het eiland gaat te voet, per buggy over het strand of per openbare bus. Duiken is hier zeker aan te raden er is namelijk een rijk onderwaterleven! Behalve de 700 dolfijnen die in de baai leven, maak je kans op het zien van haaien, roggen en grote scholen vis. Op sommige plekken mag je niet snorkelen met zonnebrand op, om zo de koralen en het ecosysteem te beschermen. Met slechts 6 kamers en een oosterse tuin behoort Pousada Beco de Noronha tot één van de meest intieme plekjes op het eiland. De pousada maakt gebruik van zonnepanelen voor warm water, afval wordt gescheiden en gerecycled, en energie besparing wordt gegenereerd door slim gebruik van natuurlijk licht en ventilatie. Jullie verblijven hier vijf heerlijke nachten.

Dag 16. Olinda

Vandaag vliegen jullie terug naar Recife. Bij aankomst worden jullie opgewacht door een chauffeur die jullie naar het nabijgelegen koloniale plaatsje Olinda brengt. Het historische centrum trekt veel bezoekers door de lokale cultuur en muziek. Door Afrikaanse invloeden heb je hier een geweldige en gevarieerde keuken. Er is ook nog veel Nederlandse historie in Olinda te vinden uit de koloniale tijd. Olinda is een geweldige culturele plek om de laatste nacht van deze bijzondere reis door te brengen. Jullie overnachten hier in de funky Pousada Baobá waar jullie na het bezoeken van het historische centrum lekker in de hangmatten kunnen uitrusten. Met het kleurrijke art work op de muren, ondersteunt de pousada de lokale artiesten.

Dag 17. Olinda – Recife – Amsterdam

De reis zit er helaas weer op! Jullie worden vandaag naar de luchthaven van Recife gebracht, waar jullie op de terugvlucht naar Nederland stappen.

Dag 18. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en   onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:

 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op tweepersoonskamers op basis van logies & ontbijt;
  – Verblijf Pantanal is inclusief volpension (excl drankjes), retour transfers luchthaven/hotel-lodge (in groepsvorm en op vaste tijden), paardrijden & kano trips (in groepsvorm).
  – Verblijf Amazone is inclusief volpension (excl drankjes), retour transfers luchthaven/hotel-lodge (in groepsvorm en op vaste tijden), wandelingen over jungle trails, boomklim tours & donatie voor het Amazon Jaguar Conservation Program.
 • Vermelde transfers op basis van privévervoer, m.u.v.:
  – Transfers van en naar lodges in de Pantanal & Amazone zijn in groepsverband.
  – Exclusief transfers van en naar het hotel in Fernando de Noronha.
 • De volgende genoemde excursies/activiteiten:
  – Halve dag fiets tour in Rio de Janeiro.

 

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 •  Entree ticket voor Nationaal Marine reservaat (circa USD 66,- per persoon, geldig voor 10 dagen, prijs onder voorbehoud). Het is aan te raden dit entreeticket vooraf bij boeking aan te schaffen vanwege een limiet aan het aantal bezoekers binnen het reservaat.
 •  Milieutax Fernando de Noronha (circa USD 24,- per persoon per dag, prijs onder voorbehoud).
 •  Optionele excursies.
 •  Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 •  Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 •  Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons