Recife

Recife is de hoofdstad van de Braziliaanse staat Pernambuco, en ligt ongeveer 100 km. ten zuiden van de meest oostelijke punt van het Zuid-Amerikaanse continent. De stad zelf heeft 1,6 miljoen inwoners, de agglomeratie ruim 3 miljoen. De stad is gebouwd op de uiterwaarden van de rivieren Beberibe en de Capibaribe. Beide rivieren komen hier uit in de Atlantische oceaan. De stad wordt beschermd door een langgerekt zwart rif (Portugees: recife), hieraan heeft de stad haar naam te danken.

De agglomeratie omvat onder andere de steden Jaboatão dos Guararapes, Olinda, Paulista, Abreu e Lima, Igarassu en Camaragibe.

Men zegt ook wel van Recife dat het het Venetië van Brazilië is, vanwege het grote aantal bruggen over de hierboven genoemde rivieren in het centrum van de stad.

In de jaren 1630-1654 was een groot deel van Brazilië, dat zich uitstrekte van São Luís tot Salvador, onder Nederlands bewind (Nederlands-Brazilië). Het gezag werd uitgeoefend vanuit Recife dat destijds Mauritsstad heette. Het Fort Oranje op het nabijgelegen eiland Itamaracá, en de in Recife gelegen forten Do Brum (naar de Nederlandse officier De Bruyn) en Cinco Pontas zijn levende herinneringen aan deze tijd. Gedurend deze periode werd in Recife de eerste synagoge van de Amerika´s gesticht, genaamd Synagoge Kahal Zur Israel. De Nederlanders werden verdreven door een legertje van Portugezen en lokale opstandelingen. Deze opstand is nu bekend als de ‘Restauração Pernambucana’. De meeste Joden vluchtten toen naar Amsterdam, anderen naar Noord-Amerika, waar ze de eerste Joodse gemeenschap in Nieuw Amsterdam oprichtten, en het Caribisch gebied.

recife