16 dagen – Panama cultuur & wildlife

Panama is één van de meest bijzondere landen ter wereld. De natuur in Panama is een samensmelting van het beste van twee continenten: je treft er dieren en planten uit zowel Midden- als Zuid-Amerika. Het aantal diersoorten dat in Panama voorkomt is zeer hoog. Tijdens deze reis maken jullie kennis met ongerepte natuurgebieden, zoals La Amistad, en pure cultuur in de meest authentieke provincie Azuero. Verblijf in mooie lokale accommodaties zoals Mount Totumas; de nevelwouden rond deze lodge zitten vol met wildlife zoals jaguars, puma’s, aapsoorten een enorme diversiteit aan vogelsoorten. De landschappen tijdens deze self drive zijn prachtig en worden afgewisseld met boerderijen en cowboys, maar ook met indianen stammen die hier nog op traditionele wijze leven. Ook komen jullie langs interessante Pre-Colombiaanse opgravingen. De kust is dichtbij en er zijn tal van mooie stranden waar kan worden gedoken, gevist, gesurft of gezwommen. Jullie eindigen de reis in één van de leukste dorpjes aan één van de mooiste stranden. Een zeer diverse reis waar natuur en cultuur elkaar in harmonie afwisselen!

Dag 1. Amsterdam – Panama City

Vandaag vliegen jullie naar Panama City, waar jullie dezelfde avond nog aankomen. Op de luchthaven worden jullie verwelkomd en naar het hotel gebracht. Jullie verblijven in een gezellig deel van de stad in het comfortabele Radisson Hotel Panama Canal met uitzicht op het Panama Kanaal.

Dag 2. Panama City

Jullie worden vandaag opgehaald bij het hotel voor een volle dag tour waarbij jullie de beroemde, oude, Miraflores sluizen bezoeken. Maar ook de nieuwe Agua Clara locks bij Colon komen aan bod! In de avond is het aan te raden om te gaan dineren bij The Causeway; een leuke boulevard waar flink geflaneerd wordt. Er zijn tal van restaurantjes te vinden, de Panamezen zelf komen hier ook graag.

Dag 3 t/m 5. Mount Totumas

Op dag 3 worden jullie naar de luchthaven gebracht voor een kort vluchtje naar de stad David. Daar wacht een transfer die jullie naar de bijzondere Ecolodge Mount Totumas brengt. Er zijn in het gebied rondom de lodge een enorm aantal trails te vinden die door de wildernis lopen. Jullie kunnen hier zelf gaan wandelen, of jullie kunnen ter plaatse tours boeken onder begeleiding van lokale gidsen. Er leven meer dan 200 vogelsoorten in dit gebied, waaronder de mooie Quetzal. Jullie bevinden je hier te midden van een leefgebied met diverse arend- en kolibrie soorten. Verder leven hier diverse reptielen, aapsoorten, en zoogdieren zoals jaguars, luiaards, herten, egels en nog veel meer. Aan wildlife is hier in ieder geval geen gebrek! Jullie verblijven drie nachten in deze leuke ecolodge, zodat jullie voldoende tijd hebben om op ontdekking te gaan.

Dag 6 & 7. Las Lajas

Jullie worden op 6 naar het autoverhuur bedrijf in de stad David gebracht, waar de huurauto voor jullie klaar staat. Jullie rijden in ongeveer 1,5 uur naar Las Lajas, waar jullie de komende twee nachten gaan verblijven in het Las Lajas Beach Resort. Je bevindt je hier bij een ongerept wit zandstrand aan de Stille Oceaan; een heerlijke locatie!

De volgende dag gaan jullie de bijzondere Guaymi indianen stam bezoeken samen met de lokale gids Gama. Jullie rijden hiervoor eerst naar een bergdorpje genaamd Nbgabe Bugle. Daar parkeren jullie de auto en het laatste stuk moeten jullie al wandelend over trails en door riviertjes doen. Tijdens het bezoek aan deze indianen stam leren jullie meer over de tradities, cultuur en het dagelijkse leven van deze inheemse bevolking. Daarnaast kunnen jullie genieten van de prachtige natuur in dit gebied. Het verblijf in Las Lajas is verder ter vrije besteding om lekker van het strand te genieten of om bijvoorbeeld te gaan paardrijden (optioneel).

Dag 8 & 9. Azuero

De self drive zet zich op dag 8 in ongeveer 4 uur voort door mooie landschappen en kleine dorpjes en stadjes naar Azuero. Deze regio is echt nog authentiek Panama. De volgende dag hebben jullie een tour naar Las Tablas. Deze plaats staat niet alleen bekend om een uitbundig carnaval, maar ook vanwege de prachtige traditionele kleding die hier wordt gemaakt. Daarnaast kennen ze hier een eeuwenoude traditie van leer- en houtbewerken voor sandalen en muziekinstrumenten. Na een heerlijke lunch (inclusief), krijgen jullie een tijdens een workshop te zien hoe de traditionele Pollera (gekleurde rok) wordt gemaakt. Jullie verblijven twee nachten in het Gran Azuero Hotel in het stadje Chitre. Het hotel is ingericht met veel artisanaal materiaal, zoals klei, hout en steen om de Azuero cultuur terug te laten komen in een verder moderne hotel opzet.

Dag 10 t/m 13. Pedasi

Jullie rijden op dag 10 in ongeveer 2 uur naar Pedasi; een gezellig kleinschalig toeristenplaatsje aan de kust. Met vele restaurantjes en talloze kleine winkeltjes met lokale lekkernijen. Jullie verblijven vier nachten in het heerlijke hotel La Rosa de los Vientos even buiten Pedasi en op loopafstand van het Playa el Toro strand. Vanuit hier kunnen jullie tochtjes in de omgeving maken. In het binnenland kom je hele kleine dorpjes tegen, velen die niet eens op de kaart staan. Je kan hier nog echt even off road gaan over niet geasfalteerde wegen, op zoek naar oud-koloniaal Spaans, stoffige dorpjes en cowboy landerijen. Het verblijf is hier ter vrije besteding. De kust bestaat hier uit vele mooie stranden, waar jullie heerlijk kunnen ontspannen. Snorkelen kan hier ook goed gedaan worden bij één van de best bewaarde koraalriffen van de golf (geen activiteiten inclusief).

Dag 14. Panama City

Vandaag rijden jullie in ongeveer 5 uur terug naar Panama City. Onderweg is er weer genoeg te zien! Zo zijn de pre-Colombiaanse opgravingen bij El Caňo zeer de moeite waard om te bezoeken. De mysterieuze mega grote stenen die hier te vinden zijn, geven historici net zoveel stof tot nadenken als Stonehenge. De archeologische opgraving die hier gevonden is behoort tot één van de meest welvarende pre-Colombiaanse, inheemse cultuur: de Coclé cultuur. Bij aankomst In Panama City leveren jullie de huurauto in bij het autoverhuurkantoor om daarna op eigen gelegenheid het hotel op te zoeken. Overnachting opnieuw in het Radisson Hotel Panama Canal.

Tip van Josje! Deze reis is prima te verlengen met een bezoek aan de San Blas eilanden, een unieke archipel in handen van de Kuna indianen. Simpele accommodaties onder de palmbomen aan hagelwitte stranden. Een geweldige combinatie om meer over de Kuna cultuur te weten te komen, terwijl je geniet van de mooie zandstranden.

Dag 15. Panama – Amsterdam

De reis zit er helaas weer op! Jullie worden opgehaald bij het hotel en naar de internationale luchthaven gebracht voor jullie vlucht terug naar Nederland.

Dag 16. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en   onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

 

Landarrangement is inclusief:

 • Overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) in een tweepersoonskamer en op basis van logies & ontbijt.
 • Verblijf bij Ecohotel Mount Totumas is op basis van volpension (inclusief non-alcoholische drankjes).
 • Genoemde transfers in privé service.
 • Vlucht Panama City – David.

N.B.: Op de binnenlandse vluchten is er maximaal 14 kg ruimbagage en 4 kg handbagage per persoon inclusief. Overige bagage dient ter plaatse bijbetaald te worden.

 • Huurauto Toyota Yaris (of gelijkwaardig) inclusief volledige EDD, EPD, CLP & DAT verzekeringen van dag 6 t/m 14.
 • Genoemde activiteiten/excursies met Engelstalige lokale gids:
  • Volle dag tour Panama City met bezoek aan de Miraflor & Agua Clara Sluis.
  • Volle dag tour naar de Guaymi indianen.
  • Volle dag tour naar Las Tablas met workshop & lunch.

 

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • * Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • * Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons