Bocas del Toro – archipel

Een van de meest favoriete bestemmingen in Panama is Bocas del Toro. Deze eilanden groep ligt op de grens van Costa Rica en kan daarom prima met een bezoek aan beide landen worden gecombineerd.

Het hoofdeiland is Isla Colon en vandaar vertrekken de boten naar de verschillende eilandjes.  Bocas Town  is een gezellig  stadje met hotelletjes in verschillend prijs categorieën. Het best is om hier een fiets te huren en zo het eiland te verkennen of om naar de mooie wat verder afgelegen strandjes te fietsen. Bekend strand is Bluff beach. Buiten het plaatsje vind je alleen nog maar jungle en ongerepte stranden. Er komt nog veel wildlife voor zoals luiaards, aapsoorten, pijlgifkikkers, toekans, papagaaien, zeekoeien, zeeschildpadden en dolfijnen. Houdt je van gezelligheid dan is het hier prima verblijven. Wil je alleen maar rust, natuur en snorkelen/duiken, dan zijn er een aantal prachtige accommodaties op de verschillende eilanden.

Houdt je van rust en natuur, dan is een verblijf op Isla Bastimentos aan te raden. Dit eiland ligt op ongeveer 15 minuten varen van Isla Colon af. Hier vind je prachtige palmenstranden, mangrovebossen en koraalriffen. Vanuit hier zijn andere eilandjes eenvoudig te bezoeken. Verspreid over het hele eiland vind je een aantal heerlijke lodges , waarvan een aantal aan de bekende Red Frog Beach.

Ten zuiden van Isla Bastimentos vind je het kleine Isla Solarte dat bekend is om een aantal van de betere duik- en snorkel stekken. Ook hier verder rust en natuur en maar een paar accommodaties.

Twee pareltjes zijn de bounty eilandjes Zapatillas. Deze liggen op ongeveer 40 minuten varen van Bocas del Toro. Zapatilla 1 is nog niet zo bezocht. Op beide eilandjes komen de Groene zeeschildpad en de Leatherbacks hun eieren leggen. Zapatilla nummer 2 heeft zelfs een ranger station. Rondom de eilandjes zijn prachtige witte zandstranden. Als je niet graag in de zon wilt zitten, dan kun je in de schaduw onder een van de vele palmbomen. Let op! Voor vallende kokosnoten. Het is heerlijk zwemmen en  snorkelen over de riffen die hier vlak onder de kust liggen. Over een houten pad loop je over het eiland om de flora en de fauna te bewonderen.

BocasdelToro&#;archipel