Pereira (Zona Cafetera)

Ooit werd deze plek vol goud bewoond door de Quimbaya-stam, totdat de Spanjaarden ontdekten en er in 1540 een nederzetting stichtte. De stichters Jorge Robledo en Diego de Mendoza stichtte het plaatsje onder de naam Cartago, dat later in 1691 verhuisde naar de locatie waar de stad nu is gelegen.

Pas in 1816 veranderde men de naam van de, inmiddels tot stad uitgegroeide, nederzetting naar het huidige Pereira. De broers José Francisco and Manuel Pereira vonden hier aan het begin van de 19e eeuw onderdak in hun strijd tegen het Spaanse bewind. Omdat dit stadje de nodige bescherming bood tijdens de strijd tegen de Spanjaarden, werd er door de broers besloten dat Cartego hun thuisstad zou worden en daarmee hun naam moest gaan dragen.

Pereira is gelegen aan de vulkanische uitlopers van de Andes. Door deze vruchtbare ondergronden, groeide de stad dankzij de vele grondstoffen en de koffieplantages uit tot een belangrijk economisch centrum in haar omgeving. Rond het millemium stagneerde de economische groei echter, waardoor veel mensen Pereira verlieten om hun geluk in de Verenigde Staten te beproeven.

Desondanks wonen er nu ruim een half miljoen mensen in deze stad, dat de grootste dierentuin van Zuid-Amerika bezit. Tevens is hier bezienswaardig het beeld van Simon Bolivar waarin hij naakt poseert.

pereira