Kaa Iya National Park

Kaa Iya National Park is een héél bijzonder nationaal park en ligt in de zuidoostelijke deel van Santa Cruz, de grootste staat van Bolivia. Deze hete, relatief droge regio wordt de Gran Chaco genoemd en maakt deel uit van een groot grondgebied dat Bolivia op Paraguay veroverde in de Chaco-oorlog van 1932.

Het is het grootste nationale park in Bolivia en één van de grootste in heel Zuid-Amerika. Het beslaat een oppervlakte van 3.441.115 hectare (34.411,15 km2). Het is de heetste regio van Bolivia, dor (bijna onbewoonbaar in plaatsen vanwege het gebrek aan water) en de thuisbasis van het grootste ongerepte tropische droge bos dat op aarde is achtergebleven.

Minder dan 20 inch regen valt hier maar elk jaar, en de gemiddelde temperatuur is ongeveer 28 graden celcius. Droog en warm dus. Toch vind je hier meer dan 2000 soorten planten en meer dan 100 soorten zoogdieren. Het is, verrassend genoeg, één van de meest biodiverse gebieden in heel Zuid-Amerika. Bovendien is dit gebied heel dun bevolkt. De meeste bewoners zijn van de Izoceño Guaraní-groep, of van Weenhayek, Ayoreode, Tapiete en Chiquitano-origine.

Het is niet voor niks één van de beste plekken in Zuid Amerika om de Jaguar te zien, of zelf de Puma. Daar kan Porto Jofre in de Pantanal in Brazilië echt niet tegen aan.

Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen. Bovendien is het een belangrijk natuurlijk beschermd gebied, dus het toerisme in dit gebied wordt beschouwd als ecotoerisme. Daarom kun je het Kaa Iya National Park alleen met een gids bezoeken, je moet een vergunning hebben om het gebied te betreden en je moet “inpakken” (al je afval uitvoeren).

Kaa Iya is een echt avontuurlijke bestemming, zonder veel luxe. Hier heb je misschien het geluk om jaguars, gigantische gordeldieren, poema’s, herten, adelaars en haviken, brulapen en een veelvoud aan vogels, insecten en reptielen te zien. Als je geluk hebt, kun je een dierensoort tegenkomen die wetenschappers versteld hebben doen staan: de capibara. Capibara’s zijn de grootste knaagdieren ter wereld. Ze gedijen in water. Sterker nog, ze brengen het grootste deel van hun tijd door in het water. Dus het is moeilijk te geloven dat ze op de een of andere manier een manier gevonden hebben om te gedijen in één van de heetste, droogste gebieden van Bolivia. In totaal zijn er 89 slangensoorten, 301 vogelsoorten, 65 kleine zoogdiersoorten en 59 grote zoogdiersoorten, naast amfibieën en insecten.

Iets anders waar de meeste bezoekers zich niet bewust van zijn, is dat Kaa Iya is opgericht en wordt beheerd door de inheemse groepen die in het gebied wonen, door middel van hun centrale community leadership committees. Geen ander nationaal park ergens in Noord- of Zuid-Amerika wordt beheerd door inheemse groepen. De Wildlife Conservation Society heeft hen geholpen bij het vaststellen van het gebied en het overtuigen van de Boliviaanse regering om het een beschermd gebied te noemen, wat de regering uiteindelijk in 1995 deed.

Dit park is nu eigenlijk dubbel beschermd, omdat het niet alleen is geclassificeerd als een nationaal park, maar ook als een integraal beheerd natuurgebied. De volledige naam is Kaa-Iya del Gran Chaco National Park en Integraal beheerd natuurgebied. Het is logistiek goed te bereiken vanuit Santa Cruz en je kunt vervolgens eenvoudig doorreizen naar de Zuid-Pantanal in Brazilië, binnenkomend via Corumba. Andersom is natuurlijk ook mogelijk.

Binnenkort zullen we een bijzondere reis op de website publiceren met dit unieke nationale park bezoek in ca. 4/5 dagen.

Brulaap Kaa Lya