El Salvador Reizen

Reisverhalen El Salvador bestemmingen

Rondreizennull

Accommodatiesnull

Locatiesnull

Fotoalbumsnull

ReisverhalenEl Salvador, Verrassend divers; voor avonturiers en natuurliefhebbers.

El Salvador reizen! Die vind je bij Olaf Reizen. Wij zijn dé reisorganisatie op het gebied van avontuurlijke individuele rondreizen door el Salvador. Niet veel reizigers komen terecht in dit land en dat is toch jammer…

» Meer informatie

El Salvador reizen! Die vind je bij Olaf Reizen. Wij zijn dé reisorganisatie op het gebied van avontuurlijke individuele rondreizen door el Salvador. Niet veel reizigers komen terecht in dit land en dat is toch jammer. Het land van vulkanen en koloniale dorpjes heeft alles wat Midden Amerika bijzonder maakt. Breng een bezoek aan de best bewaarde Maya-ruïnes van el Salvador. De pre-Colombiaanse dorpjes, zoals Joyas del Cerén, geven je een inkijk in het vroegere dagelijkse leven van de indianen. Het onontdekte Cerro Verde Nationale park is ook zeker een bezoek waard.

El Salvador, officieel de Republiek el Salvador, is een land in Centraal-Amerika en grenst aan Guatemala, Honduras en de Stille Oceaan.

In 1525 werd het gebied, bewoond door Pipil-indianen, door Pedro de Alvarado voor Spanje onderworpen. El Salvador maakte na het wegvallen van het Spaanse gezag (1821) deel uit van Mexico. In 1823 scheidden de Verenigde Staten van Centraal-Amerika, waarbinnen el Salvador een deelstaat vormde, zich af van Mexico. De Verenigde Staten van Centraal-Amerika viel uiteen in 1839 en el Salvador werd een onafhankelijke republiek.

Na de onafhankelijkheid was el Salvador formeel een democratie, maar in werkelijkheid werd het land beheerst door de ‘Veertien Families’. In 1931 kwam de dictator Maximiliano Hernández Martínez aan de macht, die bloedig een opstand onderdrukte. Na de val van Hernández werd el Salvador afwisselend door democratische en dictatoriale regeringen bestuurd, maar er was maar zelden een burgerregering. In 1969 viel El Salvador Honduras binnen in de Voetbaloorlog.

In de jaren zeventig ging het volk, dat al decennialang werd bestuurd door de ene junta na de andere, zich meer en meer roeren. Persoonlijke vrijheden waren een illusie en verkiezingen waren schijnvertoningen. Er ontstond rebellie, vooral geïnspireerd door het Marxisme. In 1979 brak een burgeroorlog uit tussen de junta en marxistische rebellen. Een groep jonge officieren wierp het regime omver met steun van de VS. Er kwam een regerings-junta, waaraan christendemocraten, sociaaldemocraten en zelfs communisten deelnamen. In 1980 stapte de regering echter wegens scheve machtsverhoudingen op. Een bloedige strijd waarin doodseskaders actief waren brak uit. De Amerikaanse overheid, die al vanaf de jaren zeventig ‘een dreiging van het communisme’ vanuit Zuid-Amerika ervoer, steunde achter de schermen het militaire bewind van el Salvador. Het leger en de politie kregen training in de VS en werden voorzien van wapens om aan de macht te blijven. De VS had wel geleerd van Vietnam om achter de schermen te opereren; officieel bleef de Amerikaanse betrokkenheid beperkt tot advies.

Er vielen in totaal 75.000 slachtoffers, van wie in 1980 wellicht de bekendste: de aartsbisschop Óscar Romero. In 1980 werd de christendemocraat Napoléon Duarte, met hulp van de VS, het hoofd van de nieuwe regering. In november 1989 viel de top van de door Jezuïeten gestichte Universiteit van Centraal-Amerika als slachtoffer van de doodseskaders: de paters Ignacio Ellacuria, Segundo Montes, Juan Ramón Moreno, Ignacio Martin Baro, Amando López en Joaquín López y López. Pas na 12 jaar werd in 1992 de vrede getekend.

In 1995 werd de Opus Dei prelaat Fernando Saenz Lacalle tot aartsbisschop aangesteld. Van 2004 tot 2009 was de conservatief Antonio Saca president. Vanaf 1 juni 2009 is de linkse Mauricio Funes president.

Oppervlakte
21.041 km² (ca. 0,5x Nederland)

Hoofdstad
San Salvador

Tijdverschil
7 tot 8 uur

Taal
Spaans

Valuta
US Dollar

» Minder informatie

14 dagen - El Salvador Hoogtepunten

El Salvador is het kleinste land van Midden-Amerika, ongeveer half zo groot als Nederland. Het land wordt weinig bezocht en waarom is ons een raadsel.

16 dagen - El Salvador Fly Drive

El Salvador is het kleinste land van Midden Amerika, ongeveer half zo groot als Nederland. Het land wordt weinig bezocht en waarom is ons een raadsel….

9 dagen - El Salvador in Vogelvlucht

Met deze reis komen jullie in vogelvlucht langs de hoogtepunten die het nog onbekende El Salvador te bieden heeft. Ondanks dat de afstanden binnen dit land kort zijn, heeft het land veel variëteit te bieden!

Beste reistijd

De beste reistijd voor El Salvador is november t/m februari. December is top hoogseizoen.