Guatemala Reizen

Thumbnail Voorbeeldreizen 5 - Guatemala

VoorbeeldreizenThumbnail Locaties 5 - Guatemala

LocatiesThumbnail Fotoalbums 3 - Guatemala

FotoalbumsThumbnail Accommodaties 5 - Guatemala

AccommodatiesThumbnail Reisverhalen 5 - Guatemala

ReisverhalenGuatemala, het land waar de Mayan cultuur nog altijd leeft.

Guatemala reizen! Die vind je bij Olaf Reizen. Wij zijn dé reisorganisatie op het gebied van avontuurlijke individuele rondreizen door Guatemala. Een reis door Guatemala is een reis naar de wereld van de Maya’s en wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Belize en/of Honduras…

» Meer informatie

Guatemala reizen! Die vind je bij Olaf Reizen. Wij zijn dé reisorganisatie op het gebied van avontuurlijke individuele rondreizen door Guatemala. Een reis door Guatemala is een reis naar de wereld van de Maya’s en wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Belize en/of Honduras. Guatemala is het meest indiaanse land van Midden Amerika. Guatemala is een prachtig divers land en voor een rondreis is het de ideale bestemming.

Republiek Guatemala, dat is de officieel naam voor Guatemala, in het Spaans: República de Guatemala. Guatemala ligt in Centraal-Amerika en het grenst aan Belize, Honduras, El Salvador en Mexico. Guatemala heeft een uitermate prachtig en gevarieerd landschap. In het noordwesten en midden van het land bevindt zich een hoogvlakte met vulkaan- en bergtoppen boven de 4km hoogte. In departement Petén vind je de beroemde Mayaruïnes van Tikal. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van fruit, suikerriet en er is veeteelt. Guatemala-Stad is de grootste stad en de hoofdstad van Guatemala en op Mexico stad na is het de grootste stad van Centraal-Amerika.

Guatemala was van de vierde tot de elfde eeuw de kern van de Mayabeschaving. In 1523 werd door de Spanjaarden onder leiding van Pedro de Alvarado begonnen dit rijk te veroververen, zoals ze dat vanaf die periode in heel huidig latijn Amerika deden. Rond 1550 was dit grotendeels ‘voltooid’, maar het duurde nog tot 1697 voor de laatste Mayastaat, Tayasal viel. Vele Centraal-Amerikaanse landen waaronder ook Guatemala werden ingedeeld bij het Nieuw-Spanje. Dit vormde een kapiteinsgeneraliteit dat heel Centraal-Amerika omvatte.

Guatemala werd in 1821 een deel van het eerste Mexicaanse Keizerrijk. Twee jaar later scheidde Guatemala met een aantal andere Centraal-Amerikaanse landen zich af van het eerste Mexicaanse Keizerrijk. Guatemala ging toen samen met een aantal andere Centraal-Amerikaanse landen verder als de “Verenigde Staten van Centraal-Amerika”. In 1840 kwam een einde aan de “Verenigde Staten van Centraal-Amerika”, waarna Guatemala als onafhankelijke republiek verder ging. Guatemala had overwegend conservatieve regeringen. Dit veranderde met het aantreden van Justo Rufino Barrios in 1871. Dankzij de liberale regering bloeide de economie van Guatemala door de export van koffie, maar dit kwam tot een einde in 1885 toen Barrios op een veldtocht in El Salvador sneuvelde. Barrios had het land aangevallen in de hoop de Centraal-Amerikaanse eenheid te herstellen.

De elite van het land kreeg rond de eeuwwisseling steeds meer grond en macht in handen, in het bijzonder de Amerikaanse United Fruit Company. De dictator Jorge Ubico die zich in 1931 vestigde zette zich vooral in over het lot van de indiaanse bevolking. Door zijn autoritaire optrede werd hij in 1944 afgezet na een bloedeloze volksopstand. Ddit leidde tot een korte periode van democratie.
In 1951 werd Jacobo Arbenz Guzmán als nieuwe president gekozen, hij was een sociaaldemocraat.
Hij begon met landhervormingen, dit tot ergernis van het leger en de Verenigde Staten. Zij hebben hem in 1954 omver geworpen. Daarop volgde er een langer periode van afwisselden dictaturen met en min of meer een democratische regeringen. In de jaren zeventig barste een bloedige burgeroorlog uit. Vooral de inheemse indiaanse bevolking had te lijden onder het dictatuur van Efraín Ríos Montt. Tijdens zijn regime werd er genocide op de Mayabevolking uitgevoerd.

In 1986 werd de democratie hersteld. Tien jaar daarna werd de burgeroorlog beëindigd en langzaam maar zeker keerde de vrede weer terug. Sinds de terugkeer van de burgerregering is Guatemala overwegend door rechts-populistische en centrumrechtse regeringen bestuurd. Sinds 2008 is de president echter de centrumlinkse Álvaro Colom.

Oppervlakte
108.900 km² (ruim 2x Nederland)

Hoofdstad
Guatemala Stad

Tijdverschil
7 tot 8 uur

Taal
Spaans

» Minder informatie

15 dagen - Maya tempels & natuur in Guatemala

Guatemala is een land in Midden-Amerika vol bezienswaardigheden voor cultuur- en natuurliefhebbers. Door heel het land heb je vele Maya tempels en ruïnes waarvan Tikal de belangrijkste is.

16 dagen - Bijzonder Guatemala & Belize

De bestemmingen Guatemala en Belize zijn goed met elkaar te combineren. Tijdens deze reis reizen jullie eerst door Guatemala waarbij jullie het koloniale Antigua gaan bezoeken en gaan kamperen op de San Pedro vulkaan…

17 dagen – Guatemala, Belize & Honduras

it is een prachtige reis waarbij je door 3 landen heen reist en de natuurlijke en culturele hoogtepunten in Guatemala, Belize en Honduras ziet. In Guatemala bezoeken jullie Antigua, beklimmen jullie…