25 dagen – Peru, Bolivia & Brazilië

Een uniek programma beginnend in Peru en al reizend door Bolivia (en het topje van Argentinië), eindigend in Brazilië. Onderweg komen jullie een heel scala aan landschappen tegen, zoals de indrukwekkende zoutvlakte van Uyuni en de immense watervallen van Iguazú. Een bezoek aan Machu Picchu en Cusco kunnen natuurlijk niet ontbreken. De wereldsteden La Paz en Rio de Janeiro worden ook onder de loep genomen. En bij de groene Costa Verde in Brazilië komen jullie praktisch geen toerist tegen. Een geweldig avontuur door uitzonderlijk mooie bestemmingen!

Dag 1. Amsterdam – Lima

Vandaag vliegen jullie van Amsterdam naar Lima, waar jullie in de avond aan zullen komen. Bij aankomst worden jullie ontvangen en per transfer naar het hotel gebracht. Overnachting in Hotel Britania, gelegen in de wijk Miraflores.

Dag 2. Lima – Cuzco – Aguas Calientes

Jullie worden vandaag opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven gebracht voor jullie binnenlandse vlucht naar Cuzco (hoogte circa 3.399 meter). Bij aankomst worden jullie ontvangen en in ongeveer 2 uur naar het treinstation van Ollantaytambo gebracht. Hier stappen jullie op de trein (duur één/anderhalf uur) naar Aguas Calientes. Bij aankomst lopen jullie naar het hotel (circa 50 meter). Overnachting in Hotel Inca Tower.

Dag 3. Machu Picchu

Vandaag staat er een bezoek naar Machu Picchu op het programma. Deze belangrijkste oude Incaruïne van Peru is gelegen op een hoogte van 2.430 meter. Omdat de Spanjaarden Machu Picchu nooit hebben ontdekt, is de stad goed bewaard gebleven. Pas in 1911 werd de stad, na jaren verscholen te zijn geweest in de jungle, ontdekt door de Amerikaan Hiram Bingham. De stad is alleen per trein en bus of te voet te bereiken. Machu Picchu is schitterend gelegen op een plateau te midden van grillige rotsformaties. De archeologen veronderstellen dat het eens een religieuze stad van de Inca´s is geweest, maar de precieze functie is nog steeds onbekend. Er is ruim tijd om dit grootse ruïnecomplex met haar vele tempels, terrassen en heilige plaatsen te verkennen. Voor de klassieke foto van Machu Picchu klim je naar boven naar de Inti Punku (zonnepoort). We gaan een permit aanvragen voor de klim op de Huayna Picchu berg (hoogte circa 2.720 meter), voor een prachtig overzicht (er is echter maar een beperkt aantal permits hiervoor). Vroeg vertrek in de ochtend om op tijd boven te kunnen zijn. De privé gids zal 2 uur bij jullie zijn voor de tour, de rest van de ochtendshift (van 6-12 uur) hebben jullie de tijd om zelf op onderzoek uit te gaan. Daarna nemen jullie zelf de bus terug naar Aguas Calientes. Overnachting in Hotel Inca Tower.

Dag 4. Aguas Calientes – Ollantaytambo – Cuzco

Jullie lopen naar het treinstation van Aguas Calientes (circa 50 meter), waar jullie op de trein terug naar Ollantaytambo stappen (duur circa één/anderhalf uur). Bij aankomst reizen jullie per openbare bus in ongeveer 2 uur naar Cusco. Bij aankomst worden jullie ontvangen en naar het hotel gebracht. Overnachting vanavond in Hotel San Agustin el Dorado.

Dag 5. Cuzco

Cuzco is de oude hoofdstad van de Inca’s en er is erg veel te zien, zo vind je hier prachtige Inca- en koloniale bouwkunst. Cuzco is een stad waar heden en verleden op een interessante wijze bij elkaar komen. De Inca’s noemde deze stad wel de navel van de wereld. Jullie hebben vandaag een halve dag privé tour met Engelstalige gids inclusief. Tijdens de tour maken jullie ook een bezoek aan de Kathedraal en de tempels boven Cusco: Sacsaywoman /Quenqo en Pucapucara. In de buurt van Plaza Armas vind je verschillende restaurantjes. Een streekgerecht is forel. En je kunt hier ook de cocathee proberen. Overnachting in Hotel San Agustin el Dorado.

Dag 6. Cuzco – Puno

Jullie worden opgehaald bij het hotel en naar het busstation van Cuzco gebracht. Hier stappen jullie op de toeristen bus naar Puno (hoogte circa 3.827 meter). Het is ongeveer 10 uur rijden en jullie gaan dwars door de Andes over de ruige bergen en de hoogvlakten langs prachtig landschap. Onderweg zie je het landschap langzaam veranderen en passeren we de hoogste pas bij La Raya (hoogte circa 4.338 meter). Jullie maken onderweg verschillende stops, zoals bij de Andahuaylillas tempel, het archeologisch complex de Raqchi en het Lítico de Pucara. Aangekomen in Puno worden jullie naar het hotel gebracht. Overnachting in Hotel Royal Inn Puno.

Dag 7. Puno – Copacabana (Bolivia) & Titicaca

Vandaag reizen jullie naar Bolivia! Eerst worden jullie naar het busstation gebracht, waar jullie op de openbare bus stappen naar Copacabana (hoogte circa 3.840 meter), gelegen in Bolivia. Bij aankomst maken jullie een boottoer over het immense Titicaca meer: het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld op circa 3.810 meter. Jullie maken een bezoek aan de zuidkant van Isla del Sol, waar jullie de Pilkocaina tempel bezoeken en naar het dorpje Yumani lopen. Van uit hier hebben jullie een fantastisch uitzicht over het meer en het Andes gebergte. Overnachting in Copacabana, gelegen aan het Titicaca meer, in Hotel Rosario Copacabana.

Dag 8. Copacabana – La Paz

In de ochtend van dag 8 worden jullie opgehaald in het hotel en naar het busstation van Copcabana gebracht. Hier stappen jullie op de openbare bus naar La Paz. Bij aankomst worden jullie naar het hotel gebracht. La Paz wordt met haar hoogteligging van 3.600 meter beschouwd als de hoogste ‘hoofdstad’ ter wereld. Voor de bouw van de in 1548 gestichte stad hebben de Spanjaarden de 400 m diepe vallei gekozen om beschut te zijn tegen de schrale wind van de Altiplano. Het klimaat in de stad is daardoor opvallend mild. Het centrum van de stad is vrij klein en goed te belopen. Er zijn uiteraard de nodige kerken en oude gebouwen in Spaans – koloniale stijl te zien, maar de echte attractie van La Paz is de sfeer en het kleurrijke straatbeeld met de vele Indianen in traditionele kleding. Je ziet de Aymara vrouwen met bolhoeden en wijde rokken. Er zijn veel markten, onder andere de zogenaamde heksenmarkt, waar de meest vreemdsoortige en magische genees en hulpmiddelen, van kruiden tot en met lama foetussen zijn. Verder zijn er allerlei liefdes amuletten te koop en middeltjes ter bevordering van de vruchtbaarheid. Overnachting in Hotel Rosario La Paz.

Dag 9 & 10. La Paz

Op dag 9 hebben jullie een halve dag tour naar de ruïnes van Tiahuanaco (hoogte circa 4.000 meter) inclusief (in groepsverband). Er is nog maar weinig bekend over de Tiahuanaco cultuur, één van de grote Andes culturen. Tiahuanaco was het ceremoniële centrum. Het rijk strekte zich uit over half Bolivia, zuidelijk Peru, Noord – Chili en Noordwest – Argentinië. Opvallend is de lange periode waarin de Tiahuanaco cultuur heeft bestaan. De oudste vondsten dateren uit 2000 voor Christus. Het hoogtepunt van de beschaving lag tussen 100 en 700 na Christus. De meest bekende constructie hier is de zonnepoort, gehouwen uit één blok andesiet.  Op dag 10 van het programma gaan jullie de heksenmarkt bezoeken, in combinatie met een bezoek aan de maanvallei, een verrassend mooi natuurgebied vlakbij La Paz (hoogte circa 3.636 meter) en een ritje met de kabelbaan, de hoogste ter wereld ( ca 4.150m). Van hier hebben jullie een schitterend uitzicht over de stad en de besneeuwde bergtoppen (halve dag excursie in groepsverband). Overnachtingen in Hotel Rosario La Paz.

Dag 11. La Paz – Salar de Uyuni

Na het ontbijt worden jullie opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven van La Paz gebracht voor de vlucht naar Uyuni (hoogte circa 3.650 meter). Bij aankomst worden jullie ontvangen en begint meteen jullie 3 daagse Salar de Uyuni tour in privé service (in 1 jeep, zonder Engelstalige gids). We rijden eerst vanaf Uyuni, naar het dorpje Colchani, hier kan je het zout fabriek bezoeken. In deze fabriek wordt er jodium aan het zout toegevoegd, alles gebeurt hier nog handmatig. De zoutwerkers verkopen hier souvenirtjes gemaakt van zout. Nadien rijden we verder, naar de grootste zoutvlakte van de wereld, de oppervlakte bedraagt meer dan 12.000 km². De stralend witte zoutkorst lijkt op een zeer grote sneeuwvlakte! In het regenseizoen staat er water op de vlakte en lijkt het één grote spiegel. Voel je zelf als in één grote zoutwoestijn op de Salar de Uyuni. Het lijkt onwaarschijnlijk en zeer speciaal! Aan de rand van de zoutvlakte zijn de ogen van het zout, hier zie je dat er zich onder het zout water bevind. Nadien bezoeken we de zouthopen waar het zout uitdroogt en ook het zouthotel, dat volledig gebouwd is uit zoutblokken, alsook de tafels, stoelen en bed.

De Uyuni zout vlakte geeft je een gevoel van vrijheid op een hoogte van 3.650 meter. De zoutvlakte kan samen met de grote muur in China gezien worden vanuit de ruimte door de satellieten. De vlakte varieert van 2 tot 20 meter dikte. Er wordt geschat dat de vlakte 64.000 miljoen ton zout bevat en ook grote reserves aan Lithium, Mg, Na en Bo.

Daarna rijden jullie verder tot aan het Vis eiland (isla INCA WASI), dit bevindt zich in het midden van de zoutvlakte op 100 km van Uyuni. Dit eiland verrast je met prachtige uitzichten en effecten, het lijkt wel op de Noordpool, gedomineerd door een staalblauwe hemel en bergen die vol staan met vele immense cactussen van 8 tot 10 m hoogte! Het eiland is beschermd gebied en is ook een onderzoekcentrum. Vis eiland is zeer uniek met een geïsoleerd ecosysteem. Fotografen zullen zich kunnen botvieren in hun passie en dit één van de beste plaatsen in de wereld vinden voor hun experimenten. Hier wordt meestal geluncht. Dan rijden jullie verder tot aan Hostal Cristal Samana waar jullie overnachten.

Dag 12. Salar de Uyuni

Zeer vroeg na het ontbijt vertrekken jullie rond 5:30 uur en rijden jullie eerst langs de gestolde lava van de Ollague vulkaan. Dan start de tocht langs 4 prachtige lagunas: Canapa, Hedionda, Chiarcota, en Honda. Dit is het leefgebied van 3 prachtige soorten flamingo’s: James, Andean en Chilean flamingo’s. De lagunes hebben veel verschillende fantastische kleuren, gevormd door mineralen. Onderweg komen jullie ook de bekende stenen boom tegen. Rond 16:00 uur komen jullie aan in de omgeving van Laguna Colorado. Overnachting in Hotel Tayka (hoogte circa 4.700 meter). Het zal koud worden deze nacht!

Dag 13. Salar de Uyuni – San Pedro de Atacama (Chili) – Salta (Argentinië)

Ook vandaag is er weer een vroeg vertrek. Na jullie ontbijt vertrekken jullie rond 05:30 uur naar Sol de Manana, de vulkanische geisers. Dan rijden jullie verder naar de warmwaterbronnen waar iedereen kan ontdooien. De rit wordt vervolgt en jullie passeren de Rocas Dali in een prachtig woestijnlandschap tot jullie aan één van de mooiste lagunes aankomen, Lagune Verde (hoogte circa 4.300 meter). Vanaf hier rijden jullie verder tot de grens van Chili. Hier steken jullie de grens over en worden jullie naar San Pedro de Atacama gebracht voor de overnachting. Verblijf in La Casa de Don Tomás.

N.B. Vanwege de hoge hoogte in dit gebied, kan het tijdens de tour op de Salar de Uyuni erg koud worden. Het is aan te raden goede kleding tegen kou en wind mee te nemen. Een eigen slaapzak is ook aan te raden.

Dag 14. San Pedro de Atacama – Salta (Argentinië)

Vandaag gaan jullie zelf naar het busstation van San Pedro de Atacama (ongeveer 500 meter van het hotel). Hier stappen jullie op de openbare bus naar Salta in Argentinië (hoogte circa 1.221 meter). Een prachtige rit van ongeveer 6 uur door het Andes gebergte! Na aankomst in Salta worden jullie ontvangen en naar het hotel gebracht. Het is leuk om ’s avonds de San Bernardo heuvel op te lopen, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de verlichte stad. Overnachting in Hotel Boutique Prisamata.

Dag 15 t/m 17. Salta – Iguazú

Op dag 15 worden jullie opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven van Salta gebracht voor jullie binnenlandse vlucht naar Puerto Iguazú (hoogte circa 177 meter). Hier worden jullie ontvangen en naar het hotel gebracht. De volgende dag hebben jullie een volle dag excursie naar de Argentijnse kant van de watervallen inclusief (in groepsverband). Samen met de gids wandelen jullie langs de verschillende paden, vanwaar je een geweldig zicht hebt op de immense watervallen. Jullie maken ook een rit per treintje. Daarnaast stappen jullie in een truck, waarmee jullie door de jungle rijden naar de plek waar de rubberboten voor jullie klaarliggen. Hiermee razen jullie over het water naar de watervallen en maken jullie een dip; echt fantastisch!

Op dag 17 gaan jullie met een halve dag tour (in groepsverband) de watervallen aan de Braziliaanse kant bezoeken (paspoorten mee, want jullie gaan de grens over!). Vanaf deze kant heb je een geweldig uitzicht over het gehele gebied van de watervallen. Zeer indrukwekkend! Jullie zullen ook wildlife spotten rondom de watervallen en immens grote en felgekleurde vlinders. Drie overnachtingen in Posada 21 Oranges in Puerto Iguazú in Argentinië.

Dag 18 & 19. Iguazú – Costa Verde (Brazilië)

De reis zet zich weer voort! Op dag 18 worden jullie opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven van Foz do Iguacú in Brazilië gebracht. Van hieruit vliegen jullie naar Sao Paulo (hoogte circa 792 meter). Bij aankomst worden jullie ontvangen en in ongeveer 4 uur naar jullie accommodatie aan de Costa Verde gebracht. Deze B&B ligt prachtig op een heuvel op circa 15 minuten rijden van het kustplaatsje Paraty. Jullie worden hier hartelijk ontvangen door de gastheren. Gezelligheid verzekerd! De volgende dag lekker vrij om in de hangmatten te luieren, of met de bus naar de mooie stranden van Trinidade te gaan. We kunnen hier ook een professionele vogelgids voor jullie regelen. Een dag wandeling naar Saco de Mamangua; het enige ‘fjord’ van Brazilië is ook een aanrader (exclusief).

Dag 20. Caicara Trekking

Na het ontbijt vertrekken jullie vandaag met een rugzak vanuit de B&B naar het begin van jullie trekking. ’s Morgens dus nog even goed de rugzak checken, want jullie nemen alleen wat spullen mee voor de aankomende twee dagen. De rest blijft in de accommodatie achter. Er gaat een goede gids met jullie mee deze aankomende dagen. Eerst gaan jullie per openbare bus naar Laranjeiras, vanwaar de trekking begint. Jullie lopen door de weelderige jungle van het Atlantisch woud (dichte schoenen zijn verplicht, vanwege eventuele slangen) en komen jullie langs verschillende prachtige zandstranden, waaronder het mooie Praia do Sono (Strand van Slaap). De trekking duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur. Aangekomen op de overnachtingsplek, verblijven jullie in een lokaal huis op ongeveer vijf minuten van het strand. Je komt hier geen andere toeristen tegen. ’s Avonds bij het barretje op het strand caiparinhas drinken onder toezicht van een immense sterrenhemel. Jullie hebben vandaag ook een box lunch en het avondeten inclusief.

Tip van Olaf! Voor families is het ook een leuk idee om in het prachtige privé huis Vila Mont te verblijven, welke net iets hoger op de heuvel gelegen is. De villa is uitgerust met alle benodigdheden en is echt een heerlijke plek om even samen te zijn met de familie. In dit geval kunnen we een dag hike met gids organiseren, of kan er een jeep gehuurd worden om de omgeving zelf te ontdekken.

Dag 21. Paraty

Samen met de gids reizen jullie vandaag per boot & bus naar Paraty. De bagage die jullie hebben achtergelaten staat al klaar in het hotel. Paraty heeft een mooi historisch centrum met kiezelstenen straten en prachtige koloniale gebouwen. Daarnaast zijn er veel winkeltjes te vinden met handwerken en leuke terrasjes en restaurantjes om wat te eten en drinken. Overnachting in Pousada do Principe.

Dag 22 & 23. Paraty – Rio de Janeiro

De laatste bestemming staat alweer op het programma. Jullie worden op dag 22 opgehaald bij het hotel in Paraty en in ongeveer 4 ½ uur naar Rio de Janeiro gebracht. Rio de Janeiro is een stad die je eens in je leven bezocht moet hebben! Er valt veel te ontdekken in deze bruisende metropool. Natuurlijk kan een bezoek aan en het immense Christusbeeld op de Corcovado berg niet ontbreken, vandaar dat er een halve dag groepstour hiernaar toe inclusief is. De rest van jullie verblijf hebben jullie hier ter vrije besteding. Een bezoek brengen aan de Suikerbroodberg is ook aan te raden. Het is ook heel leuk om lekker langs de Copacabana te struinen of per fiets de kustlijn af te gaan. De beste zonsondergang vind je op Ipanema beach en voor de wat meer actieve activiteiten kan er ook aan parasailing gedaan worden. Mountainbiken over de Copacabana of een toertje door één van de favelas is ook erg interessant (optioneel). Twee overnachtingen in Hotel Copa Sul vlak bij de Copacabana gelegen.

Dag 24. Rio de Janeiro – Amsterdam

Vandaag worden jullie per transfer naar de internationale luchthaven van Rio de Janeiro gebracht, waar jullie op de vlucht terug naar Nederland stappen.

Dag 25. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten
N.B.: Deze reis is ook in goedkopere versie aan te bieden door o.a. de Salar de Uyuni tour in groepsverband te doen.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

N.B.: Verblijf Caicara Trekking:

– Het is mogelijk dat er maar weinig toegang is tot elektriciteit.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op tweepersoonskamers op basis van logies & ontbijt;
  – Salar de Uyuni tour heeft twee overnachtingen inclusief lunch & diner.
  – Verblijf bij Caicara Trekking is bij een lokaal huis, inclusief volpension (excl drankjes).
  – De standaard kamer bij Pousada do Principe in Paraty is erg klein (circa 16 m²).
 • Vermelde transfers op basis van privévervoer, m.u.v.:
  – Transfers in Salta & Iguazú zijn in groepsvorm.
  – Transfer Paraty – Rio de Janeiro is in groepsvorm en op vaste tijden (vertrek om 05:00, 08:30, 12:30 of 14:00 uur).
 • Vermelde openbare/toeristen bussen.
 • Vermelde treintrajecten.
 • De volgende genoemde excursies/activiteiten:
  – Tour Machu Picchu met privé gids voor 2 uur incl Huayna Picchu permit (indien beschikbaar bij boeking). Ochtendshift 6-12 uur.
  – Halve dag City Tour Cusco in privé service.
  – Boot tour over Lake Titicaca in groepsverband.
  – Tiahuanaco tour bij La Paz in groepsverband.
  – Halve dag Moon Valley tour in La Paz, inclusief bezoek heksenmarkt & rit kabelbaan in groepsverband.
  – Meerdaagse tour Salar de Uyuni in privé service, inclusief 1 jeep & chauffeur. Exclusief Engelstalige gids.
  – Volle dag bezoek Argentijnse kant Iguazú watervallen in groepsverband.
  – Rubberboottocht Argentijnse kant Iguazú watervallen in groepsverband.
  – Halve dag bezoek Braziliaanse kant Iguacu watervallen in groepsverband.
  – Caicara Trekking in privé is inclusief gids, overnachting bij lokaal huis, benodigd bus/bootvervoer, ontbijt, box lunch & avondmaaltijd. Exclusief drankjes.
  – Halve dag Corcovado tour in Rio de Janeiro in groepsverband (ochtendservice met bus omhoog, middag service met trein omhoog – ochtendservice met trein omhoog is alleen in privé tour mogelijk).
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Transfers van en naar treinstation in Agua Calientes.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons