20 dagen – Chili, Bolivia & Brazilië

Deze reis begint in Chili. Midden in de droogste woestijn ter wereld bezoeken jullie de oase San Pedro de Atacama. Vanaf hier maken jullie een spectaculaire driedaagse landrovertocht naar Bolivia over de hoogvlakte die gemiddeld op een hoogte van 4000 meter ligt. De tour naar Uyuni brengt jullie langs de prachtigste meren zoals Laguna Verde en Laguna Colorada met zijn flamingo’s. Onderweg zien jullie besneeuwde vulkanen, spuitende geisers en zoutmeren. Vanuit Uyuni reizen jullie door naar Santa Cruz waar jullie na een verblijf bij de prachtige El Refugio de los Volcanes, met de trein naar Puerto Quijarro reizen voor een meerdaags verblijf in de Pantanal; hét mooiste moerasgebied ter wereld. Hierna is het lekker ontspannen in een heerlijke pousada op een prachtig plekje in Paraty. De reis eindigt in Rio de Janeiro. Een reis met de meest denkbare variaties en contrasten in alle opzichten; een onvergetelijke belevenis!

N.B. tijdens de winterperiode in Zuid-Amerika kan het erg koud zijn in San Pedro de Atamaca & op Salar de Uyuni. Er kan eventueel hinder zijn ivm gesloten wegen/grensovergangen.

Dag 1 & 2. Amsterdam – Calama – San Pedro de Atacama

Op dag 1 vertrekken jullie vanuit Amsterdam met de vlucht naar Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili. De volgende ochtend vroeg komen jullie hier aan en stappen jullie over op de binnenlandse vlucht naar het noorden van Chili, naar Calama. Bij aankomst worden jullie ontvangen en per transfer naar het hotel gebracht. Dit laatste deel van de lange reisdag gaat dwars door de droogste woestijn ter wereld: de Atacama. Aangekomen in het kleine, gezellige oaseplaatsje San Pedro kunnen jullie de rest van de dag heerlijk bijkomen in één van de vele restaurantjes en barretjes. Overnachting in La Casa de Don Tomas.

Dag 3 & 4. San Pedro de Atacama

Om voldoende geacclimatiseerd te zijn voordat jullie straks de hoge Andes intrekken, verblijven jullie 3 nachten in San Pedro (2.440 meter). Dat is een vereiste om optimaal van de volgende etappe van de reis te kunnen genieten. Jullie gaan hier naar de ‘Valle de la Luna’ (Maanvallei); een indrukwekkend rood gekleurd maanlandschap. Om alvast een beetje aan de hoogte te wennen nemen jullie ook een heerlijk warm bad in de koude berglucht bij de Tatio geisers op maar liefst 4.300 meter hoogte! Overnachtingen in hotel La Casa de Don Tomas.

Dag 5 t/m 7. Salar de Uyuni (Bolivia)

Vroeg in de ochtend beginnen jullie op dag 5 aan één van de mooiste tochten die er in Zuid-Amerika te maken is. Op een gemiddelde hoogte van 4.000 meter worden jullie met een privé 4×4 landrover in drie dagen naar Uyuni in Bolivia gebracht. Onderweg is het volop genieten van de indrukwekkende landschappen. De tocht gaat over onverharde wegen langs besneeuwde vulkanen, groen en rood gekleurde meren met flamingo’s en uitgestrekte vlaktes. Eén van de hoogtepunten van de tocht is het blauwgroene Laguna Verde dat aan de voet van de Licancabur vulkaan ligt. Verderop bereiken jullie de “woestijn van Dali” met zijn bizar gevormde rotsformaties. Vervolgens verder naar een op maar liefst ruim 4.850 meter hoog gelegen thermaal actief gebied. Het mooiste meer dat jullie onderweg passeren, is ongetwijfeld Laguna Colorada, een rood gekleurd meer met flamingo’s. Uiteindelijk komen jullie aan bij de beroemde ‘Salar de Uyuni’. Jullie trekken de oogverblindende zoutvlakte op en maken een tocht naar Isla Pescado, een klein rotsachtig eiland met bijzondere cactussen midden op de zoutvlakte. Na een bezoek aan Colchani, een dorpje waar men het hakken en verwerken van het zout kunt zien, komen jullie aan het einde van de landrovertocht aan in Uyuni, waar jullie de nacht doorbrengen. Drie overnachtingen in simpele hotels.

Dag 8. Uyuni – Santa Cruz

Vandaag worden jullie per transfer naar de luchthaven gebracht en vliegen jullie naar Santa Cruz (directe vluchten alleen op zondagen en maandagen, anders alleen mogelijk via La Paz), de grootste en belangrijkste stad van het Boliviaanse laagland. Bij aankomst worden jullie naar het hotel gebracht. Hier zullen jullie moeten wennen aan het temperatuurverschil. Het is hier aanzienlijk warmer. De stad geeft het gevoel van een klein dorp, met haar koloniale gebouwen en een relaxte tropische atmosfeer. Het heeft een levendig centrum, met haar straatstalletjes, paard & wagens en taxi’s. Er is hier een grote keuze aan restaurants. Overnachting in Hotel Canciller.

Dag 9 & 10. El Refugio de los Volcanes

Op dag 9 worden jullie naar het nabijgelegen El Refugio de los Volcanes gebracht, gelegen in het Ambores Nationaal Park. Hier verblijven jullie te midden van spectaculaire natuur van zandstenen rotsen en tropische jungle die de lodge omringd. Jullie kunnen hier mooie hikes maken over de verschillende trails. Er is een lokale gids aanwezig die jullie hierin begeleidt. In deze fantastische omgeving kunnen jullie optimaal vogels, bromelia’s en orchideeën bewonderen. Er zijn natuurlijke poelen in de buurt waarin het heerlijk relaxen is. Of jullie kunnen gewoon genieten in de hangmatten!

Dag 11. Nachtrein Santa Cruz – Puerto Quijarro

Jullie worden vandaag naar het treinstation van Santa Cruz gebracht, waar jullie de nachtrein nemen naar Puerto Quijarro dat aan de grens met Brazilië ligt.

Dag 12 t/m 14. Pantanal (Brazilië)

Op dag 12 komen jullie vroeg in de ochtend aan in Puerto Quijarro. Vanaf het treinstation moeten jullie zelf een taxi nemen naar de grenspost (exclusief), aangezien het te ver lopen is met bagage. Hier steken jullie de grens over naar Brazilië. Aangekomen aan de andere kant (in de plaats Corumbá) wacht de chauffeur, die jullie naar de lodge in de Pantanal brengt. De Pantanal is een uitgestrekt moerasgebied en dé plek om oog in oog te staan met veel diersoorten. De Pantanal is 4 keer zo groot als Nederland en ligt in het uiterste westen van het land, tegen de grens met Bolivia en Paraguay. Tussen de dichte begroeiing krioelt het van het leven. Tijdens de excursies zal de gids jullie wijzen op de aanwezige dieren. Kaaimannen, apen, capibara’s, papegaaien, toekans, piranha’s en anaconda’s zijn slechts enkele voorbeelden van het rijke dierenleven in de Pantanal. In de dagen dat jullie er verblijven, maken jullie tochten te paard, te voet per kano en per jeep langs dichte bosschages en ondergelopen vlaktes. ’s Avonds gaan jullie kaaimannen spotten en staat er ongetwijfeld piranha op de menukaart. Drie overnachtingen in de lodge.

Dag 15. Pantanal – Paraty

Vandaag worden jullie naar de luchthaven van Campo Grande gebracht, voor de vlucht naar Sao Paulo. Bij aankomst worden jullie in ongeveer 4 uur naar het leuke koloniale Paraty gebracht. Jullie komen hier laat in de avond aan. Overnachting in Pousada do Principe.

Dag 16. Paraty

Jullie hebben vandaag de dag ter vrije besteding. Paraty beschikt over een mooi historisch centrum, gezellige restaurantjes en barretjes en leuke winkeltjes waar de laatste souvenirs nog gehaald kunnen worden. Het is ook mogelijk een boottripje te maken of te ontspannen op het strand. Overnachting in Pousada do Principe.

Dag 17 & 18. Paraty – Rio de Janeiro

Op dag 17 worden jullie in ongeveer 4 uur naar Rio de Janeiro gebracht, waar jullie twee nachten verblijft in de idyllische artiestenwijk Santa Teresa. Jullie hebben hier vrije dagen om de stad te leren kennen. Natuurlijk zijn de Suikerberg en de Corcovado met het Christusbeeld aanraders! Vanaf de toppen hebben jullie een schitterend uitzicht over de oceaan, de stad en de stranden van Flamengo en Copacabana. Verder is het heerlijke vertoeven aan het strand van de Copacabana of huur een fiets om langs de kust te fietsen. Een favela tour is ook zeker een aanrader. We kunnen ook een privé gids voor jullie regelen die jullie mee op stap door de stad neemt (optioneel).

Dag 19. Rio de Janeiro – Amsterdam

Vandaag worden jullie naar de luchthaven van Rio de Janeiro gebracht voor jullie vlucht terug naar Nederland.

Dag 20. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten
N.B.: Deze reis is ook in goedkopere versie aan te bieden door o.a. de Salar de Uyuni tour in groepsverband te doen.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) in tweepersoonskamers op basis van logies/ontbijt;
  – Verblijf tijdens Salar de Uyuni tour is inclusief 2 dagen volpension (dag 5 & 6; excl drankjes) en op basis van verblijf in simpele accommodaties. Op dag 7 ontbijt & lunch inclusief. Inclusief Spaanstalige chauffeur die ook als gids dienst doet.
  – Verblijf El Refugio de los Volcanes is inclusief volpension (excl drankjes). Alleen Spaanstalige medewerkers aanwezig.
  – Verblijf in de Pantanal is inclusief volpension (excl drankjes), ecologische wandelingen, paardrijden, zonsopgang wandeling, kano tour, nachtwandeling, piranha vissen & auto safari. Exclusief Engelssprekende gids. Transfers & excursies zijn in groepsverband.
 • Vermelde transfers op basis van privévervoer, m.u.v.:
  – Transfers uitgevoerd door lodges zijn in groepsvorm.
 • Tickets voor nachttrein Santa Cruz – Purto Qijuarro (exclusief maaltijden).
 • De volgende genoemde excursies/activiteiten:
  – Tour naar Valle de la Luna bij San Pedro de Atacama in groepsvorm.
  – Tour naar Tatio Geysers bij San Pedro de Atacama in groepsvorm.
  – 3 daagse Salar de Uyuni tour met privé jeep en Spaanstalige chauffeur die ook als gids dienst doet.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Transfer van treinstation Puerto Quijarro naar grenspost.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons