22 dagen – Prachtige natuurreis door Bolivia

Een zeer bijzondere reis door zeer uiteenlopende landschappen en prachtige natuurparken. Op en top genieten van de uitbundige flora & fauna van deze bestemmingen. Jullie bezoeken een zilvermijn en maken mooie trekkingen door de Andes. Het bizarre landschap van de Uyuni zoutvlakte komt ook aan bod. Jullie gaan ook op onderzoek in het groene Amazone woud. Het Kaa Iya park wordt amper door toeristen aangedaan; een fantastische ervaring en de beste plek om puma’s en ander bijzonder wildlife te spotten. Een fantastische reiservaring!

Dag 1. Amsterdam – Santa Cruz

Vandaag vliegen jullie vanuit Amsterdam naar Santa Cruz in Bolivia (met overstap). Jullie komen in de nacht van 20 op 21 augustus aan (rond 04:00 uur). Bij aankomst worden jullie ontvangen en naar het hotel in Santa Cruz gebracht, waar jullie de kamer op kunnen om nog even wat te slapen, of op te frissen en te ontbijten. Overnachting in Hotel Canciller.

Dag 2. Amboró Nationaal Park

Jullie worden vandaag na het ontbijt opgehaald en naar het nabijgelegen El Refugio de los Volcanes gebracht (circa 2 uur rijden), gelegen in het Amboró Nationaal Park. Hier verblijven jullie te midden van spectaculaire natuur van zandstenen rotsen en tropische jungle die de lodge omringd. Jullie kunnen in de middag een mooie hike maken; er zijn verschillende trails. Er is een Spaanstalige lokale gids aanwezig die jullie hierin kan begeleiden. In deze fantastische omgeving kunnen jullie optimaal vogels, bromelia’s en orchideeën bewonderen. Er zijn natuurlijke poelen in de buurt waarin het heerlijk relaxen is. Of gewoon genieten in de hangmatten! (alleen Spaansprekend personeel aanwezig).

Tip van Sietske! Mocht je meer reistijd hebben dan kan je hier heel goed nog een nachtje langer verblijven om optimaal van het Amboró Nationaal Park te kunnen genieten!

Dag 3. Amboró – Santa Cruz – Sucre

Vroeg op vandaag. Jullie worden weer terug naar Santa Cruz gebracht waar jullie op de luchthaven op de vlucht stappen naar Sucre. De prachtige stad Sucre is de constitutionele hoofdstad van Bolivia. Sucre wordt ook wel ‘de witte stad’ genoemd, aangezien de meeste huizen in de stad wit gekleurd zijn. Er heerst een heerlijke sfeer in Sucre. Prachtige en goed bewaarde koloniale gebouwen en een aangenaam klimaat vindt je hier. Het staat niets voor niets op de UNESCO werelderfgoed lijst! Jullie overnachten hier in het karakteristieke Hotel Monasterio.

Dag 4. Inca Trail

Vandaag gaan jullie voor een halve dag excursie het Inca Trail vanuit Sucre belopen. Deze eenvoudige, maar zeer mooie wandeling van circa drie uur start bij de kapel van Chataquila op de kam van de Cordillera de los Frailes. Jullie volgen de Inca trail naar Chaunaca terwijl je geniet van indrukwekkende vergezichten naar alle kanten. De wandeling is voor 95% afdalen en goed te doen. Vanaf Chaunaca zal de auto jullie naar de Ravelo rivier brengen. Hier kunnen jullie uitrusten, je voeten laten bungelen in het water van de rivier, of zwemmen in het koude water. Hier krijgen jullie fruit, koffie of thee en koekjes om de tour af te sluiten.

In de middag kunnen jullie op het gemak Sucre verkennen (geen activiteit inclusief). De attracties van Sucre zijn La Casa de la Libertad, het museum van la Recoleta (deze plek diende als klooster, kazerne, gevangenis en museum) en Palacio de la Glorieta. In de omgeving kan je ook het Dinosauruspark Cal Orck’o bezoeken. Het park telt in totaal 332 dinosaurusvoetstappen; de langste serie ter wereld. Verder is een bezoek aan Tarabuco ook de moeite waard; bekend om de zondagsmarkt, waar o.a. textiel met prachtige motieven, ontwerpen en kleuren wordt verhandeld. Hier duik je de Boliviaanse cultuur in, met de lokale bevolking in traditionele klederdracht en de grote verscheidenheid aan handwerkproducten.

Overnachting in Hotel Monasterio.

Dag 5. Sucre – Potosi

Jullie hebben deze ochtend ter vrije besteding. Na lunch tijd (lunch is exclusief) worden jullie per privé transport naar Potosi gebracht. Potosi is met een ligging van 4.067 meter de hoogst gelegen stad in de wereld! De stad is gesticht in 1546 en ligt aan de voet van de berg ‘Cerro Potosi’; een berg vol zilvererts. Door al het zilvererts dat werd gewonnen groeide Potosi uit tot één van de grootste steden in de wereld met een bevolking van meer dan 200.000 personen (vergelijkbaar of groter dan steden als Londen en Parijs in dezelfde tijd). Volgens officiële bronnen is er tussen 1556 en 1783 45.000 ton puur zilver gewonnen uit de berg. Vandaag de dag is er echter niets meer van deze rijkdom in Potosi te vinden; alles is tijdens de Spaanse overheersing geëxporteerd naar Europa. Net als Sucre is ook Potosi opgenomen op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Overnachting in Hotel Colonial Potosi.

Dag 6. Potosi – Uyuni

In de ochtend bezoeken jullie een zilvermijn. Jullie dalen af in een mijn en zien hoe hier de arbeiders onder zware omstandigheden het zilver uit de grond haalden. Een zeer fascinerende ervaring, maar niet geschikt voor mensen met claustrofobie! Hierna worden jullie naar het busstation van Potosi gebracht, waar jullie op de openbare bus naar Uyuni stappen. Bij aankomst worden jullie ontvangen en naar het hotel gebracht. Overnachting in Hotel Tambo Aymara Uyuni.

Dag 7. Salar de Uyuni

Vandaag begint jullie 3 daagse Salar de Uyuni tour; één van de mooiste tochten die er in Zuid-Amerika te maken is (in groepsverband en met Spaanstalige chauffeur). Jullie rijden eerst vanaf Uyuni naar het dorpje Colchani, hier kan je de zoutfabriek bezoeken. In deze fabriek wordt er jodium aan het zout toegevoegd, alles gebeurt hier nog handmatig. De zoutwerkers verkopen hier souvenirtjes gemaakt van zout. Daarna rijden jullie verder, naar de grootste zoutvlakte van de wereld, de oppervlakte bedraagt meer dan 12.000 km². De stralend witte zoutkorst lijkt op een zeer grote sneeuwvlakte! In het regenseizoen staat er water op de vlakte en lijkt het één grote spiegel. Voel je zelf als in één grote zoutwoestijn op de Salar de Uyuni. Het lijkt onwaarschijnlijk en zeer speciaal! Aan de rand van de zoutvlakte zijn de ogen van het zout, hier zie je dat er zich onder het zout water bevind. Vervolgens bezoeken jullie de zout hopen waar het zout uitdroogt en ook het zouthotel, dat volledig gebouwd is uit zoutblokken, alsook de tafels, stoelen en bed. Daarna rijden jullie verder tot aan het Vis eiland (isla INCA WASI), dit bevindt zich in het midden van de zoutvlakte op 100 km van Uyuni. Dit eiland verrast je met prachtige uitzichten en effecten, het lijkt wel op de Noordpool, gedomineerd door een staalblauwe hemel en bergen die vol staan met vele immense cactussen van 8 tot 10 m hoogte! Het eiland is beschermd gebied en is ook een onderzoekcentrum. Vis eiland is zeer uniek met een geïsoleerd ecosysteem. Fotografen zullen zich kunnen botvieren in hun passie en dit één van de beste plaatsen in de wereld vinden voor hun experimenten. Hier wordt meestal geluncht. Dan rijden jullie verder tot de overnachtingsplek op de salar in een simpel onderkomen.

Dag 8. Salar de Uyuni

Zeer vroeg na het ontbijt vertrekken jullie rond 5:30 uur en rijden jullie eerst langs de gestolde lava van de Ollague vulkaan. Dan start de tocht langs 4 prachtige lagunas: Canapa, Hedionda, Chiarcota, en Honda. Dit is het leefgebied van 3 prachtige soorten flamingo’s: James, Andean en Chilean flamingo’s. De lagunes hebben veel verschillende fantastische kleuren, gevormd door mineralen. Onderweg komen jullie ook de bekende stenen boom tegen. Rond 16:00 uur komen jullie aan in de omgeving van Laguna Colorado. Overnachting in een simpel onderkomen (hoogte circa 4.700 meter). Het zal koud worden deze nacht!

Dag 9. Salar de Uyuni – La Paz

Ook vandaag is er weer een vroeg vertrek. Na het ontbijt vertrekken jullie rond 05:30 uur naar Sol de Manana, de vulkanische geisers. Dan rijden jullie verder naar de warmwaterbronnen waar iedereen kan ontdooien. De rit wordt vervolgt en jullie passeren de Rocas Dali in een prachtig woestijnlandschap tot jullie aan één van de mooiste lagunes aankomen, Lagune Verde (hoogte circa 4.300 meter). Dan keren jullie terug naar Uyuni, waar jullie naar de luchthaven worden gebracht voor de vlucht naar La Paz. Bij aankomst worden jullie naar het hotel gebracht. Overnachting in Hotel El Rey Palace.

N.B.: Vanwege de hoge hoogte in dit gebied, kan het tijdens de tour op de Salar de Uyuni erg koud worden. Het is aan te raden goede kleding tegen kou en wind en een eigen slaapzak mee te nemen.

Dag 10. El Choro Trekking

Vandaag begint jullie meerdaagse El Choro trekking. Wandel in de voetsporen van de Inca’s vanaf 4.900 meter naar beneden over een prachtig bewaard stenen pad naar de subtropische beplantingen van de jungle. Hier kom je citroenbomen en bananenplantages tegen, alsook koffie en cocaplantages, mooie vlinders en vogels. Verwacht natte voeten bij het oversteken van de rivier!

La Paz – Challapampa
Vertrek vanuit La Paz met een transfer tot La Cumbre op 4.770 meter. Vanaf hier start de trekking naar de Apacheta Pass op 4.900 meter. Na de pas is er een spectaculaire afdaling van 7 uur vanaf de hoge grasvelden naar het regenwoud van de jungle. Jullie passeren een klein dorpje, Chukara, op 3.750 meter. In de late namiddag komen jullie aan bij het Challapampa kamp op 2800 meter. Onderweg hebben jullie een box lunch inclusief. Avondmaal en overnachting in Challapampa.

Dag 11. El Choro Trekking

Challapampa – San Francisco
Jullie wandelen door de nog onaangeroerde wolkenbossen van Bolivia, beschermd door Cotapata Nationaal Park. De trekking daalt af door smalle valleien, door dichte bebossing, orchideeën, bromelia’s en vele andere subtropische planten. Mooi gekleurde vogels en vlinders passeren jullie pad. Na een afdaling van 7 uur bereiken jullie het Rio Jucumarini kamp op 2.600 meter. Avondmaal en overnachting.

Dag 12. El Choro Trekking – La Paz

San Francisco – Chairu
De trekking gaat vandaag verder naar beneden langs de Rio Jucumarini vallei waar de bossen beginnen. De vegetatie wordt gevarieerder. Na 6 à 7 uur wandelen, arriveren jullie in Chairu op 1.400 meter. Transfer per auto naar Coroico en daarna transport terug naar La Paz (circa 4 uur). Overnachting in Hotel El Rey Palace.

Dag 13 t/m 15. Amazone

Jullie worden op dag 13 vroeg in de ochtend naar de luchthaven gebracht, waar jullie op de vlucht stappen naar Rurrenabaque. Bij aankomst worden jullie door de lodge ontvangen en per boot varen jullie door het Amazone gebied naar de Chalalan Lodge. Deze fijne lodge ligt bij het Madidi Nationaal Park; door biologen als ‘biologische hot spot’ gemarkeerd. Er komen hier over 45.000 verschillende plantsoorten en over 1.000 tropische vogelsoorten voor, welke jullie met hun gezang iedere ochtend wakker maken. Tijdens jullie verblijf hier hebben jullie excursies per boot & te voet inclusief om het Amazone gebied beter te leren kennen. Vergeet de verrekijkers niet!!

Dag 16. Santa Cruz

In de ochtend hebben jullie eventueel nog een activiteit in het Amazone regenwoud (afhankelijk van de vluchttijd). Daarna varen jullie per boot weer terug naar Rurrenabaque, waar jullie op de luchthaven op de vlucht naar Santa Cruz stappen (met overstap in La Paz). Na aankomst worden jullie naar Hotel Canciller gebracht, alvorens er morgen een nieuw spectaculair avontuur begint!

Dag 17 t/m 19. Kaa Iya NP

Op dag 17 worden jullie opgehaald in het hotel en begint jullie bezoek aan het zeer bijzondere Kaa Iya Nationaal Park. Het is een uniek gebied om te bezoeken, want je hebt er een behoorlijk goede kans om er de jaguar te kunnen spotten, alsmede de poema, de tapir, apen en andere zoogdieren. Tijdens een inspectietocht zijn er tevens meer dan 100 vogelsoorten genoteerd. Kaa Iya is een echt avontuurlijke bestemming, zonder veel luxe. Jullie slapen deze dagen in tenten en je dient goede muggen protectie te hebben. Het is hier droog en warm. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen. Vanwege het feit dat het beschermd gebied is, kan je het Kaa Iya Nationaal Park alleen met een gids bezoeken; je moet een vergunning hebben om het gebied te betreden en je moet “inpakken” (al je afval uitvoeren). Je kan elke dag ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds op ontdekkingstocht gaan met de gids en parkwachter, om zoveel mogelijk je kansen te benutten om de jaguar of jouw favoriete diersoort die in het park leeft te gaan zien. Tussen de uitstappen door heb je gelegenheid om uit te rusten en te ontspannen. Zeker een ervaring om nooit te vergeten!

Dag 20. Kaa Iya NP – Santa Cruz

Jullie worden vandaag vanuit het Kaa Iya park naar Santa Cruz terug gebracht, waar jullie de laatste overnachting hebben in Hotel Canciller. Voor een typische Boliviaanse maaltijd is het aan te raden om bij het El Aljibe Comida Tipica restaurant te gaan eten!

Dag 21. Santa Cruz – Amsterdam

Vandaag worden jullie naar de luchthaven van Santa Cruz gebracht voor jullie vlucht terug naar Amsterdam.

Dag 22. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) in tweepersoonskamers op basis van logies/ontbijt;
  – Verblijf El Refugio de los Volcanes is inclusief volpension (excl drankjes). Er zijn alleen Spaansprekende medewerkers aanwezig.
  – Verblijf tijdens Salar de Uyuni toer is in groepsverband en inclusief 2 dagen volpension (dag 7 & 8; excl drankjes) en op basis van verblijf in simpele accommodaties (maar wel met een privé kamer). Op dag 9 ontbijt & lunch inclusief. Met Spaanssprekende chauffeur. Exclusief gids.
  – Verblijf tijden El Choro trekking is in groepsverband en inclusief een gids, volpension (excl drankjes) en verblijf in tenten. Exclusief drager (voor bagage).
  – Verblijf Chalalan Lodge is inclusief volpension (excl drankjes), boot transfers & activiteiten volgens programma (uitgevoerd door de lodge). Transfers & excursies zijn in groepsverband.
 • Vermelde transfers op basis van privévervoer, m.u.v.:
  – Transfers uitgevoerd door lodges zijn in groepsvorm.
 • genoemd bus transport:
  – Potosi – Uyuni.
 • De volgende genoemde excursies/activiteiten:
  – Halve dag Inca Trail wandeling vanuit Sucre.
  – Bezoek zilvermijn in Potosi.
 • Meerdaagse Salar de Uyuni tour (zie boven).
 • Meerdaagse El Choro trekking (zie boven).
 • Kaa Iya programma 4 dagen/3 nachten is inclusief:
  – 4WD Jeep
  – chauffeur/gids.
  – een parkranger van het NP Kaa Iya (die is verplicht overigens),
  – alle maaltijden vanaf lunch op de 1e dag tot en met lunch op de laatste dag,
  – overnachting in het tenten in het kampement Tucavaca (kamers met airco, indien beschikbaar tegen meerkosten),
  – entreekosten en alle kosten m.b.t. de permits en sleutelgelden. We moeten sleutelgeld betalen om een aantal poorten door te kunnen geraken.
  – overnachtingen in tenten in het kampement van een gasbedrijf. Het kampement is gelegen op zo´n 3 rijuren vanaf San Jose de Chiquita. Het kampement heet Tucavaca en is dus gelegen in het NP Kaa Iya van het gasbedrijf, (kamers met airco, indien beschikbaar tegen meerkosten).
 • Kaa Iya programma 4 dagen/3 nachten is exclusief:
  – alcoholische dranken en drankjes buiten de maaltijden om. Deze zaken dienen voor vertrek uit Sa. Cruz of eventueel in San Jose de Chiquita gekocht te worden.
  – diner op de laatste dag.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies, tenzij anders staat vermeld.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons