21 dagen – Avontuurlijk Bolivia & Brazilië

 Een zeer bijzondere reis door zeer uiteenlopende landschappen en prachtige natuurparken. Op en top genieten van de uitbundige flora & fauna van deze bestemmingen. Jullie bezoeken het mooie Amboro Nationaal Park en het zeer unieke Kaa Iya Nationaal Park in Bolivia. Daarna reizen jullie naar de Pantanal in Brazilië; een uitgestrekt moerasgebied vol wildlife. In het groene heuvelgebied nabij Paraty kunnen jullie bijkomen van alle indrukken. Een fantastische reiservaring!

Dag 1 & 2. Amsterdam – Santa Cruz (Bolivia) – Amboro NP

Op dag 1 vliegen jullie vanuit Amsterdam naar Santa Cruz in Bolivia (met overstap). Jullie komen de volgende ochtend vroeg aan. Bij aankomst worden jullie ontvangen en naar Hotel Canciller gebracht, waar jullie meteen de kamer op kunnen om nog even uit te rusten of op te frissen. Na het ontbijt worden jullie naar het nabijgelegen El Refugio de los Volcanes gebracht (circa 2 uur rijden), gelegen in het Amboro Nationaal Park. Het is mogelijk om al voor aankomst bij de lodge uit de auto te stappen en de laatste 4 kilometer lopend te doen, waarbij je meteen kan genieten van de prachtige natuur hier. De rest van de tijd hebben jullie hier vrij; er zijn verschillende trails voor mooie hikes. Er zijn natuurlijke poelen in de buurt waarin het heerlijk relaxen is. Een Engelstalige gids zal jullie begeleiden deze dagen.

Dag 3. Hike Amboro NP

Jullie gaan vandaag een geweldige hike maken van ongeveer 3-5 uur door het Amboro NP. Een omgeving van spectaculaire natuur van zandstenen rotsen en tropische jungle die de lodge omringd. In deze fantastische omgeving kunnen jullie optimaal vogels, bromelia’s en orchideeën bewonderen. Vaak zijn er sporen van katachtige te vinden. Bij de watervallen kunnen jullie even afkoelen en gaan jullie picnicken. De middag is ter vrije besteding. Overnachting in El Refugio de los Volcanes.

 

Dag 4. El Refugio de los Volcanes

Vandaag hiken jullie voor ongeveer 2 a 3 uur over het Condor Ecologisch trail. Er is een redelijk pittige klim van 20 minuten door de vochtige jungle, maar eenmaal boven is het uitzicht fantastisch! Op de weg terug is er kans op zien van condors. De middag is weer ter vrije besteding.

N.B.: Bij El Refugio de los Volcanes is alleen Spaansprekend personeel aanwezig. Optioneel kan er een nachtje gekampeerd worden in het park.

Dag 5. El Refugio de los Volcanes – Samaipata

Vandaag staat er weer een mooie dag op het programma! Eerst maken jullie nog een korte wandeling (circa 1 uur) langs het pad van Orquideas, om daar de prachtige bloemen te bewonderen. Lunch is vandaag nog inclusief, waarna jullie naar Samaipata worden gebracht. Avondeten in Samaipata is inclusief. Overnachting in El Pueblito Resort.

Dag 6 & 7. Samaipata

Op dag 6 worden jullie naar het Jacha-Inti Wildlife Animal Refuge gebracht, waar jullie een dag vrijwilligerswerk gaan doen. Het centrum is een opvang voor verschillende apen soorten, katachtigen, schildpadden, herten, lamas, huisdieren en vele vogelssoorten.

De volgende dag gaan jullie een bezoek brengen aan het interessante pre-Inca ruïne van ‘El Fuerte’; de laatste pre-Inca stad gebouwd voor strategische, magische en religieuze doeleinden. Jullie bezoeken hier ook het archeologisch museum.

Lunch & avondeten zijn op beide dagen inclusief. Overnachtingen in El Pueblito Resort.

Dag 8. Samaipata – Santa Cruz

In de ochtend maken jullie een korte wandeling over Pura Vida trail door het bos en over de hoogvlakte. Lunch is inclusief vandaag. Daarna worden jullie naar Santa Cruz gebracht, waar jullie vanavond overnachten in Hotel Canciller, alvotrens morgen met jullie nieuwe avontuur te beginnen!

Dag 9. Santa Cruz – Kaa Iya NP

Jullie vertrekken vandaag in de ochtend naar het dorp San José de Chiquitos. De rit duurt zo’n 4 uur en onderweg komen jullie langs zonnenbloem- en sojavelden en verschillende Mennonieten kolonies. Na aankomst hebben jullie lunch in San Jose de Chiquitos, waarna er direct doorgereisd wordt naar het zeer bijzondere Kaa Iya Nationaal Park (nog zo’n 100 kilometer rijden).

Het is een uniek gebied om te bezoeken, want je hebt er een behoorlijk goede kans om er de jaguar te kunnen spotten, alsmede de poema, de tapir, apen en andere zoogdieren.

Tijdens een inspectietocht zijn er tevens meer dan 100 vogelsoorten genoteerd. Overnachting in een tent in het kamp in Kaa Iya. Lunch en avondeten zijn inclusief vandaag. Een Engelstalige gids zal jullie begeleiden.

N.B.: Kaa Iya is een echt avontuurlijke bestemming, zonder veel luxe. Je slaapt deze dagen in een tent en je dient goede muggen protectie te hebben. Het is hier droog en warm. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen. Vanwege het feit dat het beschermd gebied is kan je het Kaa Iya Nationaal Park alleen met een gids bezoeken; je moet een vergunning hebben om het gebied te betreden en je moet “inpakken” (al je afval uitvoeren). Zeker een ervaring om nooit te vergeten!

Dag 10 & 11. Kaa Iya NP

Deze dagen gaan jullie het Kaa Iya Nationaal Park te voet en per auto verkennen. Er loopt één weg door het nationaal Park, langs de gasleiding, waar je de kans hebt om veel wildife te spotten. Omdat de wind makkelijk over de weg waait en verkoelend werkt, is dit een populaire plek voor veel zoogdieren, zoals de jaguar. Jullie kunnen een wandeling maken door puur bosgebied naar vele kleine lagunes, wat gewilde drinkplekken zijn voor de dieren in dit park. In de avonden gaan jullie met de auto met reflectoren op pad om wildlife te spotten. Lunch en avondeten zijn inclusief deze dagen. Overnachtingen in tenten in het park of bij een lagune.

Dag 12. Kaa Iya NP – San José de Chiquitos

Voor het ontbijt maken jullie nog wandelingen door het park om wellicht nog een tapir of jaguar te spotten. Vogels zijn zo vroeg op de dag ook erg actief. Na het ontbijt worden jullie terug naar San José de Chiquitos gebracht, waar jullie gaan overnachten. De middag is ter vrije besteding. Het hotel beschikt over een zwembad. Lunch en avondeten zijn inclusief vandaag. Overnachting in La Villa de Chiquitana Hotel.

Dag 13. San José de Chiquitos – Pantanal (Brazilië)

Vandaag staat er een lange reisdag op het programma. Vroeg in de ochtend (7 uur) worden jullie vanuit het hotel in San José de Chiquitos naar Puerto Quijarro gebracht, de grensplaats met Brazilië. Jullie steken hier al wandelend zelf de grenspost over naar Corumbá, waar het 1 uur later is. Hier staat jullie vervoer op jullie te wachten om jullie naar de Pantanal te brengen. De Pantanal is een uitgestrekt moerasgebied en dé plek om oog in oog te staan met veel diersoorten. De Pantanal is 4 keer zo groot als Nederland en ligt in het uiterste westen van het land, tegen de grens met Bolivia en Paraguay. Tussen de dichte begroeiing krioelt het van het leven. Jullie overnachten hier in de Pousada Aguapé. Avondeten is inclusief vandaag. Een lokale Engelstalige gids zal jullie begeleiden deze dagen.

Dag 14 & 15. Pantanal

Tijdens jullie verblijf hier hebben jullie excursies (in groepsvorm) onder begeleiding van een meertalige gids inclusief. Kaaimannen, apen, capibara’s, papegaaien, toekans, piranha’s en anaconda’s zijn slechts enkele voorbeelden van het rijke dierenleven in de Pantanal. In de dagen dat jullie hier zijn, maken jullie tochten te paard, te voet per kano en per jeep langs dichte bosschages en ondergelopen vlaktes. ’s Avonds gaan jullie kaaimannen spotten en staat er ongetwijfeld piranha op de menukaart. Lunch en avondeten zijn hier inclusief. Overnachtingen in Pousada Aguapé.

Dag 16 & 17. Vila Volta

De reis zet zich op dag 16 weer voort! Jullie worden naar de luchthaven van Campo Grande gebracht, waar jullie op de vlucht naar Sao Paulo stappen. Hier aangekomen worden jullie per transfer in ongeveer 4,5 uur richting Paraty gebracht (aankomst hier laat in de avond). Hier gaan jullie overnachten in het groene heuvelgebied bij Vila Volta, waar jullie hartelijk worden ontvangen door gastheren Gert & André. De volgende dag kunnen jullie lekker ontspannen bij de B&B, of met de openbare bus naar de mooie stranden van Trinidade & Camburi gaan.

Dag 18 & 19. Trekking Ponta Negra

Na het ontbijt vertrekken jullie vandaag met een dag rugzak vanuit Vila Volta naar het begin van jullie trekking. ’s Morgens dus nog even goed de rugzak checken, want jullie nemen alleen wat spullen mee voor de aankomende dag en nacht. De rest blijft in Vila Volta achter. Jullie reizen samen met André, jullie gids voor de komende dagen. Eerst gaan jullie per openbare bus naar Laranjeiras, vanwaar de trekking begint. Jullie lopen door de weelderige jungle van het Atlantisch regenwoud (dichte schoenen zijn verplicht, vanwege eventuele slangen) en komen jullie langs verschillende prachtige zandstranden, waaronder het mooie Praia do Sono (Strand van Slaap). De trekking naar Ponta Negra duurt ongeveer drie uur. In Ponta Negra aangekomen verblijven jullie in een lokaal huis op ongeveer vijf minuten van het strand. Je komt hier geen andere toeristen tegen. ’s Avonds bij het barretje op het strand caiparinhas drinken onder toezicht van een immense sterrenhemel.

Dag 20. Vila Volta

Vandaag keren jullie weer op het gemak terug naar Vila Volta samen met gids André. Aankomst hier zo rond 13:00 uur. De rest van de middag is ter vrije besteding. Jullie kunnen eventueel nog per openbare bus of taxi naar het plaatsje Paraty gaan, dat beschikt over een mooi historisch centrum en vele restaurantjes. Overnachting opnieuw in Vila Volta.

Dag 21. Vila Volta – Rio de Janeiro – Amsterdam

Vandaag worden jullie in ongeveer 4,5 uur naar de luchthaven van Rio de Janeiro gebracht, waar jullie op de internationale vlucht naar Nederland stappen.

Dag 22. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

 Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

 

Landarrangement is inclusief:

 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) in een standaard tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt;
  – Verblijf El Refugio de los Volcanes is inclusief volpension (excl drankjes), beschreven activiteiten in het Amboro Nationaal Park & entreegelden. Er zijn alleen Spaansprekende medewerkers bij de refugio aanwezig, maar een Engelstalige gids zal jullie hier begeleiden.
  – Verblijf in het Kaa Iya Nationaal park is inclusief volpension (excl drankjes), privé transport, Engelssprekende gids, entree tickets & tent. Het is aan te raden water en zaklampen mee te nemen.
  – Verblijf Pousada Aguapé is inclusief volpension (excl drankjes; startend met avondeten op de aankomstdag, eindigend met ontbijt op de vertrekdag) & activiteiten die worden geprogrammeerd door de lodge (paardrijden, veehouderij, boot tours over de Aquidauana rivier, nacht safari, piranha vissen, trekkingen). De activiteiten zijn in groepsvorm en met Spaanstalige gids. Een Engelstalige gids zal jullie hier begeleiden.
 • Lunch is inclusief van dag 2 t/m 15.
 • Avondeten is inclusief van dag 2 t/m 7 en van dag 9 t/m 15.
 • Vermelde transfers op basis van privévervoer.
 • De volgende genoemde excursies/activiteiten:
  – Transport van en naar Jacha-Inti Wildlife Animal Refuge voor vrijwilligersdag (vrijwilligers dag is gratis).
  – Bezoek aan pre-Inca ruïne El Fuerte bij Samaipata inclusief entreegeld & Engelssprekende gids.
  – Wandeling Pura Vida trail bij Samaipata.
  – Trekking Ponta Negra is inclusief Engelstalige gids, 1 overnachting bij lokale bevolking, alle maaltijden (exclusief drankjes), benodigd bootvervoer en openbare bus trajecten

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Transfers van en naar autoverhuurkantoren.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Stichting Garantiefonds € 30,- per boeking (voor reissommen tussen € 10.000,- en € 20.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).
 • Administratiekosten € 35,- per boeking.

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

Brazilië:
Pousada do Sandi

bel ons