Leimebamba

Het district Leymebamba of Leimebamba is een Comunidad Campesina uit de provincie Chachapoyas die deel uitmaakt van het departement Amazonas, in het noorden van Peru. Het heeft een oppervlakte van ca. 375 km² en is gelegen op ruim 2200 m boven zeeniveau. De zone kent een gematigd klimaat met een regenseizoen van december tot april. De gemiddelde maximale jaartemperatuur bedraagt 23 °C, en minimaal 13 °C.

Leymebamba bestaat uit negen deelgebieden, met name Chilingote, Palmira, Los Chilchos, Plazapampa, Aumuch, Ishpingo, Atuén, La Joya en Dos de Mayo.

Het oorspronkelijke dorp Leymebamba werd gesticht in het midden van de 16e eeuw, in het huidige San Miguel op de huidige locatie van het Museum van Leymebamba. De strategische ligging aan de samenloop van de rivieren Pomacochas en Atuén, die samen de rivier Utcubamba vormen en de nabij delegen goudmijnen van Gollón en Santo Tomás de Quillay, beïnvloedden de stichting. Volgens kroniekschrijver Garcilaso is het woord Leymebamba een afgeleide van Raymipampa in Quechua, dat ‘veld van het belangrijkste festival voor de zon’ betekent.

Het modern Leymebamba is een dorp met een bevolking van ruim 5000 inwoners. De laatste jaren kende de bevolking een groei door de instroom van migranten uit het nabijgelegen departement Cajamarca.

Relevante informatie bij deze locatie