12 dagen – Gletsjers & watervallen

De absolute hoogtepunten waar Argentinië om bekend staat, zijn toch wel het fascinerende gletsjergebied van Los Glaciares Nationaal Park in Patagonië en de immense watervallen van Iguazú. Dit programma brengt een bezoek aan deze beide natuurwonderen. In Patagonië maak je mooie hikes te midden van de schoonheid van het landschap. Bij de beroemde Perito Moreno gletsjer bind je de ijstijgers onder de schoenen en maak je een trekking over de gletsjer; een geweldige ervaring! Na een bezoek aan het fantastische Torres del Paine Nationaal Park, net over de grens met Chili, gaat de reis verder naar Noord-Argentinië. Hier bezoeken jullie zowel de Argentijnse- als Braziliaanse kant van deze indrukwekkende watermassa. Het programma is goed te combineren met andere bestemmingen in Argentinië, Chili en Brazilië.

N.B.: de beste reistijd voor dit programma is tussen oktober en eind maart. Van mei t/m augustus zijn de meeste hotels in El Calafate gesloten.

Dag 1 t/m 3. El Chaltén

Vanuit El Calafate worden jullie op dag 1 per groepstransfer naar El Chaltén gebracht. De rit duurt ongeveer 3 uur. Dit is het land van de ruige Argentijnse ‘gaucho’s’ kenmerkend voor Patagonië. Met wat geluk heb je onderweg uitzicht op de prachtige pieken van het Fitz Roy massief. El Chaltén ligt aan de voet van het Andes gebergte en is de uitvalsbasis voor het Fitz Roy massief. Hier vind je enkele van de allermooiste pieken van Patagonia met als absolute hoogtepunten de Cerro Torre (3.100 meter) en Cerro Fitz Roy (3.405 meter). El Chaltén is de uitvalsbasis om prachtige wandeltochten te ondernemen. Een stijgend pad door half bebost gebied brengt je naar Laguna Torre, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de bijna verticale beroemde granieten rotspiek Cerro Torre, bedekt met sneeuw en ijs. Deze wandeling duurt ongeveer vijf uur. Vanaf El Chaltén zijn daarnaast nog andere wandelingen mogelijk. Een andere topper is de hike naar Laguna de los Tres bijvoorbeeld, waar je aan de voet staat van Cerro Fitz Roy; zeer indrukwekkend. Voor deze prachtwandeling heb je een volle dag nodig. In El Chaltén overnachten jullie twee nachten in Hostería El Puma.

Dag 4. El Chaltén – El Calafate

Vandaag reizen jullie per groepstransfer weer terug naar El Calafate. Onderweg kan er eventueel nog een stop gemaakt worden bij ‘Bosque Petrificado’ (het versteende bos), waar je fossielen van bomen, takken, bladeren, zaden en fruit kan vinden van 150 miljoen jaar geleden (optioneel).

El Calafate is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Los Glaciares Nationaal Park, met zijn enorme gletsjers, waaronder de beroemdste ter wereld: de Perito Moreno! Het dorpje is prachtig gelegen aan het azuurblauwe Lago Argentina met een oppervlakte van bijna 1.500 vierkante kilometer. In de namiddag is het leuk om bij een lokale estancia een traditionele maaltijd te gaan nuttigen, waarbij je een rondleiding krijgt over het terrein van de estancia met o.a. een biologische tuin. Er wordt o.a. een show gegeven van folkloristische dansen typisch van Argentinië en daarna lekker aan de parrilla (BBQ) voor een overheerlijke maaltijd met natuurlijk een goede glas Argentijnse wijn (optioneel). Overnachting in het comfortabele Unique Luxury Patagonia hotel.

Dag 5. Perito Moreno gletsjer

Een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer kan natuurlijk niet ontbreken. Vandaag worden jullie naar het Los Glaciares Nationaal Park gebracht, waar de Perito Moreno gletsjer zich bevindt; één van de 48 gletsjers die worden gevoed door de Zuidelijke Patagonische IJskap (entreegeld inclusief). De gletsjer beweegt zich als één van de weinige in de wereld voort en verplaatst zich anderhalve meter per dag. Door deze continue beweging, breken er geregeld enorme brokken ijs af van de zestig meter hoge ijswand, die vervolgens met enorm geraas in het meer vallen. Nadat jullie bij de uitkijkplatformen de gletsjer hebben bewonderd, binden jullie de ijsstijgers onder de schoenen en maken jullie een wandeling van ongeveer 1,5 uur over de gletsjer. Absoluut een fantastische ervaring! Overnachting in het hotel in El Calafate.

Tip! In plaats van de ijstrekking op de gletsjer, kan je er ook voor kiezen om een navigatie per boot, of lekker actief per kajak te doen, waarbij je voor de gletsjer langs vaart.

Dag 6. El Calafate

Vandaag hebben jullie een vrije dag. Er kan in de omgeving veel gedaan en bezocht worden. Jullie kunnen bijvoorbeeld een mooie boot navigatie maken door de Noordelijke zijarm van Lago Argentino om zodoende meer gletsjers van dichtbij te zien. Een prachtige dag op het water, waarbij de boot om de vele ijsbergen heen moet varen en je optimaal kan genieten van de pracht en praal van Los Glaciares Nationaal Park! Er zijn ook 4×4 safari’s door de Andes en steppe gebied rondom El Calafate, waarbij er wordt ingegaan op de unieke geologische en paleontologische gebieden van deze omgeving. In El Calafate zelf is het leuk om de lokale markt te bezoeken en Laguna de Nimez; een vogelparadijsje op 1 km lopen buiten het centrum. Overnachting in Unique Luxury Patagonia hotel.

Dag 7. Torres del Paine Nationaal Park (Chili)

Vroeg in de ochtend, voor het ontbijt, worden jullie bij het hotel opgehaald en vertrekken jullie richting de grens met Chili. Daarna rijden jullie door immense vlaktes naar het Torres del Paine Nationaal Park. Samen met een professionele gids maken jullie vandaag kennis met een groot gebied van het Nationaal Park. Let goed op als je het park binnenrijdt want juist langs de weg zie je vaak de meeste guanacokuddes. Via Lago Sarmiento meer, waar je spectaculaire foto´s kunt maken, gaan jullie door naar Laguna Amarga, waar de ingang van het Torres del Paine Nationaal Park (entreegeld exclusief) is. Vanaf hier brengt de excursie jullie verder naar het Lago Nordenskjol, waar een fantastisch uitzicht is op de imposante rotspartijen. Hierna brengen jullie nog een bezoek aan de Salto Grande waterval, gevolgd door een kleine minitrekking door het gebied. Bij Laguna Amarga stappen jullie uit en nemen jullie de shuttle service naar de Torre Sector. Op ongeveer 100 meter lopen ligt jullie accommodatie, het ultra fijne ecohotel Las Torres.

N.B.: Ecohotel Las Torres is geheel opgezet om zo min mogelijk inbreuk te maken op de natuurlijk omgeving waarin het zich bevindt. Zo wordt er gebruik gemaakt van zonne-energie en de heerlijke maaltijden komen zo uit de biologische tuin.

Dag 8. Trekking Base de las Torres

Vandaag kunnen jullie naar het viewpoint van de Torres wandelen. Een pittige wandeling (ongeveer 8 uur retour), maar voor iedereen met een normale conditie te doen. De beloning wordt gevormd door een prachtig uitzicht op de drie beroemde granieten rotspieken met een kleine lagune ervoor. Hoewel de trekking zwaar kan zijn, is het meer dan de moeite waard! Je loopt door een scala aan verschillende landschappen en hebt fantastische uitzichten over de omgeving van meren, bossen en vlaktes. Na van dit uitzicht te hebben genoten, lopen jullie over hetzelfde pad terug en kunnen jullie optimaal uitrusten in Hotel Las Torres.

Dag 9. Torres del Paine – El Calafate (Argentinië)

Jullie reizen vandaag weer terug naar El Calafate. Eerst per shuttle service van de Torre sector naar Laguna Amarga, waar jullie overstappen op de groepstransfer naar El Calafate. Jullie komen laat in de avond aan in het hotel, waar jullie weer in het Unique Luxury Patagonia hotel overnachten.

Dag 10. El Calafate – Puerto Iguazú

De reis zet zich voort naar het noorden, naar Puerto Iguazú. De watervallen van Iguazú behoren tot de meest spectaculaire ter wereld. ‘Iguaçu’ betekent grote wateren in het Tupi-Guarani, de taal van de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Over een breedte van bijna 3 km stort de rivier de Iguazu zich in ruim 200 watervallen naar een diepte van wel 60 meter. Overdonderend natuurgeweld! Jullie overnachten hier in het comfortabele Yvy Hotel de la Selva, omringd door natuur.

Dag 11 & 12. Iguazú watervallen

Wakker worden met de geluiden van de jungle! Gedurende deze twee dagen bezoeken jullie de Braziliaanse en Argentijnse zijde van de watervallen (entreegeld voor de Nationale Parken is inclusief). Aan de Argentijnse kant loop je als het ware bijna in de waterval en zijn de wandelmogelijkheden het mooist. Je hebt hier ruim de tijd om te genieten van de watervallen en de tropische omgeving. Een absoluut hoogtepunt is een bezoek aan de allergrootste waterval, de ‘Garganta del Diablo’ (de keel van de duivel). Verder kun je een wandeltocht maken door de dichtbegroeide jungle rondom de watervallen. Jullie kunnen de watervallen echt ‘overweldigend’ zien met een rubberboot waarbij je een dip maakt in de waterval (optioneel).

Bij de Braziliaanse kant zie je hoe spectaculair groot het gebied van de Iguazú watervallen wel niet is. Je kijkt hier vanaf de overkant op de watervallen; een machtig gezicht! Met een beetje geluk spot je hier ook nog toekans en mooie vlindersoorten. In de namiddag lekker ontspannen in het mooie buitenzwembad van het hotel. Overnachtingen in Yvy Hotel de la Selva.

Tip! Vanuit Iguazú kan je heel makkelijk de grens naar Brazilië oversteken om daar de reis voort te zetten.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt.
 • Alle vermelde transfers in groepsverband en met Spaanstalige chauffeur.
 • Shuttle transfers Laguna Amarga – Torre Sector – Laguna Amarga.
 • Genoemde excursies in groepsverband & met Engelstalige gids:
  – Volle dag Perito Moreno & mini ijstrekking, inclusief entreegeld Los Glaciares NP.
  – Volle dag Torres del Paine NP, eindigend in Laguna Amarga, exclusief entreegeld.
  – Volle dag Argentijnse kant Iguazú watervallen, inclusief entreegeld Iguazú NP.
  – Halve dag Braziliaanse kant Iguacu watervallen, inclusief entreegeld Iguacu NP.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies, tenzij anders vermeld.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).