16 dagen – Hoogtepunten van Nicaragua

Nicaragua is het grootste en veiligste land van Midden-Amerika en heeft veel te bieden. Het land is als toeristische bestemming nog nauwelijks ontdekt. Er zijn vele actieve vulkanen en jullie vinden er koloniale steden, grote meren, regen- en nevelwouden en andere indrukwekkende landschappen. Het land kende een turbulente geschiedenis en heeft bovenal een heel erg vriendelijke bevolking. Tot slot is het aan de uitgestrekte en verlaten stranden aan de Pacific heerlijk relaxen. Een prachtige bestemming waar cultuur en natuur samenkomen.

Dag 1  Amsterdam – Managua

Jullie vliegen van Amsterdam naar Managua waar jullie dezelfde avond nog arriveren. Met een transfer worden jullie naar het hotel gebracht dat vlakbij het vliegveld ligt. Geniet van het zwembad in de tropische tuin, waar zich tevens een gezellige bar bevindt.

Dag 2. Managua – León

Na het ontbijt worden jullie naar León gebracht. In de middag maken jullie een stadswandeling waarbij jullie kennis maken met de culturele en historische hoogtepunten van de stad, waaronder de grootste kathedraal van Midden-Amerika en diverse revolutionaire Sandinistische muurschilderingen. Aan het einde van de wandeling bezoeken jullie een door nonnen gerund weeshuis/kinderopvang voor meisjes. Het is mogelijk om de dag te eindigen met het proeven van de lekkerste rum van Midden-Amerika bij Flor de Caña. Het wordt in de omgeving van León gemaakt.

Dag 3. León

Direct na het ontbijt vertrekken jullie voor een avontuurlijke tocht naar de vulkaanketen Los Maribios, een indrukwekkende en bijzondere ervaring. In een uurtje beklimmen jullie één van de jongste en meest actieve vulkanen van Latijns-Amerika, de spectaculaire Cerro Negro. Deze relatief kleine en nog zeer actieve vulkaan (726 meter) ontleent haar naam aan het feit dat ze bestaat uit zwart vulkanisch zand en lavagesteente. Het weidse zicht op de top van Cerro Negro is simpelweg indrukwekkend. Als sluitstuk van de tocht volgt de afdaling met sandboards over het fijne zand van de Cerro Negro. Na terugkomst kunnen jullie je even opfrissen in het hotel en ergens op eigen gelegenheid een hapje eten. Avonds is het heerlijk uitgaan, met vrijwel altijd live muziek.

Dag 4. León – Las Peñitas

Vandaag worden jullie naar het strand gebracht, naar het plaatsje Las Peñitas, ongeveer 20 kilometer ten westen van León. Hier hebben jullie de gelegenheid om te lunchen aan het strand en de middag verder vrij te besteden. Er kan gekozen worden voor een boottocht per kajak (met gids) door het prachtige mangrove natuurreservaat Juan Venado. Het barst hier van de dieren maar het meest spectaculair zijn toch wel de schildpadden die hier van juli tot januari nestelen. Er kan hier ook lekker geluierd worden in een hangmat. Of neem een duik in de zee, surf in de krachtige golven. Aan het einde van de dag worden jullie terug naar León gebracht (geen excursies bij Las Peňitas inclusief).

Dag 5. Las Peñitas – Matagalpa – La Sombra Ecolodge

Vandaag staat een rit naar het noorden op het programma. Net voor de middag arriveren jullie in het hoger gelegen en frissere Estelí, na een wat hobbelige reis van een uur of drie. Er wordt gestopt bij La Casita, waar jullie een lichte gezonde lunch van lokale ingrediënten kunnen eten (exclusief). Vervolgens gaan jullie een kijkje nemen bij de Finca Jalacate, waar Don Albertito van het beeldhouwen in de nabijgelegen rotsen zijn levenswerk heeft gemaakt. Hij woont op de finca met zijn zuster en vijf broers. Na een wandeling van een kilometer of twee, zien jullie het indrukwekkende levenswerk van deze eenvoudige man uit Noord-Nicaragua, begeleid door de kleurvolle en fantasierijke beschrijvingen van de maker zelf. Jullie rijden verder via Matagalpa de bergen in naar La Dalia. Dit is het gebied van de koffieplantages en prachtige nevelwouden. Jullie zullen verblijven in een kleinschalige koffie finca waar al mooie korte trails zijn aangelegd. Het is hier mogelijk om het koffiefabricage-proces te bekijken (optioneel) en alvast de nodige vogels te spotten op de trails. Jullie overnachten in La Sombra Ecolodge.

Dag 6. La Sombra Ecolodge

Vandaag hebben jullie vrij om van deze heerlijke plek in de natuur te genieten. Je kan hier goed ontspannen te midden van alle dierengeluiden. De spectaculairste vogel die je met enig geluk kan spotten is de quetzal. Verder komen hier o.a. veel apen voor en het blijft leuk om ze in de bomen te spotten. Gelukkig verraden ze zichzelf met hun typische geluid. Overnachting in La Sombra Ecolodge

Dag 7. La Sombra Ecolodge – Granada

Na het ontbijt vertrekken jullie naar de Masaya vulkaan in het gelijknamige Nationale Park. Het is de meest actieve vulkaan van Nicaragua en je rijdt zo naar boven toe. Je mag er niet te lang blijven i.v.m de giftige gassen. Dan is het niet ver meer naar Granada, dat wellicht de mooiste stad van Centraal-Amerika is. Granada werd gesticht in 1524 en staat vol met koloniale gebouwen in zeer goede staat en is de absolute trekpleister van Nicaragua. Overal tref je leuke barretjes en restaurantjes in prachtige panden aan. Voor een prachtuitzicht over de stad en omgeving zal je de toren van Iglesia El Merced in moeten klimmen. Voor vele terrassen op straat is Calle la Calzada de plek. ’s Avonds is er bovendien op meerdere plekken livemuziek dus dit is een geweldige plek om eens een avondje de stad in te gaan. Overnachting in Hotel Patio de Malinche.

Dag 8. Granada

Vandaag hebben jullie een dag die jullie naar keuze kunnen invullen. Een aanrader is een halve dag excursie naar de Mombacho-vulkaan. De activiteiten tijdens deze excursie staan in het teken van culturele uitwisseling met de lokale bevolking. Op de zuidflank van de Mombacho vulkaan, doet een boerengemeenschap een verwoede (en geslaagde) poging om toerisme te ontwikkelen als secundaire inkomstenbron. De sfeer is nog heel naturel en open. Er zal een lunch worden bereid, waar jullie eventueel mee kunnen helpen. In de middag wordt een tocht te paard georganiseerd langs enkele andere finca’s en door het prachtige beboste gebied direct ten zuiden van de vulkaan. Ook kan er hier nog een canopy gedaan worden. Voor de echte sportievelingen is een mountainbiketocht rond Laguna de Apoyo mogelijk. Een relaxtere activiteit is een city tour per fiets, boottochtje langs de Isletas of er is ook een combi van boottocht en fietsen mogelijk. Je kan er ook voor kiezen om de gehele dag in het mooie Granada door te brengen (geen activiteiten inclusief). Overnachting in Hotel Patio de Malinche.

Dag 9. Granada – Isla de Ometepe

Na het ontbijt in Granada vertrekken jullie naar het authentieke Isla de Ometepe, het grootste vulkanische eiland in zoet water. Via de haven van San Jorge nemen jullie de veerpont (ongeveer 1 uur varen) naar Isla de Ometepe. Bij aankomst in het haventje van Moyogalpa staat een lokale chauffeur klaar voor een transfer naar het hotel. Jullie overnachten in Hotel Villa Paraiso vanwaar je een mooi uitzicht hebt over Lago Nicaragua.

Dag 10 & 11. Isla de Ometepe

Er zijn veel mogelijkheden voor het maken van mooie excursies op het eiland. Zo is er bijvoorbeeld het natuurgebied Charco Verde, gelegen aan een mooi zandstrand aan het meer van Nicaragua. De natuur in de omgeving is bijzonder. Laguna Charco Verde is een lagune gelegen in een prachtig natuurgebied dicht bij Playa Venecia. Hier kan je een mooie wandeling maken en een heuvel beklimmen met een weids uitzicht over het Meer van Nicaragua en de Maderas-vulkaan en de Concepción-vulkaan. Er zijn ook bijzondere kajaktochten te maken zoals over de prachtige Rio Istiam. Doe dit met een gids want dan zie je veel meer van de aanwezige kaaimannen, schildpadden, apen en vogels. Een ander bijzondere tocht is aan de zuidkant van het eiland vanwaar je naar het kleine eilandje Isla del Congo kan peddelen om de zeldzame spinapen te aanschouwen. Er leven er hier een aantal die je verder op het eiland nergens aantreft. Ook hebben jullie de gelegenheid om op de fiets de verscholen schoonheden van Isla de Ometepe op eigen houtje te ontdekken! Optioneel is de beklimming van de Maderas vulkaan (1.394 meter) mogelijk. Een pittige tocht maar het uitzicht over het meer en de andere vulkanen is onvergetelijk. Een andere mooie en lichtere tocht is de wandeling naar de San Ramon-waterval. Het eiland heeft (afhankelijk van de waterstand van het meer) een aantal heerlijke stranden waar jullie lekker kunnen relaxen en een biertje kunnen drinken (geen activiteiten inclusief). Overnachtingen in Hotel Villa Paraiso.

Dag 12. Isla de Ometepe – Playa el Coco

Na het ontbijt worden jullie naar Moyogolpa gebracht vanwaar de ferryboot in een uurtje naar San Jorge vaart. De transfer staat gereed en jullie worden via het levendige marktstadje Rivas, naar Playa el Coco gebracht; een zeer bijzondere strandbestemming. Het is een prachtige baai met rotsen en cactussen, mooi tropisch droog woud met vele vogels. Bij eb kan je via de rotsen naar andere kleine rustieke baaien wandelen. Jullie verblijven in Parque Maritimo Playa El Coco, gelegen aan het uitgestrekte zandstrand.

Dag 13 & 14. Playa el Coco

Vrije dagen om te genieten van het witte strand van Playa el Coco. De bijzondere natuur van het nabijgelegen reservaat ´La Flor´ nodigt uit tot wandelen. Hier nestelen vooral de olive ridley zeeschildpadden maar ook leatherbacks zeeschildpadden tussen juli en januari. Ook is het leuk om naar El Ostanial te fietsen. Dit is de plek waar de locals naar het strand gaan en zeker in het weekend is hier levendig met terrasjes, restaurantjes aan het strand. Het is verder mogelijk om een boottocht te maken naar Isla Bolanos en schildpadden in de zee te zien zwemmen (geen activiteiten inclusief). Overnachtingen in Parque Maritimo Playa El Coco.

Dag 15. Playa el Coco – Masaya – Managua – Amsterdam

Vandaag worden jullie naar de ´heksendorpjes´ gebracht. In La Catarina kijken jullie tijdens de lunch (inclusief) uit over het reusachtige kratermeer Laguna de Apoyo. Vervolgens gaan jullie naar de Masaya vulkaan in het gelijknamige Nationale Park en de leuke markt van Masaya met vele souvenirs, hangmatten, porselein, etc. Hierna hebben jullie de transfer naar de luchthaven van Managua, waar jullie op de vlucht stappen terug naar Nederland.

Dag 16. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en   onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers. Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:

 • Overnachtingen in tweepersoonskamers in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) o.b.v. logies & ontbijt.
 • Alle landtransfers in privé service.
 • Veerpont van en naar Isla de Ometepe.
 • De volgende genoemde tours:
  – Stadswandeltour in León met bezoek aan het weeshuis
  – Beklimming Cerro Negro & sandboarding
  – Bezoek San Jacinto moddervelden
  – Bezoek Finca Jalacate
  – Bezoek Masaya vulkaan
  – Bezoek Mayasa dorpen & markt, inclusief lunch.
 • Engelssprekende lokale gidsen daar waar nodig.

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Havengelden Isla de Ometepe.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons