14 dagen – El Salvador hoogtepunten

El Salvador is het kleinste land van Midden-Amerika, ongeveer half zo groot als Nederland. Het land wordt weinig bezocht en waarom is ons een raadsel. Er zijn weinig landen op deze aardbodem waar je op zo’n kleine oppervlakte zulke diverse landschappen aantreft. Er liggen 25 vulkanen verspreid over het kleine land dus is er altijd minstens één in het zicht. Nevelwouden, regenwoud, mangroves, vulkanen, kratermeren, geweldige stranden waar je heerlijk kunt surfen en prachtige eilandjes. Bovendien is Suchitoto een prachtige koloniale hangout, zo relaxt vind je ze bijna nergens in Midden-Amerika. Dit is een afwisselende individuele rondreis met korte reisafstanden. Wij vinden El Salvador één van die mooie ‘onontdekte’ plekken die er nog op de wereld zijn.

Dag 1. Amsterdam – San Salvador – Playa El Tunco

Vandaag vliegen jullie vanuit Nederland naar San Salvador, waar jullie na aankomst ontvangen worden en per transfer naar het hotel in Playa El Tunco worden gebracht (ongeveer ½ uur rijden) dat direct aan de Pacific ligt. Overnachting in Hotel Tekuani Kal.

Dag 2. Playa El Tunco – Ataco

Vandaag gaan jullie naar de bergen. De regio heeft geweldige panoramische uitzichtpunten over de koffie plantages, lagunes en het dichte nevelwoud. Jullie kijken rond in de mooie kleine dorpen Juayua en Nahuizalco. Veel huizen in deze dorpen zijn prachtig kleurrijk gedecoreerd met zeer kleurrijke muurschilderingen. Dit is de beroemde Ruta del Flor. Verder zijn er vele winkels met authentieke kunst en handwerk. Jullie brengen de nacht door in dit prachtige gebied op circa 1.400 meter hoogte. Hier wordt op de hellingen van de Cerrito de Apaneca koffie verbouwd. Dit is jullie uitvalsbasis om de komende dagen de spectaculaire omgeving te verkennen. Overnachting in Hotel Fleur de Lis, gelegen in het dorpje Concepcion de Ataco.

Dag 3. Ataco – Lago Coatepeque

Finca El Carmen is een koffie plantage midden in de Apaneca regio. El Carmen teelt en produceert zijn eigen koffie. De tour van vandaag begint met het proeven van de lokale koffie, die op de oude manier wordt gemaakt met een houten koffie apparaat en een doek als filter. Daarna neemt een gids je mee door de verschillende plekken van de plantage om de verschillende fasen in het productieproces te laten zien. De koffie wordt geëxporteerd voor Starbucks, American Airlines en Holiday Inn. Mocht er nog tijd zijn, dan kan er op de terugweg een stop gemaakt worden bij de watervallen van Calera in Juayua. Een serie indrukwekkende waterbronnen die door rotsformaties heen komen en verschillende watervallen vormen. Overnachting in Hotel Fleur de Lis.

Dag 4. Dag tour Los Volcanos NP

Jullie bezoeken vandaag het Nationale Park “Los Volcanes”, hier liggen de vulkanen van Izalco, Santa Ana en Cerro Verde. De vulkanen liggen in een prachtige omgeving met een enorme biodiversiteit. Jullie kunnen de Izalco vulkaan (1.952 meter) of de hoogste vulkaan van El Salvador, de Santa Ana (2.365 meter) beklimmen. Deze pittige hike duurt ongeveer 4 uur naar boven, als je geluk hebt is er dan een fantastisch uitzicht vanaf de top. De afdaling gaat veel sneller. In een paar uur daal je weer af en ben je weer naar beneden. Of je kan een wat makkelijkere wandeling maken door het nationale park, deze tocht is veel vlakker en gaat door de bossen heen met verschillende uitzichtpunten naar de top van de vulkaan van Izalco, het Coatepeque meer en de vulkaan van Santa Ana.

In de middag bezoeken jullie het Coatepeque meer met mooi helder blauw water dat omringt wordt door de vulkanen Santa Ana en Izalco. Coatepeque was genomineerd als één van de 7 natuur wonderen. Het meer is ongeveer 6 km breed en 120 meter diep. Je kunt kajakken op het meer (exclusief) of rustig een drankje drinken op één van drijvende restaurants. Hierna keren jullie terug naar Concepcion de Ataco.

Overnachting in Hotel Fleur de Lis.

Dag 5. Dag tour El Imposible NP

Vandaag bezoeken jullie het El Imposible Nationale Park, gelegen in bergachtig gebied en dat beschikt over droge tropische begroeiing. Er zijn een aantal mooie trails mogelijk in het park waaronder één van circa 8/9 km naar de hoogste piek van het park, Cerro Leon. Een andere trail van circa 6/7 km loopt door een prachtige vallei heen.

Jullie maken vandaag een dagwandeling door deze jungle die meer dan 500 soorten planten, 285 soorten vogels en vele soorten vlinders bevat. Neem je zwemkleding mee, want in de rivieren kan lekker afgekoeld worden! Overnachting in Hotel Fleur de Lis.

Dag 6. Suchitoto

In de morgen worden jullie naar Joya de Ceren gebracht; een archeologische plek die door UNESCO op de werelderfgoedlijst is geplaatst in 1993, omdat het de enige plaats is in de Maya cultuur waar je de levensstijl van dag tot dag kunt bekijken van deze pre-Colombiaanse bewoners. Dit is bewaard gebleven doordat het bedolven was onder vulkanische lava. Daarna gaan jullie door naar de stad Suchitoto. Deze stad heeft mooie koloniale gebouwen en kerk, verschillende kunst galerieën en restaurants. Veel restaurants hebben een panoramisch uitzicht over het Suchitlan meer, een ingedamde rivier. Het ecosysteem heeft veel ornithologisch interesse voor de hoeveelheid en variatie van zoölogen, pelikanen, reigers en ooievaars. Een lokale gids neemt jullie mee door de geschiedenis en koloniale architectuur van Suchitoto. Overnachting in Hotel Tejado.

Dag 7. Suchitoto

Suchitoto is het mooiste stadje van El Salvador en dus een hele relaxte plek om een dagje rustig aan te doen. Jullie kunnen deze dag helemaal zelf invullen. Het is mogelijk om een mooi boottochtje op Lago Suchitlan te maken. Ook is een bezoek aan het huis en museum van de Salvadoraanse schilder en schrijver Alejandro Cotto een aanrader. Het is ook mogelijk om een wandeling te maken langs de rivier Las Senoras waarbij de Zacamil hangbrug, verschillende uitzichtpunten en El Cubo de wandeling kleur geven. Overnachting in Hotel Tejado.

Dag 8. Suchitoto – Alegria – Bahia de Jiquilisco

Jullie verlaten Suchitoto en vertrekken naar Alegria, een klein pittoresk dorpje gelegen op 1.240 meter hoogte in de bergen en beroemd vanwege de vele bloemen overal. De bekende Salvadoraanse schrijver Alberto Marferrer woonde hier (1886 – 1932). Vlakbij is de lagune van Alegria. Deze heeft een prachtige groene kleur door de hoeveelheid zwavel die in dit kratermeer zit. Het water is erg warm en heeft verschillende geisers. Hierna worden jullie naar Bahia de Jiquilisco gebracht voor de overnachting in de Puerto Barillas Lodge.

Dag 9. Bahia de Jiquilisco – La Union

Jullie worden vandaag naar Bahia de Jiquilisco gebracht. In dit mangrovebos aan de Pacific gevormd door een grote hoeveelheid kanalen, leven meer dan 17 verschillende vogelsoorten. Jullie kunnen hier optionele excursies doen, zoals per kajak door de kanalen diep het mangrovenbos in gaan en met wat geluk verschillende vogels, krabben, schildpadden en vissen spotten. Je kan ook een fietstour doen om de slingeraap populatie te bezoeken, of met de organisatie ICAPO op zoek gaan naar schilpadden die worden bestudeerd en onderzocht door een bioloog (geen activiteiten inclusief).

In de namiddag worden jullie naar het hotel nabij de haven van La Union gebracht. Overnachting in Comfort Inn La Union.

Dag 10. Dag tour Golfo de Fonseca

Golfo de Fonseca, zo heet de golf die El Salvador, Honduras en Nicaragua samen delen met prachtige vulkanische eilanden, kleine vissersdorpen en zwarte zandstranden. Gedurende de boottocht van vandaag zien jullie hopelijk dolfijnen, pelikanen, verschillende vogels en soms zelfs walvissen (november–januari). Er wordt aangemeerd op het Zacatillo waar jullie van het strand kunnen genieten. Overal heb je schitterende uitzichten op de diverse eilanden met hun vulkaantopjes.  Aan het eind van de middag varen jullie terug naar La Union. Overnachting in Comfort Inn La Union.

Dag 11 & 12. Playa las Flores

Op dag 11 worden jullie naar één van de mooiste stranden van El Salvador gebracht; Playa Las Flores. Een vulkanisch zwart zandstrand aan de oostkust van El Salvador. Je kan hier tijdens het verblijf lekker aan het strand ontspannen of je kan je eerste surf les proberen! Twee overnachtingen in Hotel Miraflores.

Tip! Je kan de reis hier natuurlijk altijd verlengen om wat langer van het strand te genieten!

Dag 13. Playa las Flores – San Salvador – Amsterdam

In de ochtend worden jullie naar het vliegveld van San Salvador gebracht voor de terugvlucht naar Nederland.

Dag 14. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en   onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:

 • Overnachtingen in genoemde accommodatie (of gelijkwaardig) op basis van standaard tweepersoonskamers inclusief ontbijt.
 • Vermelde transfers in privévoervoer.
 • De volgende genoemde tours in privé uitvoering met lokale Engelstalige gids:
  – Bezoek dorpen Juayua & Nahuizalco.
  – Koffietour Finca el Carmen.
  – Vulkaanbeklimming/wandeling door Los Volcanes NP.
  – Bezoek aan Coatepeque meer (exclusief kajakken/drankjes).
  – Hike door El Impossible NP.
  – Bezoek aan Joya de Ceren.
  – Bezoek aan Alergia.
  – Dag tour per boot naar Golfo de Fonseca.

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering (een annuleringsverzekering dient uiterlijk binnen 7 dagen na boeking afgesloten te worden).
 • Administratiekosten € 35,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (per 9 personen).