Cauca

Cauca is één van de 32 departementen van Colombia. Het ligt in het zuidwesten van het land en heeft Popayan als hoofdstad. Het departement heeft een oppervlakte van 29,308 km ².

Cauca is gelegen in de Andes in het zuiden van het Colombiaanse Massief. In dit gebied ontspringen de belangrijkste rivieren van Colombia, de Cauca en Magdalena. Cauca is daardoor één van de belangrijkste water leveranciers van Colombia. De warme valleien zijn bedekt met tropisch (Amazone)regenwoud. Het grootste deel van de bevolking woont in de Cauca River Valley, tussen de centrale westelijke bergketens.

De hoofdstad, Popayan ligt in dit dal, genaamd Pubenza. Popayán is een stad met een historisch centrum waar de architectuur van de Spaanse kolonie zijn behouden. Popayan wordt ook wel de witte stad genoemd en is meer dan het bezoeken waard.

Cauca grenst in het zuiden aan de departementen Nariño en Putumayo, aan Huila in het noorden en Valle del Cauca en Tolima, in westen. De laatste twee departementen grenzen aan de Stille Oceaan.

De economie is hoofdzakelijk gebaseerd op landbouw, vooral suikerriet, koffie, aardappelen, maïs, cassave, bonen, tomaten, bramen, en asperges. Veeteelt en zuivelproductie is hier ook erg belangrijk. Het gebied grenzend aan de Stille Oceaan, de kuststreek in het westen is een van de grootste regenwoud gebieden van het land. In de Naya regio wordt jammer genoeg grote hoeveelheden goud gevonden en tot overmaat van ramp ook nog olievelden.

Cauca is ook de thuisbasis van de Universiteit van Cauca, belangrijk centrum van het openbaar hoger onderwijs in deze streek van Colombia.

Belangrijke attracties in Cauca:

Silvia is een prachtig authentiek bergdorp tussen Cali en Popayan waar op dinsdagen de traditionele markt is. Dit is het leefgebied van de Guambianos Indianen, een van de meest georganiseerde indianen gemeenschappen van Colombia. De Guambianos houden hun oude tradities levend met o.m. typische klederdracht van stoffen die met de hand zijn gemaakt. Ze spreken ook nog hun eigen taal. Silvia is dus op de dinsdagen meer dan een bezoek waard.

Het Purace Nationaal Park ligt op 30 km ten oosten van Popayan met zijn gelijknamige vulkaan (4780 m), waarvan de met sneeuw bedekte top bij goed weer zichtbaar is vanuit Popayan, het park biedt natuurlijke attracties zoals de warmwaterbronnen, geisers en watervallen.

Tierradentro is een archeologische site van 19.000 m² in het departement Cauca in Colombia waar hypogea en monumentale beelden van menselijke figuren zijn gevonden. De belangrijkste archeologische plaatsen van het park zijn Alto de Segovia, Alto del Duende, Loma de San Andrés, Alto del Aguacate en El Tablón. Het werd in 1995 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst bijgeschreven. Het gebied wordt nu bewoond door de Paez.
Van 500 tot 900 na Christus werd dit gebied al bewoond door landbouwers. In de valleien woonden ze in samenlevingsgroepen, op de hellingen verspreid. Hun culturele kenmerken zijn vergelijkbaar met die van San Agustín. Deze overeenkomsten kunnen worden waargenomen in aspecten van de keramiek, sieraden en beelden. Daarentegen zijn de hypogea kenmerkend voor deze streek. Ze zijn gegroepeerd onder de heuveltoppen of berghellingen.

De Spanjaarden gaven het gebied de naam “Tierra Adentro” (Het land van binnen) omdat het hooggebergte van de Cordillera Central moeilijk toegankelijk was, de hoge pieken gaven hen de indruk dat ze werden ingesloten door de bergen.

De monnik Juan de Santa Gertrudis bezocht het gebied in 1756 en schreef als eerste over de graven in zijn boek Maravillas de La Naturaleza.

Archeologen hebben honderden hypogea ontdekt en door koolstofdatering weet men dat de graven dateren uit de periode tussen 500 en 900 n. Chr.

Isla Gorgona is een vulkanisch eiland en ligt 35 km ten westen van de Colombiaanse Pacifische kust. Het eiland heeft een lengte van 9 km en 2,5 km breed, met een oppervlakte van 26 km ². Het eiland wordt bereikt vanuit Guapi met een snelle boot. Het is ca. 1 ½ varen. Het eiland diende vroeger als gevangenis, voor vooral politieke gevangenen.

Het werd ontdekt door Diego de Almagro in het jaar 1524. Omdat het eiland een groot aantal slangen herbergt die hem herinnerde van de Gorgonen uit de Griekse mythologie, die in plaats haar, slangen op het hoofd droegen, noemde hij het eiland Gorgona
Je kunt het beste vanuit Cali op Guapi vliegen met Satena, maar er zijn nog meer mogelijkheden om op Gorgona te komen.

Het eiland is een paradijs voor de mensen die van natuur en rust houden. Ook is Gorgona één van de beste duikspots ter wereld. Verder kun je hier ook de Bultrug van mei tot november zien en natuurlijk zie je hier overal dolfijnen tal van exotische vogels, schildpadden enz.

Cauca Popayan Colombia