21 dagen – Chili natuurreis

Deze prachtige rondreis brengt jullie naar het fantastische Chili. Een zeer opkomende bestemming, met een grote variëteit aan natuurgebieden. In deze reis maken jullie kennis met het hoge noorden van het land, vol met zoutvlaktes, mystieke geisers en maanvalleien. Daarna nemen jullie het mooie merengebied onder de loep; een zeer uitgestrekt gebied met meren, vulkanen en bossen. Vervolgens reizen jullie af naar het diepe zuiden van het land, waar jullie in het Torres del Paine Nationaal Park, één van de mooiste natuurparken in Zuid-Amerika, spectaculaire wandelingen kunnen gaan maken. Een reis vol met overweldigende natuurelementen!

N.B.: de beste reistijd voor deze reis is tijdens onze herfst, winter en lente periode. Gedurende onze zomer periode is het winter in Latijns-Amerika; Torres del Paine Nationaal Park is tijdens deze periode grotendeels gesloten.

Dag 1 t/m 3. Amsterdam – Santiago de Chile

Jullie vliegen op dag 1 naar Santiago de Chile, waar jullie de volgende ochtend aankomen. Bij aankomst worden jullie ontvangen en naar het hotel gebracht. De hoofdstad van Chili is geweldig om doorheen te lopen, met iedere wijk zijn eigen identiteit. Santiago de Chile heeft een positieve energie en heeft van alles te bieden: van interessante musea (bijvoorbeeld het museum Chileno de Arte Precolombino) naar mooie architectuur (Palacio Cousiňo). Of ga lekker picknicken in één van de fijne parken, gelegen op de heuvelranden die de stad omringen. Jullie hebben tijdens het verblijf hier een city tour inclusief. Een dag tour naar een wijn estancia of naar Viňa del Mar en Valparaíso met haar kleurrijke huizen zijn ook aanraders (optioneel).

Dag 4. San Pedro de Atacama

Vandaag worden jullie naar de luchthaven van Santiago de Chile gebracht, waar jullie op de vlucht stappen naar Calama. Bij aankomst worden jullie ontvangen door een chauffeur en in ongeveer 1 ½ uur naar San Pedro de Atacama gebracht. Dit noordelijke plaatsje in Chili ligt in de Atacama woestijn en is de uitvalplek voor de schitterende omgeving van natuurlijke geisers, vulkanen, zoutvlaktes en bijzondere rotsformaties. San Pedro de Atacama zelf is een mooi dorpje met adobe gebouwen, waar het grootste gedeelte van het centrum voetgangersgebied is. Het is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Noord-Chili. Jullie overnachten hier in La Casa de Don Tomas.

Dag 5. Valle de la Luna

Morgen gaan jullie naar de Tatio geiser die op de behoorlijke hoogte van 4.200 meter ligt. Vandaar dat het verstandig is eerst te acclimatiseren in San Pedro de Atacama (gelegen op 2.440 meter hoogte) en vandaag op pad te gaan naar de bijzondere Valle de la Luna (Maanvallei). Gelegen in de Cordillera de la Sal (zout bergketen) zijn er door winderosie fantastische rotsformaties ontstaan. Vanwege de combinatie van zandduinen, winderige doorgangen en de spectaculaire formaties lijkt het net alsof je in een maanlandschap bent beland. De excursie vandaag vertrekt laat in de middag (rond 16:00 uur) om zodoende de mooie zonsondergang mee te pakken. De tour gaat door de bergketen, langs onder andere de rotsformatie ‘Las Tres Marias’ (de drie Maria’s) en eindigt in ‘Valle de la Muerte’ (de vallei van de dood). Deze vallei is uniek voor haar aparte rotsformaties en totale woestijnlandschap; geen planten of insecten kunnen in deze droge omgeving leven. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Andes bergketen met haar vulkanen (halve dag excursie in groepsvorm). Terugkomst in het hotel rond 21.00 uur.
De ochtend is vrij om San Pedro de Atacama te ontdekken of optioneel een andere halve dag tour te doen (bijvoorbeeld een archeologische excursie naar Tulor). Overnachting in La Casa de Don Tomas.

Dag 6. Tatio Geisers

Vroeg op vandaag! De excursie naar de Tatio geiser vertrekt al om 05:00 uur in de ochtend. De geisers zijn op hun mooist vroeg in de ochtend; met het stoom rijzend naar de hemel. Jullie gaan naar een hoogte van 4.000 tot 4.200 meter, dus neem dikke kleding mee, vooral voordat de zon opkomt, zal het koud zijn. Een magisch gezicht om de stomende geiserwolken tot een hoogte van ongeveer 6 meter de lucht in te zien schieten. Na het bezoek aan de Tatio geisers gaan jullie ontspannen in de warme thermale wateren van de ‘Pozon Rustico’ (rustiek bad), dus neem de badkleding mee! Op de weg terug naar San Pedro de Atacama maken jullie nog een stop bij Machuca, een pittoresk schapenherders gehucht, gelegen op zo’n 4.000 meter hoogte. Vandaag de dag leven de inwoners hier voornamelijk van het toerisme, door het aanbieden van lokale handwerken, llama vlees, ‘sopaipillas’ (gefrituurde pompoendeegkoekjes) en empenadas. Door het bezoeken van de San Santiago kerk hier, krijg je een beter beeld van de geschiedenis en erfgoed van dit dorp. Terugkomst in het hotel rond 13:00 uur. Overnachting in La Casa de Don Tomas.

Dag 7. Puerto Varas

Er staat vandaag een reisdag op het programma. Jullie worden naar de luchthaven van Calama gebracht vanwaar jullie naar Puerto Montt vliegen (met overstap in Santiago de Chile). Bij aankomst op de luchthaven halen jullie de huurauto op en rijden jullie in een half uurtje naar het nabijgelegen mooie Puerto Varas, gelegen aan Lago Llanquihue. Hier overnachten jullie in het comfortabele Hotel Cabanas del Lago, buiten het dorp gelegen en met een prachtig uitzicht over het meer.

Dag 8 & 9. Puyehue

Op dag 8 rijden jullie met de huurauto naar Puyehue, waar jullie twee nachten verblijven in het geweldige Puyehue Wellness & Spa Resort, gelegen vlakbij het Puyehue Nationaal Park en het Puyehue meer. Een pracht omgeving waar jullie op en top kunnen genieten van de natuur! Er zijn hier vele activiteiten mogelijk, zoals wandelingen, paardrijden en kayakken, maar jullie kunnen ook heerlijk ontspannen door gebruik te maken van de spa faciliteiten van het hotel.

Dag 10. Puerto Varas

Vandaag rijden jullie op het gemak terug naar Puerto Varas. Onderweg kunnen jullie ervoor kiezen om langs de Osorno vulkaan te rijden en een bezoekje te maken aan Petrohue. In Puerto Varas verblijven jullie in hetzelfde hotel als waar jullie eerder ook overnacht hebben: Hotel Cabanas del Lago.

Dag 11 & 12. Punta Arenas

Op dag 11 rijden jullie naar de luchthaven van Puerto Montt, waar jullie de huurauto weer inleveren en op de vlucht stappen naar Punta Arenas, gelegen in het zuiden van Chili. Hier aangekomen worden jullie naar het hotel gebracht. De volgende dag maken jullie een excursie naar de pinguïnkolonie op Isla Magdalena; gelegen op 2 ½ uur varen van Punta Arenas. De boottocht neemt jullie mee langs de vaarroute waar de grootste ontdekkers van de wereld, zoals Sir Frances Drake en Charles Darwin, ook langs gevaren hebben. De grootste pinguïnkolonie van Chili leeft hier op Isla Magdalena met meer dan 50.000 Magellanic pinguïns. Twee overnachtingen in Hotel Plaza.

N.B.: Het pinguïnseizoen bij Seno Otway op Isla Magdalena loopt van mid-september tot eind maart.

Dag 13. Puerto Natales

Op eigen gelegenheid gaan jullie naar het bus terminaal van Punta Arenas om daar op de openbare bus te stappen naar Puerto Natales (duur circa 3 uur). Bij aankomst zoeken jullie zelf het hotel op. Overnachting in Hotel Glaciares, alvorens morgen met jullie Torres del Paine avontuur te beginnen!

Dag 14. Torres del Paine NP

Vandaag gaan jullie per dagexcursie naar het Torres del Paine Nationaal Park (entreegeld exclusief). Let goed op als je het park binnenrijdt, want juist langs de weg zie je vaak de meeste guanaco kuddes. Samen met een professionele gids en het voertuig maken jullie vandaag kennis met een groot gebied van het Nationaal Park, zoals Lago Nordenskjol, Lago Sarmiento en de Salto Grande waterval. Aan het einde van de middag worden jullie afgezet bij Laguna Amarga. Hier stappen jullie over op de shuttle bus naar Refugio Torre Central waar jullie de nacht gaan doorbrengen op een gedeelde slaapzaal.

Algemene Informatie Torres del Paine NP:
Dit grote park is vernoemd naar de drie markante graniettorens die uit de steppe omhoog rijzen. Torres del Paine is misschien wel het mooiste bergmassief van Zuid-Amerika. De vreemd gevormde rots massieven (cuernos) en rots pieken (torres) zijn wereldberoemd. De vele meren, gletsjers en het aanwezige wild zorgen ervoor dat vele bezoekers hier naar toekomen. Je ziet vele guanaco’s en met veel geluk zelfs een poema! In dit gebied heb je ook veel kans om de Andes condor boven je hoofd te zien zweven. Deze grootste vogel van het Amerikaanse continent kan een vleugelwijdte van wel drie meter bereiken. De hoogste pieken zijn ca 3.000 meter hoog, maar doordat je vaak slechts op een hoogte van 200-400 meter hoogte loopt is het hoogteverschil zeker indrukwekkend. Het weer kan hier onstuimig zijn met harde wind en regen. De wind is al een belevenis op zich.

Dag 15. Trekking Base de las Torres (7-8 uur; 13 km)

Het is aan te raden om vandaag rond 9 uur te vetrekken vanuit de Refugio Torre Central voor de trekking. Jullie hebben vandaag het ontbijt en diner inclusief en zullen van de refugio een lunch ontvangen die jullie kunnen meenemen op de trekking van vandaag. Het eerste uur van de trekking gaat steil omhoog met prachtige uitzichten over het Nordenskjold meer en de Almirante Nieto berg (2.670 meter) met haar hangende gletsjer. Jullie komen daarna aan bij Refugio El Chileno waar jullie eventueel even kunnen stopppen om te lunchen. Daarna gaat de trekking verder door een duizendjarig Lenga bos (ongeveer 1 uur) tot de basis van de rotsen. De beklimming van het rots gedeelte kost ongeveer 45 minuten, gaat steil omhoog, maar is absoluut de moeite waard. Bij boven komst bij de ‘Base de las Torres’ hebben jullie een magnifiek uitzicht op Torre Sur (2.850 meter), Torre Central (2.800 meter), Torre Norte (2.600 meter) en de Nido de Cóndor berg. De terugweg gaat via dezelfde weg naar Refugio Torre Central, waar het diner voor jullie klaarstaat!

Dag 16. Torres del Paine NP

Vandaag reizen jullie per shuttle bus naar Laguna Amarga en dan met de openbare bus naar Pudeto. Hier stappen jullie op de catamaran naar Pehoe om bij Lodge Paine Grande aan te komen. Lekker genieten van de mooie omgeving en energie opdoen voor de trekking van de volgende dag! Overnachting in Lodge Paine Grande weer op een gedeelde slaapzaal.

Dag 17. Trekking Grey Glacier (8-9 uur; 22 km)

Het is aan te raden vandaag rond 9 uur ter vetrekken voor de trekking. Jullie hebben vandaag ontbijt & diner inclusief en krijgen een lunch mee voor onderweg. De route brengt jullie langs de westelijke kant van het Paine gebergte met zicht op Grey Lake en gebergte. Na ongeveer anderhalf uur komen jullie aan bij het eerste uitzichtpunt, waar jullie de Grey gletsjer in de verte kunnen zien liggen. Na nog eens anderhalf/2 uur wandelen komen jullie aan bij het ‘hoofduitzichtpunt’ vlak voor de Grey gletsjer. De terugkeer naar Lodge Paine Grande is via dezelfde weg.

Alternatief programma!
Voor de actievelingen is het natuurlijk mogelijk om het 4 daagse W-Circuit te doen, hierdoor wordt de reis met 1 dag langer. Op dag 19 wordt er met de bagage van Refugio Torre Central naar Refugio Los Cuernos gelopen. Dag 20 een lange tocht van Refugio Los Cuernos naar Lodge Paine Grande; er zal een gedeelte met bagage gelopen moeten worden. Onderweg bezoeken jullie Francés Valley. Op dag 21 is er dan tijd voor de trekking (zonder bagage) naar de Grey gletsjer.

Dag 18. Punta Arenas

Vandaag nemen jullie de catamaran weer terug naar Pudeto, waar jullie op de openbare bus stappen naar Laguna Amarga. Hier stappen jullie over op de openbare bus naar Puerto Natales en daarna op de openbare bus naar Punta Arenas. Bij aankomst zoeken jullie zelf het hotel weer op. Overnachting in Hotel Plaza.

Dag 19. Santiago de Chile

Jullie worden bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven van Punta Arenas gebracht voor jullie vlucht naar Santiago de Chile. Jullie worden van de luchthaven naar het hotel gebracht. Er is genoeg keus aan restaurantjes en cafétjes om de laatste avond van de reis gezellig af te sluiten!

Dag 20. Santiago de Chile – Amsterdam

Ongeveer 3 uur voor jullie vlucht worden jullie naar de luchthaven van Santiago de Chile gebracht voor jullie internationale vlucht terug naar Nederland.

Dag 21. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op tweepersoonskamers op basis van logies & ontbijt;
  – Verblijf Refugio Torre Central & Lodge Paine Grande (4 nachten in totaal) is op basis van een bed op een gedeelde slaapzaal inclusief beddengoed en volpension.
 • Alle vermelde transfers in privé en met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:
  – Op eigen gelegenheid van en naar bus stations.
 • Tickets voor genoemde openbare busreizen:
  – Laguna Amarga – Pudeto.
  – Pudeto – Puerto Natales – Punta Arenas.
 • Shuttlebus Laguna Amarga – Refugio Torre Central – Laguna Amarga.
 • Catamaran Pudeto – Pehoe – Pudeto.
 • Huurauto Puerto Montt, categorie D1 – 4 deurs, automatisch, 1.6 motor, airco. New Mazda, Chevrolet Cruze III, Toyota Corolla of gelijkwaardig. Inclusief ongelimiteerde kilometers, CDW verzekering, drop off kosten, luchthavenbelasting & GPS. Exclusief benzine en overige verzekeringen.
 • Volgende activiteiten:
  – City tour Santiago de Chile in privé.
  – Halve dag excursie naar Seno Otway pinguïnkolonie op Isla Magdalena in groepsvorm.
  – Volle dag excursie Torres del Paine Nationaal Park in groepsvorm, eindigend in Laguna Amarga.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Autohuur is exclusief eventuele 2e bestuurder, GPS, tolkosten, schoonmaakkosten,
  brandstof en parkeerkosten.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons