Huwelijksreis door Brazilië & Venezuela – Frans van Nieuwenhuyzen

Locatie: Brazilië, Venezuela

 

Ha allemaal!

Hier een bericht vanuit Las Claritas, een goudzoekersdorpje. We zijn vandaag vanuit Ciudad Bolivar naar het zuiden gereden en we slapen vannacht hier, in Campamento Anaconda.

We zijn de afgelopen 12 dagen niet bereikbaar geweest voor mobiel of internet. We hebben deze dagen over de Rio Negro, de Casiquiare en de Rio Orinoco gevaren. Dwars door de Jungle.

Wat dat precies inhoud valt bijna niet uit te leggen. We hebben dagenlang gevaren langs dichtbegroeide oevers. Af en toe zijn er nederzettingen langs de rivier. Kinderen spelen in het water, vrouwen doen de was, in het bruine of zwarte water. Uit de huisjes komt altijd rook van de vuurtjes die binnen dag en nacht branden.

We hebben gezien hoe casave wordt gemaakt, vergelijkbaar met de aardappel in Nederland. We hebben gezien hoe jagers terugkwamen uit het oerwoud met de geschoten aapjes en vogels op hun rug.

We hebben geprobeerd Piranha´s te vissen (niet gelukt). We hebben visotters gezien, een tapir (zwom de rivier over…. is heel zeldzaam beest!), heel veel overvliegende papagaaien, dolfijnen, kaaimannen, een toekan, enz…

We zijn op bezoek geweest bij nederzettingen en hebben gezien en meegemaakt hoe mensen daar nog leven. Je gaat in een keer zo´n 400 jaar terug in de tijd!

Elke dag hebben we verse vruchtendranken gehad. Maracuja, Guave, Ananas, enz… enz.. enz…

We zijn honderden keren gestoken door piepkleine mosquitos (muggen) en dat jeukt verschrikkelijk….

Al met al was het een geweldige ervaring, vooral ook omdat we het hier heel rustig aan konden doen! Absoluut geen stress! Kennen ze hier ook niet. Als iets morgen ook kan dan doen we het morgen. Zoals ze hier zeggen; Si, manaña!

We zijn vanaf de boot naar een mooi uitziend park gebracht, maar dat werd een avontuur. We kregen een hele mooie kamer, maar helaas, door een overboeking werden we hier weer uitgezet!! We kregen een andere kamer; die bleek echter niet ´rainproof´ te zijn. ´s Avonds, tijdens een enorme regenbui is alles in de kamer natgeregend. Bed ook!! We kregen dus ´s avonds nog een ander bed, maar het bleef allemaal erg vochtig.

We zijn dinsdag naar Ciudad Bolivar gereden. Dat is een tocht die normaal zo´n 9 uur reizen is (met de auto). Wij hebben er 16 uur over gedaan, omdat er een wegblokkade was. De chauffeur probeerde echt alles om er voorbij te komen, maar niets lukte. Uitleg: er is maar een weg naar het noorden… Die weg trouwens, is hetzelfde als bij ons een polderweggetje. Daar rijden de auto´s dus met 110 km u overheen…

Vandaag zijn we na weer een dag rijden bij het volgende hotel aangekomen. Morgen hebben we een dag met heel veel activiteiten, dus dat wordt heel gaaf.

Al dat rijden in de auto is natuurlijk niet geweldig, maar we zien wel veel prachtige natuur!

We hopen nog meer mail te kunnen sturen, maar de komende dagen zijn we weer van de buitenwereld afgesloten. Mobiel is hier sowieso niet te bereiken, waarschijnlijk vanaf maandag weer wel.

Groet

Frans Nieuwenhuyzen

Relevante informatie bij dit reisverhaal