Amazone – Venezolaanse

Met een oppervlakte van ruim 6 miljoen vierkante kilometer beslaat het Amazone gebied vele landen in Zuid-Amerika zoals Venezuela, Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Bolivia, Ecuador, Peru, Colombia en bijna de helft van het totale landoppervlak van Brazilië. Het Amazonegebied is hiermee het grootste tropische regenwoud en waarschijnlijk het meest rijke ecosysteem ter wereld. Het Amazonegebied bestaat uit dichte jungle en een uitgebreid systeem van talloze kleine en grote rivieren, waarvan de Amazone en de Orinoco de bekendste zijn. Deze Amazone en haar zijrivieren zijn goed voor maar liefst 25% van de totale zoetwatervoorraad op deze planeet.

Het klimaat en de natuurlijke omstandigheden zorgen voor een ongekende diversiteit aan flora en fauna. Een tiende van alle verschillende soorten dieren die op aarde leven bevindt zich in dit regenwoud. Naast de rijke planten- en dierenwereld is dit gebied het domein van zo’n 800.000 indianen, de oorspronkelijke bewoners die nog leven naar de gewoonten van hun voorouders in dit bijzondere natuurgebied.

De hoofdstad van het Venezolaanse deel van de Amazone is Puerto Ayacucho. De provincie is ruim vier keer zo groot als Nederland en er wonen in totaal 80.000 mensen waarvan 73.000 in Pto. Ayacucho. De stad is de enige landverbinding met de Amazone en daarmee het commerciële centrum van het Amazongebied in Venezuela.

16 dagen Humboldt – Inirida – Onontdekte Amazone