Lencois Maranhenses

Een landschap van onbekende schoonheid is dit gebied in het noord-oosten van Maranhao. In feite is het een enorme woestijn van fijn licht zand, lijkend op talk, dat begint bij de zee en 30 kilometer landinwaarts tot zijn einde komt. De combinatie van wind, golven en zee vormen geweldig mooie inhammen in de duinen, ook wel morrarias genoemd door de plaatselijke bevolking en zijn daardoor altijd in beweging.

Het avontuur van dit gebied begint eigenlijk al in het plaatsje Barreirinhas, een klein stadje met de beste infrastructuur van het gebied, vanwaar de boot vertrekt voor de woestijn. Ja inderdaad, de Braziliaanse woestijn wordt doorkruist door een rivier, de Preguicas. Het uitzicht, dat allereerst wordt bepaald door rijen palmbomen aan de oevers van de rivier, verandert geleidelijk als je de duinen bereikt. De eerste duin lijkt op het eerste gezicht een grootste muur van goudkleurig zand.

Het water, het wonder van de Braziliaanse woestijn, bestaat alleen in het regenseizoen van januari tot juni, zonder twijfel de beste tijd om dit gebied te bezoeken. Het is de tijd dat de woestijn verandert in een ware oase en bloeit van het leven. De lagunes, die in het droge seizoen verdwijnen, hebben zelfs vis en prachtige stranden waar je lekker een duik kan nemen en de moeite van het lopen in de duinen kunt vergeten Het water is tevens een drinkbron voor prachtige vogels en dichterbij de zee zijn verschillende soorten zeeschildpadden te bewonderen.

lencoise maranhenses