19 dagen – Amazone & onbekende stranden

Ontdek de meest bijzondere plekjes van het grootste regenwoud ter wereld, vaar mee op de boot over deze machtige rivier, verken per waterbuffel één van ‘s werelds laatste ongerepte eilanden, drink een caipirinha op een uitgestrekt zandstrand in hartje Amazone, struin door de straten van historisch São Luis, rij met buggy’s door duinen en over verlaten stranden en rust heerlijk uit in Jericoacoara, Brazilië’s best bewaarde geheim aan de Atlantische oceaan.

Dag 1. Amsterdam – Fortaleza

Vandaag vertrekt u vanaf Schiphol naar Fortaleza, een grote stad aan de Atlantische oceaan, in het noordoosten van Brazilië. Op het vliegveld van Fortaleza wacht een transfer naar Hotel Luzeiros, een mooi modern hotel op de boulevard.

Dag 2 & 3. Ilha de Marajo

In de ochtend van dag 2 wordt u opgehaald en naar het vliegveld gereden waar u de vlucht neemt naar Belém. Belém is een havenstad aan de monding van de Amazone, de ideale uitvalsbasis om uw avontuur naar het hart van de Amazone te beginnen. Aangekomen in Belém wordt u overgebracht naar de haven voor een 2,5 uur durende boottocht naar Ilha de Marajó, het grootste schierdelta-eiland ter wereld. De natuur op het eiland is praktisch ongeschonden, met zeer veel verschillende soorten vogels, apen, kaaimannen en …waterbuffels. De legende gaat dat een Frans schip vanuit Azië op weg naar Frans Guyana schipbreuk leed voor de kust van Ilha de Marajo. Daarbij zouden een aantal buffels al zwemmend de oevers hebben bereikt en zich sindsdien over het eiland hebben verspreid. De komende dagen leeft u het leven van de Marajoara…ga buffel rijden, piranha’s vissen, paardrijden, vogels kijken en vaar in kleine bootjes door de prachtige en uitgestrekte natuur van dit gebied.

Dag 4. Belém

In de loop van de ochtend vaart u terug naar de haven van Belém. Als cultureel intermezzo kunt u vandaag de stad bezichtigen en bijkomen in een prima hotel. Belém is een moderne stad met een oud centrum en een sfeervolle rivierboulevard (doques) waar de inwoners van de stad ’s avonds flaneren. De oude ‘ver-o-peso’ markt (zien en wegen) is absoluut een bezoekje waard. Hier treft u vruchten, vissen en andere producten uit de hele Amazone aan die u nergens zult aantreffen. Overnachting in Hotel Le Massilia.

Dag 5, 6 & 7. Rio Amazonas

U verlaat vandaag de stad en trekt de Amazone op, stroomopwaarts. Aan het eind van de middag stapt u op de simpele boot voor een tweedaagse tocht op de machtige Rio Amazonas. De boot vaart in lijndienst en vrijwel iedereen slaapt hier in hangmatten, maar u kunt ook kiezen voor de door ons gereserveerde hutten. Twee dagen lang over de kilometers brede rivier. U zult even moeten wennen aan het niets doen, maar als eenmaal de eerste contacten met de Braziliaanse medereizigers zijn gelegd, vliegt de rest van de tocht al pratend, feestend, observerend, lezend en schommelend voorbij. In dit immense woud voelt u zich één met de natuur en komen de typische Amazone dieren tot leven. Met een beetje geluk ziet u apen, luiaards, allerlei vogels en opspringende rivierdolfijnen voorbijkomen. Langs de rivieroevers wonen ‘caboclos’; afstammelingen van blanke gelukzoekers, zoals rubbertappers en goudzoekers, die trouwden met indiaanse vrouwen. Tijdens de reis op het water kan men zien hoe deze bewoners met kleine bootjes van zo’n twee meter, met gevaar voor eigen leven proberen aan te haken, wat een heel fraai schouwspel is. Ze proberen vervolgens hun waar te slijten aan de passagiers. Het einddoel van de bootreis is de stad Santarem, een kleine stad midden in het Amazonegebied.

Dag 8 & 9. Amazone

Na aankomst in Santarem verlaat u de boot, weer vaste grond onder uw voeten. Een transfer brengt u naar één van de meest onverwachte plekjes in de Amazone, Alter do Chao. In het hart van de Amazone, maar u waant zich aan de kust (zie uitzending RTL Travel). Deze goddelijke plek is gezegend met witte stranden en heerlijk zacht groen water van een graad of 27. U wordt afgezet op het strand van Hotel Beloalter waar u voor een paar dagen heerlijk kunt genieten van een exclusief strandgevoel. Het Cariben van de jungle. Een heel bijzondere setting, met de jungle op de achtergrond, zandstrand onder je voeten en de helder groene rivier waarin je heerlijk kunt afkoelen. Er komen hier nog heel weinig buitenlandse toeristen, een heerlijk Braziliaans sfeertje. Welkom in het hart van de Amazone! Voor wie het strand teveel wordt, lonkt de jungle. Er zijn mooie dagtochten mogelijk diep de jungle in. Overnachtingen in Hotel Beloalter.

Dag 10. Alter do Chão – São Luis

In de ochtend vertrekt u richting het vliegveld van Santarem waar u via Belém doorvliegt naar São Luis, een destijds door de Fransen gestichte historische stad, 300 km ten oosten van Belém. Overnachting in Pousada Portas da Amazonia, een heel sfeervolle pousada in het hartje van de oude binnenstad.

Dag 11. Sao Luis

Sao Luis is een prachtige stad met bijna een miljoen inwoners, gelegen op een schiereiland vol met mooie stranden. Met kleine smalle straatjes is Sao Luis de hoofdstad van Maranhao en de laatste stad die op de lijst staat als World Heritage Site door Unesco. De binnenstad van Sao Luis heeft tal van historische gebouwen daterend uit de 17e eeuw. Vandaag heeft u de gelegenheid om de stad te voet te verkennen en misschien ook een uitstapje te maken naar het Fort Alcantara, wat op ca. een half uur varen boven Sao Luis ligt. Overnachting in Pousada do Frances.

Dag 12 & 13. Sao Luis – Bareirinhas – Atins

In de vroege ochtend vertrek naar het 260 km oostelijker gelegen plaatsje Barreirinhas. Dit is een klein stadje aan de oever van de Preguicas rivier, die het stadje bijna helemaal omcirkelt, waardoor het lijkt of het stadje op een eiland ligt. Barreirinhas is een stadje dat volledig in de vergetelheid zou zijn gebleven, ware het niet dat het aan de voet ligt van een spectaculair, zeer uitgestrekt duingebied. Brazilianen noemen het “Lençois”, oftewel laken. Als je niet zou weten dat je in Brazilië was zou je kunnen denken dat de zandduinen, sneeuwheuvels waren, zo wit zijn ze. In de regentijd wisselen de hoge zandduinen zich af met helblauwe meertjes in de duinpannen. Heerlijk verkoelend! Na aankomst in Barreirinhas vertrekt u met een boot over de rivier Preguicas, stroomafwaarts. Aan de monding van de rivier gaan we aan land, bij het plaatsje Atins. Plaatsje is een groot woord, er staan hier wat huisjes in het zand. De pousada waar u de komende nacht zal overnachten, haalt u op van de “haven”.

U verblijft in een heerlijke accommodatie, met comfortabele kamers onder de kokospalmen, een zwembad en een prima restaurant. Atins is zo’n plaatsje dat volledig in de tijd stil heeft gestaan en waar je als reiziger normaal niet komt. Alle straatjes bestaan uit rul zand, alleen per ezelkar of 4×4 kun je je verplaatsen. Toen enkele jaren geleden het elektriciteitsnet deze uithoek van Brazilië bereikte stroomde het hele dorp elke avond samen om op één TV de wondere wereld uit het kastje te aanschouwen. Die tijd is inmiddels voorbij, maar het blijft een zeer authentiek plaatsje. Ideaal uitgangspunt voor nog een excursie door het duingebied van de Lençois, of voor lange wandelingen langs de verlaten stranden.

Dag 14. Atins – Parnaiba

’s Ochtends steekt u met een klein bootje de rivier Preguiça over. Aan de andere kant van de rivier, in een verzameling van 10 huisjes dat Caburé wordt genoemd, staat uw lokale chauffeur klaar met een jeep. Hij rijdt u over verlaten stranden en door afgelegen duinen naar het in de mangroves gelegen kleine vissersplaatsje Tutoia. Kilometers strand, strand en nog eens strand en helemaal niemand te bekennen. In Tutoia is tijd voor een kleine lunch. Grote kans dat er vis op het menu staat! Na de lunch gaat de tocht verder met eindbestemming Parnaiba, de havenstad van de deelstaat Piaui. Parnaiba is geen stad met grote highlights, maar het is er erg gemoedelijk en na dagen door zand en afgelegen plekjes kan hier eindelijk weer worden gepind en ge-internet. Overnachting in Hotel Do Delta.

Dag 15. Parnaiba – Jericoacoara

Eindelijk is het dan zover, na het ontbijt vertrekt u naar Camocim en ziet u voor de eerste keer dat water heel erg blauw kan zijn. Hier steekt u de rivier over op een aftands pontje en eenmaal aan de overkant staan de buggies te wachten voor het laatste traject door de duinen naar Jericoacoara. Overnachten in het Hotel My Blue. Kent u dat gevoel van áls ik ooit een hotel zou opzetten, dan zou het er zó moeten uit zien? De eigenaars van My Blue zijn daar met vlag en wimpel in geslaagd! Een heerlijke accommodatie om uw reis door onbekend Brazilië af te sluiten.

Dag 16 & 17. Jericoacoara

Heerlijk relaxen in en om Jericoacoara. Overnachten in Hotel My Blue.

Dag 18. Fortaleza – Amsterdam

Vandaag verlaat u het kleine paradijsje en keert u terug naar Fortaleza waar u op de vlucht stapt terug naar Nederland.

Dag 19. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op tweepersoonskamers op basis van logies & ontbijt;
  – Verblijf Ilha da Marajo is inclusief volpension (excl drankjes).
  – Verblijf Amazone boot is inclusief volpension (excl drankjes). Let op dat de Amazone boten een heus avontuur zijn en vaak van simpele opzet zijn. Maaltijden zijn eenvoudig en de cabins zijn basic.
 • Vermelde transfers.
 • Bootvervoer van en naar Ilha de Marajo.
 • Bootvervoer van en naar Atins.
 • Buggy transport naar Jericoacoara.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons