Paraty

Tussen Rio de Janeiro en São Paolo ligt het pitoreske dorpje. Het dorpje ligt direct aan het water. Ten tijde van de Portugese overheersing was Paraty een belangrijke havenstad. De vele goud en zilver voorraden die vanuit het binnenland werden aangevoerd, werden vanaf hier naar Lissabon verscheept.

Paraty is ooit één van de grootste havens van de wereld geweest vanwege de export van goud. De vele piraterij maakte het echter niet meer veilig en aantrekkelijk voor de vervoerders. Wat nog wel Europa bereikt vanuit Paraty is “sugarcane”, het ingrediënt waar Cachaca van wordt gemaakt. Cachaca wordt ook veel gebruikt voor het bekende drankje Caiprinha.

Veel gebouwen stammen nog uit de koloniale tijd. De straten hebben nog steeds een klassieke vormgeving en veel gebouwen en huizen dateren uit de 18e en 19e eeuw. Het is én een geliefd vakantieoord voor de inwoners van São Paulo én een cultuurmonument onder bescherming van de UNESCO. Paraty is een heerlijk plekje on een paar dagen door te brengen, en wellicht te gebruiken als als uitvalsbasis voor een zeiltochten langs de bounty eilandjes in de buurt.

paraty