San Blas

Deze prachtige eilandengroep vallen onder het Kuna Yala gebied dat in handen is van de Kuna indianen. Het is autonoom gebied, wat heel bijzonder is. Er zijn totaal ruim 350 ongerepte bounty eilandjes waarvan er maar een paar bewoond zijn. Een deel van het vaste land behoort ook nog tot San Blas en Kuna Yala.

De meeste eilandjes zijn begroeid met palmbomen en worden omringd door koraalwitte stranden. De riffen zijn hier nog onbeschadigd. Je kunt hier dan ook prima snorkelen. De Kuna gemeenschap heeft bepaald dat duiken met perslucht is niet hier is toegestaan.

Op een paar eilandjes zijn eenvoudige accommodaties, die worden beheerd door de Kuna. Vanuit deze accommodaties worden dagelijks verschillende excursies georganiseerd naar de omliggende eilandjes. Het programma wordt bepaald door de Kuna. Je bezoekt sowieso een inheemse gemeenschap en gaat een keer een snorkeltour maken. Ook bezoek je eilandjes waar voedsel verbouwd wordt. Zo krijg je een prima indruk hoe de mensen hier leven en hoe ze in hun onderhoud voorzien. Meestal verblijf je hier 3 dagen/ 2 nachten.

Het is ook mogelijk om hier een meerdaagse zeilcruise te maken.

Panama