19 dagen – Natuur & authentiek Panama

Deze leuke reis brengt jullie naar het prachtige en gevarieerde Panama. De reis begint in Panama City, vanwaar jullie meteen de jungle ingaan. Op de San Blas eilanden maken jullie kennis met de Kuna Indianen. Vervolgens gaan jullie met de huurauto op pad; jullie rijden langs een mooie route naar El Valle de Anton. Prachtig hiken kan je hier! Vervolgens maken jullie kennis met een stukje authentiek Panama in de streek Azueros. Natuurlijk kan de natuurlijke omgeving van de nevelwouden van Boquete niet ontbreken in deze reis. Jullie eindigen de reis aan het strand in het Caribische Bocas del Toro, waar jullie kunnen snorkelen, duiken en uitgebreid van de paradijselijke stranden kunnen genieten. Een fantastische reiservaring in het fijne Panama!

Dag 1. Panama City

Vandaag vliegen jullie van Amsterdam naar Panama City. Na aankomst staat er een chauffeur voor jullie klaar die jullie naar het hotel brengen, dat zich in de groene wijk Ancón bevindt. Overnachting in een sfeervolle B&B op de Cerro Ancón heuvel.

Dag 2. Floating Lodge

Na het ontbijt worden jullie naar de jungle gebracht. Jullie overnachten in een drijvend hotel te midden van de natuur. Overal om je heen horen je oerwoudgeluiden, zoals apen, toekans en papagaaien. Jullie kunnen hier kajakken of hiken naar de watervallen, waar je heerlijk kunt zwemmen in de natuurlijke poelen. Natuurlijk kunnen jullie ook gewoon lekker ontspannen in de hangmatten. In de avond gaan jullie een night hike door de jungle maken en zien jullie vleermuizen, kikkertjes, spinnen en krokodillen. De tours worden uitgevoerd door de lodge en zijn allemaal inclusief. Een ervaring om nooit te vergeten en een perfecte start van jullie reis!

Tip! In het geval jullie echte vogelaars zijn, dan kunnen we ook een halve dag excursie met professionele vogelgids naar de Pipeline Road programmeren; een wereldberoemd vogelgebied.

Dag 3. Panama City

In de loop van de dag keren jullie terug naar Panama City. De rest van de middag is ter vrije besteding. Jullie overnachten weer in de sfeervolle B&B in de wijk Ancón. Het is erg leuk om in de middag een wandeling naar de top van de Ancón heuvel te maken. Het is er prachtig groen, er zijn vele tropische vogels en jullie maken kans op om toekans en luiaards te zien. Het uitzicht vanaf hier op Panama stad is erg mooi.

Dag 4 & 5. San Blas

Vroeg in de ochtend hebben jullie op dag 4 al voor het ontbijt de transfer van het hotel naar de luchthaven Albrook. Hier stappen jullie op de vroege ochtendvlucht naar San Blas. Omdat jullie maar beperkte bagage op de vlucht mogen meenemen, kunnen jullie de rest van de bagage achterlaten bij de receptie van het hotel in Panama City. Jullie nemen dan alleen mee wat jullie nodig hebben voor de komende twee dagen. Een vlucht van ongeveer 35 minuten brengt jullie naar de San Blas eilanden. De San Blas-archipel is een groep van 350 eilandjes, die zich uitstrekt langs 300 kilometer Caribische kust en deel uit maakt van het reservaat van de Kuna Indianen. De eilanden zijn omringd door witte zandstranden en koraalriffen. Tijdens jullie verblijf maken jullie kennis met deze Kuna Indianen die hun eigen cultuur, taal, muziek en dans hebben. De Kuna besluiten welke tours er gedaan kunnen worden. In de vrije tijd kunnen jullie lekker in de hangmat een boekje lezen. Jullie overnachten in een tweepersoons cabin over het water. De maaltijden zijn inclusief, alsmede twee excursies onder leiding van Engelssprekende gidsen. Twee overnachtingen in de Akwadup Lodge.

Dag 6. Panama City

Vandaag vliegen jullie vanuit San Blas terug naar Panama City. Bij aankomst wacht een transfer naar het hotel. In de middag worden jullie opgehaald voor een stadstour van een halve dag waarbij jullie de beroemde Miraflores sluizen en de oude wijk bezoeken. Zeer indrukwekkend! Voor de avonds is het een aanrader om een keer te gaan dineren bij ‘The Causeway’. Hier komen de Panamesen zelf ook graag. Er wordt flink geflaneerd over de boulevard en er zijn tal van restaurantjes.

Verlenging mogelijk!
Mocht er tijd zijn, dan kan het verblijf in Panama City ook verlengd worden, zodat jullie treinreis langs het Panama Kanaal kunnen maken. Het Panama kanaal verbindt sinds 1914 de Atlantische Oceaan met de Pacific en is sindsdien erg belangrijk voor de wereldhandel. Er dient ’s ochtends vroeg opgestaan moeten worden; het vertrek van de trein is al om 07:15 uur. Vraag de receptie een dag van te voren of ze wat broodjes klaar kunnen zetten als ontbijt. De treinreis naar de jungle in Colon duurt een uur. Met een beetje geluk zie je onderweg enorme cruise- en vrachtschepen door het kanaal manoeuvreren. Omdat er in Colon zelf niet zo veel te beleven is, brengen jullie na aankomst een bezoek aan het historisch stadje Portobelo. Jullie gaan daarna nog naar het Caribische eilandje Isla Grande, alvorens eind van de middag per transfer terug te keren naar Panama City.

Dag 7 & 8. Panama City – El Valle de Antón (ca. 128 km; 2 uur)

Op dag 7 worden jullie per transfer naar het autoverhuurkantoor gebracht. Voor deze self drive ontvangen jullie van ons een goede route beschrijving. Het is echter aan te raden om in Nederland een goede wegenkaart aan te schaffen, die zijn in Panama zelf namelijk moeilijk te vinden. Na het ophalen van de huurauto rijden jullie in ongeveer 2 uur naar El Valle de Antón. Onderweg is er genoeg te zien. Zo zijn de pre-Combiaanse opgravingen bij El Cano zeer de moeite waard om even te bezoeken. In de provincie Azuero maken jullie kennis met oude Spaanse tradities, kleurrijke kleding, landerijen, ranges en cowboys. Jullie rijden door dit afwisselend landschap en komen langs kleine authentieke dorpjes. In El Valle verblijven jullie twee nachten in een cottage van een leuk hotel. De cottages liggen in een prachtige tuin. Je hoort een orkest van vogels en je ziet hier ook regelmatig kolibries rondvliegen. Het ontbijt is hier heerlijk. De wandelingen zijn hier prachtig, die kun je al dan niet onder begeleiding van een gids maken. De eigenaren helpen jullie daar graag mee.

Dag 9 & 10. El Valle de Antón – Pedasí (ca. 210 km; 3 ½ uur)

De self drive zet zich voort op dag 9. Na het ontbijt rijden jullie naar Pedasí; een gezellig kleinschalig toeristenplaatsje aan de kust. Met winkeltjes, restaurantjes en talloze kleine winkeltjes met lokale lekkernijen. Jullie verblijven in Hotel la Rosa de los Vientos.

Tip! Boek een extra nachtje met carnaval (eind februari) en bezoek Las Tablas voor één van de mooiste carnaval parades. Het is sowieso (buiten carnaval) een aanrader om hier een extra nachtje te verblijven.

Dag 11 & 12. Pedasí – Boquete (ca. 375 km; 5 ½ uur)

Op dag 11 hebben jullie een lange rit voor de boeg. Jullie rijden in ongeveer 5 a 6 uur naar Boquete, gelegen in het hoogland. Het landschap is heuvelachtig en groen en jullie hebben hier de beste kans om de Quetzal vogel te spotten. Boquete staat bekend als de plaats van de eeuwige lente. Je vindt hier koffieplantages en prachtige flora en fauna. Jullie kunnen hier wildwater raften en er zijn mooie wandelingen te maken door de nevelwouden. Het bezoeken van een koffieplantage is ook een aanrader. Met de eigenares van jullie accommodatie (Nederlandsprekende vogelaarster) kunnen jullie eventueel op pad gaan om de Quetzal te zoeken (ter plaatse bij te boeken – geen activiteiten inclusief).

Tip! Verleng het programma met 1 dag en maak een hike met overnachting naar de Baru vulkaan. Maak sunset & sunrise op de top mee – super speciaal!

Dag 13 t/m 16. Bocas del Toro

Jullie dienen op dag 13 voor 12:00 uur de huurauto inleveren op Malek airport bij de plaats David. Het is ongeveer een uurtje rijden vanuit Boquete om hier te komen. Dan worden jullie per transfer naar de haven van Almirante gebracht (duur ongeveer 3 uur). Daar stappen jullie op de boot naar Bocas del Toro. Bij Isla Colon worden jullie welkom geheten en krijgen jullie uitleg over het eiland. Jullie worden naar het hotel gebracht, dat zich in het gezellige stadje bevindt. Tijdens jullie verblijf kunnen jullie snorkelen, duiken of boottochtjes maken naar eilandjes en natuurgebieden in de buurt (geen activiteiten inclusief). Of natuurlijk heerlijk genieten van de prachtige stranden.

N.B.: Willen jullie op een bounty strandje eindigen in een luxe resort hotel dan is Al Natural Resort een absolute aanrader.

Tip voor duikers! Verleng de reis met een paar nachten en ga duiken bij Coiba in de Pacific; een absoluut duikersparadijs!

Dag 17. Panama City

Op eigen gelegenheid gaan jullie naar de luchthaven van Bocas del Toro (per taxi), waar jullie op de vlucht stappen terug naar Panama City. Bij aankomst worden jullie naar het hotel gebracht voor alweer jullie laatste nacht van deze mooie reis!

Dag 18. Panama City – Amsterdam

Jullie worden bij jullie hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor jullie terugvlucht naar Nederland.

Dag 19. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt;
  – Verblijf San Blas is op basis van volpension (exclusief drankjes) & twee excursies.
 • Alle vermelde transfers in privé service en met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:
  – Op eigen gelegenheid (per taxi) naar de luchthaven in Bocas del Toro.
 • Binnenlandse vlucht Panama City – San Blas – Panama City.
 • Binnenlandse vlucht Bocas del Toro – Panama City.
  N.B.: Op de binnenlandse vluchten van en naar San Blas & Bocas del Toro naar Panama stad mag men circa 14 kg ruimbagage en 4 kg handbagage per persoon meenemen. Extra bagage kost circa $ 2.75 USD per extra kg, hetgeen direct betaald dient te worden bij de check in (exclusief, bedragen onder voorbehoud).
 • Autohuur Kia Rio (of gelijkwaardig), inclusief verzekeringen: EPD, DAT, EDD & CLP en drop off kosten Panama City – David.
 • Boottransfer Almirante – Bocas del Toro.
 • Tour Miraflores Sluizen & oude centrum in Panama City.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons