Arenal vulkaan

Dispuut Orde van de Tempeliers

Locatie: GuatemalaJan Stol

Verslag lustrumreis door Guatemala

Ha Josje!

Ik zit te studeren, maar heb daar eigenlijk helemaal geen zin in dus ik ga een uitgebreid reisverslag voor je typen.
Gewoon zoals wij het ervaren hebben, de enorme hoeveelheid pluspunten en een paar aandachtspunten of tips voor volgende groepen!
Want allereerst wil ik jou en Olaf bedanken voor het opzetten en regelen van zo’n gave reis!! Olaf overtuigde ons om naar Guatemala te gaan in plaats van Costa Rica, en zoals Julio het verwoordde “Costa Rica heeft maar zes vulkanen en ‘wij’ 33 (lekker puh)” haha.
De vlucht naar Houston was prima, geen problemen ervaren, alleen Sjoerd Yntema stond op de tickets ipv Sjoerd Ijntema. Op Houston werd hij er even tussenuit geplukt maar met een bezoekje aan een balie was dat gefixt.
Dan de ontmoeting met Julio, wat een prachtvent was dat!! We hadden ons geen betere gids kunnen wensen, zoveel liefde en dedicatie stopt hij in zijn werk. Hij wilde alles voor ons fixen. We kwamen er al snel achter dat hij te bescheiden was om nee te zeggen tegen een aangeboden biertje of tequila of rum, dus (mag je waarschijnlijk niet tegen de agent zeggen. We hebben hem een paar avonden flink vol gegooid met drank haha. Terug in Guatemala City hebben we hem geinaugureerd als onze ‘broeder’, dat vond hij fantastisch.
Monterrico was een prachtplek, El Delphin ook, prima kamers en heel aardig personeel. Prijzen van zeevissen en surfen die je had door gegeven klopten niet. Wij hadden in ieder geval de organisator een fles rum gegeven en iedereen heeft voor $40 (ipv 175) gevist in zee en voor $25 vier uur gesurft. Beetje vrienden maken op de lokale spots helpt een hoop, zo hebben we gemerkt.
Op naar San Pedro, daar was het hotel eerder een villa met een prachtige tuin. We hebben ‘s middags het paardrijden gemist omdat we te lang onderweg waren. Leuk stadje dat Sanpedro, heel leuk kunnen stappen. Ik zat te lunchen op een terras en toen kwam Julio met een mannetje van de kerk naar me toe, inclusief zes mortieren. Die kon je voor 25Q/stuk bij de kerk kopen, echt waar! Dus met kerstavond flink wat bommen afgestoken, was genieten!
In Semuc was het kerstdiner ontzettend leuk en gezellig. Ik had geen super diner verwacht, maar we hebben nu 250Q per persoon betaald voor een koud buffet en blikken bier. Het was wat karig afgedaan allemaal, al zeg ik het zelf. Dat werd wel gecompenseerd met het feest zelf hoor! Dronken in smoking achterin Jeeps geladen, nog 45min door de jungle gezongen. Las Marias was prima, iets wat je van diep in de jungle verwacht eigenlijk, geen luxe maar heel mooi. Qua reistijd zou ik liever in El Retiro (?? van Nox) zitten. Wij hadden nu een tien minuten naar Semuc / grotten van Kan Ba looptijd, maar de volgende dag wel ruim een uur eerder opstaan omdat we zo diep in de rimboe zaten. We hebben dit niet als vervelend ervaren maar misschien voor toekomstige groepen!
Dan naar Flores, die reisdag zat een beetje tegen met een lekke band en pondjes missen etc, waardoor we niet aan de middagactiviteit toe kwamen.We moesten van Nox aanhoren hoe chill deze activiteit was etc etc…. Vervelende dames wel bij tijden! In Flores ook leuk gestapt met ze. Hostel zou ik niet meer aanraden, dit is de enige keer dat ik bang ben geweest voor bedbugs. Er liepen door de achtpersoons kamers veel insecten en de badkamer was vies met veel geel/bruinige shit in de douche. De tweepersoons kamers waren wel beter, maar ook hier hoorde ik anderen over insecten/kleine beestjes. Je mocht wel tot drie uur herrie maken, dat was wel weer prima haha.
Rio Dulce dan, wat een prachhhhtig decor op weg naar Livingstone. Die fjorden van jungle zeg maar, ontzettend mooi. En ik geloof niet dat ik ooit een luier dorp heb ervaren dan Livingstone, daar heb ik werkelijk niemand iets zien doen haha. Eerste woord aan de steigers was ‘Hey guys, want ganja??’, terwijl er een meneer met een shotgun naast stond. Eenmaal terug in Hacienda Tijax, oei oei oei wat een resort. Zo idyllisch, die hutjes met hangbruggen en kronkelende paden. En ik verwachtte iets redelijk primitiefs (a la Semuc), maar hoe mis kon ik het hebben! De barmannen wisten ook heeeel goed hoe ze Pina Coladas en Mojitos moesten maken, jummie! Hier had ik graag nog een dag langer gebleven, ik ben nu om 6:30 opgestaan om te gaan kayakken voor vertrek naar Antigua.
Ook Antigua had ik langer willen blijven, die stad is half opgeblazen en wakker gehouden gedurende 30dec tm 1jan, maar dat was maar de helft. De andere helft staat nog! Heel leuk gestapt, de hostels ook goed. El Hostal iets luxer en relaxt, Tropicana meer party. De discotheken in Antigua waren ook leuk en Julio heeft 0:00 van het nieuwe jaar niet gehaald. Vanaf het dakterras van Tropicana naar het vuurwerk gekeken, met uitzicht op het stromende lava van de Fuego vulkaan, was het een fantastische manier om 2016 in te gaan!
1 januari was een beetje brak uitzitten en wachten op vertrek tot Guatemala City, de terugvlucht was iedereen stuk en voldaan. Stiekem wel weer trek in die bruine boterham met een plakje oude kaas (barbaren als we zijn..). Gemiddeld heeft iedereen zo’n 20 uur geslapen op zondag 3 januari, dus 16 dagen Guatemala hebben hun tol wel geeist. Echt volledig in overdrive gegaan en ook alle energie uit Julio getrokken haha.
Een flinke lap tekst toch weer, ik snap als je niet alles gaat lezen haha. Wat algemene tips voor volgende groepen:
– Probeer voor meer busjes als JC Nox te zorgen. Wij hebben in totaal wel een dag meer gereist omdat één van onze busjes underpowered was. Zodanig dat heuvel op de airco en radio uit moesten om vermogen vrij te maken voor de motor. Die reed gemiddeld zo’n 5 a 10 km p/h de berg/heuvel op. Het andere busje was wel prima. Als die doorreed dan scheelde dat al gauw 20 minuten per stop (om de 2 uur ongeveer). Mede daardoor hebben we ook het ziplinen/paardrijden in Sanpedro gemist en de boottocht in Flores. Overigens heeft Julio gefixt dat we de volgende dag konden paardrijden en ook de boottocht in Flores!! Het schema is gewoon wat in de war geraakt, waardoor het ziplinen de grootste verliezer was. Die reistijd hebben wij niet direct als vervelend ervaren, maar het is een onaangename verrassing als je ipv 10 uur ruim 14 uur reist (Sanpedro – Semuc). En ipv 8 uur ruim 12 uur (Semuc – Flores). Bij die reizen hebben we gevraagd aan Julio om een stop te maken bij een supermarkt zodat we drank konden inladen en dan kon er in de bus alvast gefeest worden! Ik kan mij voorstellen dat families of andere soort groepen dit niet doen en wel als vervelend zullen ervaren.
– Flores proberen het hostel te mijden, of in ieder geval de achtpersoon kamers. In die kamers zit wel airco, maar daar was niet voor betaald, maar er zat geen waaier in bijv.
Dat was hem! Ik moet nu écht aan de studie. Namens alle Tempeliers, ONWIJS bedankt voor de fantastische reis!!! Wat een prachtig land met enorm vriendelijke (en kleine) mensen. Niemand heeft zich één moment onveilig gevoeld, laat staan dat iemand is bedreigd. Ik zou Guatemala en Olafreizen aan iedereen aanraden. Misschien dat ik nog eens terug moet in alle rust, want nu hebben we alle plekken snel gezien en vooral feestend. Wat een groep debielen heb je eigenlijk die kant op gestuurd haha!
Groetjes,
Jan