17 dagen – Guatemala, Belize & Honduras

Dit is een prachtige reis waarbij je door 3 landen heen reist en de natuurlijke en culturele hoogtepunten in Guatemala, Belize en Honduras ziet. In Guatemala bezoeken jullie Antigua, beklimmen jullie een actieve vulkaan, varen over het prachtige Lago de Atitlan en maken kennis met de Indiaanse cultuur in die regio. De Maya-ruïnes van Tikal mogen niet ontbreken. In Belize gaan jullie in onderaardse grotten varen en wild spotten in de jungle. In Livingston maken jullie kennis met de aparte Garifina-cultuur. In Honduras wordt er een National Park aan de Caribische kust bezocht en vanaf het strand gesnorkeld. Jullie eindigen de reis met een paar heerlijke dagen aan het strand op het Caribische eiland Isla Roatan.

Dag 1. Amsterdam – Guatemala City

Vandaag vliegen jullie van Amsterdam naar Guatemala City, waar jullie de dezelfde avond nog aankomen. Bij aankomst worden jullie ontvangen en per transfer in ongeveer anderhalf uur naar Antigua gebracht; de prachtige oude hoofdstad van Guatemala. Overnachting in de leuke Posada la Merced.

Dag 2. Antigua

In de ochtend maken jullie met een gids een wandeling door het prachtige koloniale centrum van Antigua. De gids kan jullie alles uitleggen over de mooie bouwwerken en waarom alle oude kerken ruïnes zijn geworden. Antigua ligt prachtig en wordt omringd door diverse hoge vulkanen. In de middag staat er een pittige hike op de Pacaya vulkaan op het programma. Met een gids klimmen jullie omhoog tot de krater (of alternatieve route en dat ligt eraan hoe actief de vulkaan is). Elk jaar ziet het er hier weer anders uit. In de avond hebben jullie tijd om naar de leuke restaurantjes en barretjes van Antigua te gaan. Overnachting in Posada la Merced.

N.B.: Het is mogelijk om hier de reis ter verlengen met een bezoek aan El Salvador, een klein maar veelzijdig land met o.a. het bijzondere El Imposible Nationaal Park vol met wildlife, een leuke bloemenroute langs authentieke dorpjes, en machtige vulkanen!

Dag 3. Antigua – Lago de Atitlan

Het is ongeveer 3 uur rijden naar Lago de Atitlan. Onderweg kunnen er interessante stops gemaakt worden in San Andres Iztapa en de Solola markt. San Andres Iztapa is een spirituele plek waar Rilaj Haam een permanente plek heeft. Rilaj Haam is uit het hout van de palo de pito-boom gesneden. Geesten zouden vanuit de boom de Indiaanse shamanen hebben opgeroepen om de oude cultuur en tradities te bewaren. Solola heeft een van de meest kleurrijke indiaanse markten van het land (dinsdag en vrijdag).
In de middag arriveren jullie in Panajachel gelegen aan het prachtige Lago de Atitlan. Het is misschien wel het mooiste meer van Midden-Amerika, vooral ook door de drie hoge vulkanen die boven het meer uittorenen. Jullie overnachten in Posada de los Volcanes.

Tip! Als je wat meer budget hebt is het aan te raden om bij het leuke Casa del Mundo te verblijven, gelegen aan het meer buiten Panajachel (te bereiken per boot).

Dag 4. Lago de Atitlan

Vandaag gaan jullie met een groep het water op en zo ervaar je de pracht van het meer en zijn omgeving optimaal. Lago Atitlan ligt op 1.500 meter hoogte en Volcan San Pedro, Volcan Toliman en Volcan Atitlan (3.550 meter) meter zorgen voor een magnifiek decor. Jullie varen vandaag naar de overkant van het meer om het traditionele dorp Santiago Atitlan (hier wordt Maximon aanbeden en hij houdt van sigaretten en rum). Ook San Pedro ligt mooi aan de voet van de gelijknamige vulkaan. Vervolgens wordt San Juan de Lago nog bezocht en als er nog tijd over is kan er wellicht nog een stop gemaakt worden. In de avond kunnen jullie een keuze maken uit de vele restaurantjes en barretjes van Panajachel. Overnachting weer in Posada de los Volcanes.

Dag 5. Panajachel – Flores

De ochtend hebben jullie hier nog vrij. In de middag volgt een transfer terug naar Guatemala City, waar jullie op de vlucht stappen naar Flores; het piepkleine schiereiland gelegen in Lago de Peten Itza. Dit is de uitvalsbasis voor bezoeken aan Tikal dat nog ruim een uur rijden is. Jullie overnachten in Hotel Jaguar Inn dat vlakbij de ingang van de Tikal-ruïnes ligt.

Dag 6. Tikal – San Ignacio (Belize)

Vroeg in de ochtend gaan jullie met een gids op pad en lopen jullie langs de prachtige Tikal-ruïnes. Tikal ligt in feite midden in de jungle in tegenstelling tot de meeste grote Maya-ruïnes in Yucatan. Hier loop je te midden van brulapen, ara’s en andere wilde beesten. De hoogste tempels torenen boven de jungle uit. De mooiste tempels liggen aan de Gran Plaza en de gids kan jullie veel vertellen over de gebouwen en historie van Tikal. Hiermee komt de Maya-ruïnestad weer tot leven als het ware. Na deze rondleiding van circa 4 uur gaan jullie in de middag met het transport de grens over en rijden jullie Belize in. Bij San Ignacio verblijven jullie in de unieke Black Rock Lodge, gelegen in het dichte regenwoud hoog boven de Macal rivier in het Mayan berggebied. De lodge zet zich volledig in om zo weinig mogelijk impact te hebben op de natuurlijke omgeving.

Dag 7. San Ignacio

Kenmerkend voor Belize zijn de diverse magnifieke grotten met ondergrondse stromen waar je prachtig doorheen kunt varen op een band. Jullie rijden naar de Caves Branch Archaeological Site waar jullie eerst een wandeling door de jungle maken van ongeveer 45 minuten met een lokale gids. Bij aankomst bij de ingang van de grotten stappen jullie ieder in een band en drijven jullie door de grot langs prachtige rotsformaties. Heel bijzonder! De tocht door de grotten duurt ongeveer 45 minuten. Vervolgens drijven jullie nog een half uur over de junglerivier tot het beginpunt. Overnachting in Black Rock Lodge.

N.B.: Het is ook mogelijk om in plaats van de grot tour een bezoek te brengen aan de bijzondere Caracol Mayan site. Of, nog beter, verleng de reis met 1 nacht en je kan beide excursies doen!

Dag 8. San Ignacio – Punta Gorda – Hickatee Cottages

Vandaag rijden jullie naar het zuiden van Belize, naar Punta Gorda. Jullie gaan iets buiten het dorp overnachten, midden in de jungle. De Hickatee Cottages waar jullie verblijven zijn een oase midden in de natuur. Er zijn jungle trails rondom, je hoort de brulapen en wellicht met veel geluk zijn er jaguars en tapirs te spotten. In ieder geval de nodige tropische vogels! Het is hier ook heerlijk relaxen aan het zwembad en er zijn diverse activiteiten zoals o.a. kajakken mogelijk (exclusief).

Dag 9. Punta Gorda – Livingston (Guatemala)

Na het ontbijt reizen jullie per boot in een uur naar Livingston, weer in Guatemala. Livingston is een bruisend stadje aan de Caribische zee en hier vind je de grootste Garifuna-community van Guatemala. Garifuna’s zijn afstammelingen van slaven die zich later vermengd hebben met de lokale indianen en ze worden ook wel ‘black caribs’ genoemd. Ze wonen langs de Caribische kust, spreken o.a. Engels en hun drummuziek kan behoorlijk opzwepend zijn. Het is hier ’s avonds feest op de swingende drummuziek van de Garifuna’s. Overnachting in Dos Árboles.

Dag 10. Livingston – Hacienda Tijax

Vandaag gaan jullie met een boot de Rio Dulce op! De Rio Dulce ligt naast het grootste meer in Guatemala, Lake Izabal. De hacienda waar jullie naar toe gaan, ligt aan de rivier midden in de jungle. Prima om hier zelf te hiken en om eventueel naar de Shamanen toren te lopen, waar soms een echt shamanen ritueel georganiseerd wordt. Het is hier prachtig. De rivier slingert zich van de kust door de jungle en jullie zien apen en exotische vogels onderweg. Jullie overnachten in de super leuke Hacienda Tijax met zwembad midden in de jungle.

Tip! Mocht je meer reistijd hebben, dan is dit een hele mooie plek om nog een nachtje extra in te plannen!

Dag 11. Rio Dulce – Tela (Honduras)

Na het ontbijt gaan jullie met de boot weer de grens over en nu naar Honduras, naar Puerto Barrios. De middag van tevoren moeten jullie alvast een uitreis-stempel halen zodat je op de boot mag. In Puerto Barrios wacht de bus en deze rijdt in circa 4 uur naar Tela wat weer aan zee ligt. Jullie overnachten in Hotel Playa Bonita.

Dag 12. Tela – Punta Sal NP – Pico Bonito

Jullie gaan vandaag naar Parque Nacional Punta Sal. Dit is één van de mooiste stukjes kust van Honduras. Er liggen hier diverse prachtige verlaten strandjes zoals Playa Cocalito. Er zijn ook mooie koraalriffen waar gesnorkeld kan worden. In de mangroven zit veel wildlife zoals tropische parkieten en toekans, apen, kaaimannen en schildpadden. Jullie maken eerst een korte wandeling door de jungle waarbij de howeler monkeys jullie toeroepen. Op het strand van Cocalito hebben jullie een lunch van verse vis inclusief. Optimaal genieten hier! Jullie varen in de middag weer terug naar Tela en worden daarna in ongeveer 2 uur naar La Ceiba gebracht. Hier gaan jullie verblijven bij een geweldige accommodatie gelegen aan de rand van het Pico Bonito Nationaal Park. Jullie worden hier hartelijk ontvangen door de eigenaresse Soledad! Overnachting in de heerlijke Villa de Soledad met prachtige tuin, vele kolibries & toekans, te midden van de natuur.

Dag 13 t/m 15. Roatan

Op dag 14 kunnen jullie in de ochtend eerst nog een hike maken in het Pico Bonito NP (optioneel) alvorens naar de haven te gaan voor de middagboot naar Roatan. Indien jullie ’s ochtends geen excursie willen doen, worden jullie in de ochtend al naar de haven gebracht voor de ochtendboot. Jullie varen in grote en snelle catamaran in ongeveer anderhalf uur naar Isla Roatan (tickets catamaran zijn excusief).

Isla Roatan is het grootste eiland van de zogenaamde Bay Islands en ligt circa 50 km uit de kust. Het eiland is ruim 50 km lang en 2 tot 4 km breed. Een transfer brengt jullie naar West End waar jullie de komende dagen in een hotel aan het strand verblijven. Een ideale plek om lekker te relaxen, snorkelen, duiken. Hier kan je zo vanaf het strand al mooie snorkeltochten maken (exclusief). Ook heb je hier diverse bars om gezellig een drankje te doen. De perfecte plek om de reis af te sluiten. Jullie overnachten in Posada Arco Iris.

Dag 16. Roatan – Amsterdam

Vandaag stappen jullie op de vlucht terug naar Nederland.

Dag 17. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in tweepersoonskamers in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) o.b.v. logies (exclusief ontbijt).
 • Alle landtransfers in privé service.
 • Binnenlandse vlucht Guatemala City – Flores.
 • De volgende genoemde tours:
  – Stadswandeling Antigua.
  – Hike Pacaya vulkaan.
  – Bezoek San Andres Itzapa & Solola markt.
  – Boot tour op Lago Atitlán & bezoek Indigenous Villages in groep.
  – Tikal tour.
  – Hike & grot tubing bij San Ignacio of bezoek aan Caracol Mayan site.
  – Boot tour Rio Dulce.
  – Tour naar Punta Sal NP incl snorkelen & lunch.
 • Lokale meertalige gidsen daar waar nodig.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Catamaran La Ceiba – Roatan.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons