15 dagen – Maya tempels & natuur in Guatemala

Guatemala is een land in Midden-Amerika vol bezienswaardigheden voor cultuur- en natuurliefhebbers. Door heel het land heb je vele Maya tempels en ruïnes waarvan Tikal de belangrijkste is. De verschillende Maya complexen bezoeken jullie vanuit de diverse koloniale stadjes. Daarnaast kent het land een variatie aan mooie natuurgebieden; vele vulkanen waarvan sommige nog actief zijn, prachtige meren en nog ondoordringbare jungle.

Dag 1. Amsterdam – Guatemala City – Antigua

Jullie vliegen vandaag van Amsterdam naar Guatemala City, waar jullie dezelfde dag nog aankomen. Bij aankomst worden jullie verwelkomd en per transfer in circa anderhalf uur naar de prachtige oude hoofdstad Antigua gebracht. Jullie overnachten in het leuke Posada la Merced.

Dag 2. Antigua

In de ochtend maken jullie met een lokale gids een wandeling door het prachtige koloniale centrum van Antigua. De gids kan jullie alles uitleggen over de mooie bouwwerken en waarom alle oude kerken ruïnes zijn geworden. Antigua ligt prachtig en wordt omringd door diverse hoge vulkanen. De middag is ter vrije besteding. Jullie kunnen een hike op de Pacaya vulkaan gaan maken, waarbij je een fantastisch uitzicht hebt op de omliggende omgeving. Eren koffietour is ook een optie! Overnachting in Posada la Merced.

Dag 3. Antigua – Lago de Atitlan

Vandaag worden jullie vanuit Antigua naar Panajachel gebracht. Hier aangekomen stappen jullie op de boot naar La Casa del Mundo, gelegen aan Lago de Atitlan. Het is misschien wel het mooiste meer van Midden-Amerika, vooral ook door de drie hoge vulkanen die boven het meer uittorenen. Optioneel kunnen jullie onderweg eerst nog een bezoek brengen aan de beroemde Chichicastenango markt (op donderdag en op zondag) of een bezoek brengen aan de kleine Maya tempel Iximche welke vandaag nog steeds in gebruik is voor de hedendaagse Maya rituelen.

Dag 4 & 5. Lago de Atitlan

Tijdens jullie verblijf hier zit een boot tour over het meer inclusief. Zo ervaar je de pracht van het meer en haar omgeving optimaal. Lago Atitlan ligt op 1.500 meter hoogte en Volcan San Pedro, Volcan Toliman en Volcan Atitlan zorgen voor een magnifiek decor. Ook San Pedro ligt mooi aan de voet van de gelijknamige vulkaan. Jullie varen dan naar de overkant van het meer om het traditionele dorp Santiago Atitlan te bezoeken (hier wordt Maximon aanbeden en hij houdt van sigaretten en rum). Vervolgens wordt San Juan de Lago nog bezocht. De rest van jullie verblijf is hier ter vrije besteding. Jullie kunnen relaxen bij de posada, maar er is ook nog genoeg te doen bij het meer. Jullie kunnen bijvoorbeeld gaan wandelen naar de Mayan Nose vulkaan; een prachtige, maar stevige wandeling door nevelwouden naar de top. Paardrijden, mountainbiken, kajakken en lekker zwemmen in het meer zijn ook leuke opties. Overnachtingen in La Casa del Mundo.

Dag 6. Lago de Atitlan – Lanquin

Vandaag staat een lange reisdag op het programma. Jullie varen eerst terug naar Panajachel en worden dan in circa 10 uur naar Lanquin gebracht. Lanquin is een klein dorpje en zeer mooi gelegen in een bergachtige omgeving. Het is de perfecte uitvalbasis voor Semuc Champey waar jullie morgen heen gaan.

Dag 7. Semuc Champey

Na de lange reisdag van gisteren staat vandaag een rustige dag op het programma. In de ochtend gaan jullie een bijzondere en relaxte activiteit doen: Semuc Champey. Volgens sommigen de mooiste plek van Guatemala. Er is een natuurlijke lijmstenen brug van 300 meter lang en daar bovenop liggen trapsgewijze waterpoelen, die ideaal zijn om even lekker in te zwemmen. De kleuren van deze poelen variëren van emerald groen tot turquoise. Het is mogelijk om het bezoek hier te combineren met tuben of raften (optioneel). Overnachting in Lanquin.

Dag 8. Lanquin – Flores

Vandaag rijden jullie na het ontbijt naar het noorden; richting Flores; het piepkleine schiereiland gelegen in het Lago de Peten Itza. Dit is de uitvalsbasis voor bezoeken aan Tikal dat nog ruim een uur rijden is. Flores is het kleine en toeristische deel van de stad Santa Elena. Hier zijn volop winkeltjes, cafeetjes etc. Overnachting in La Casona de la Isla.

Dag 9. Yaxha Ruïnes

Vandaag hebben jullie een excursie (in groepsvorm) naar de bijzondere Yaxha Ruïnes. Dit derde grootste Maya complex bevindt zich midden in de laagland jungle vlakbij de grens met Belize. De piramides en tempels worden hier omgeven door prachtige natuur. Onderweg zullen jullie exotische vogels, vlinders en aapjes zien. Daarna terugkeer naar Flores en overnachting in La Casona de la Isla.

Dag 10. Tikal Ruïnes

Bij een bezoek aan Guatemala kan een bezoek aan de historische Tikal Maya Ruïnes natuurlijk niet ontbreken! Als jullie de sunrise tour willen doen, dan is het vertrek al heel vroeg in de ochtend (rond een uur of 3 in de ochtend). Wel even heel vroeg op, maar het is wel heel bijzonder. Met de gids lopen jullie in circa 45 minuten naar Tempel IV om het oerwoud te zien en horen ontwaken. Tikal ligt in feite midden in de jungle in tegenstelling tot de meeste grote Maya ruïnes in Yucatán in Mexico. Hier loop je te midden van brulapen, ara’s en andere wilde beesten. De hoogste tempels torenen boven de jungle uit. De mooiste tempels liggen aan de Gran Plaza en de gids kan jullie veel vertellen over de gebouwen en historie van Tikal en daarmee komt de Maya ruïnestad weer tot leven als het ware (tour in groepsvorm). In de middag is het mogelijk om een boomtoppentour of een jungle hike te maken (optioneel). Overnachting in Flores in La Casona de la Isla.

Dag 11. El Remate

El Remate is een klein houtsnijders dorp dat aan de oostkant van het Petén Itzá meer ligt. Jullie worden in Flores opgehaald en naar een prachtige Posada del Cerro gebracht waar jullie twee nachtjes gaan verblijven. Vanaf het terras hebben jullie een mooi zicht op het meer. De accommodatie wordt omringd door de jungle. Jullie ontwaken met de geluiden van de vele vogels en van het oergeluid van de brulaap.

Tip van Josje! Upgrade je reis en verblijf in het heerlijke luxe Las Lagunas Boutique Hotel. Leuk om dit te combineren met een monkley island tour.

Dag 12. Jungle hike

Na het ontbijt vertrekken jullie om een prachtige hike in het Cerro Cahui natuurreservaat te maken. Bezoekers zien vaak huil- en spinaapjes, veel variëteiten vogels, exotische insecten en vlinders. Er zijn twee uitkijkpunten met een spectaculair uitzicht op het Petén Itzá meer en de naburige meren van Macanché en Sal Petén. Het park heeft twee goed onderhouden paden. Na de hike keren jullie terug naar Posada del Cerro.

Dag 13. El Remate – Guatemala City

Jullie worden naar de luchthaven van Flores gebracht voor de vlucht naar Guatemala City. Hier hebben jullie de laatste overnachting alvorens morgen terug naar huis te vliegen.

Verlenging mogelijk!
Deze reis kan prima verlengd of aangepast worden met een paar nachten in San Ignacio in Belize voor een bezoek aan de beroemde Caraol Maya tempels, Xunantantunich, ATM grotten, Baryon Creek en een Mennonieten gemeenschap. Je kan dan eventueel verder Belize inreizen en eindigen aan de Caribische zee, op bijvoorbeeld Ambergris eiland!

Dag 14. Guatemala City – Amsterdam

Jullie worden naar de luchthaven van Guatemala gebracht waar jullie op de vlucht terug naar Nederland stappen.

Dag 15. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in tweepersoonskamers in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) o.b.v. logies (exclusief ontbijt).
 • Vermelde landtransfers in privé service.
 • Boot transfers op Lago de Atitlan.
 • Binnenlandse vlucht Flores – Guatemala City.
 • De volgende genoemde tours in privé uitvoering:
  – Stadswandeling Antigua.
  – Boot tour op Lago Atitlán & bezoek Indigenous Villages.
  – Bezoek Semuc Champey.
  – Bezoek Yaxha Maya Ruïnes in groepsvorm.
  – Bezoek Tikal Ruïnes in groepsvorm en inclusief lunch.
  – Jungle Hike Cerro Cahui natuurreservaat.
 • Lokale gidsen daar waar nodig.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons