14 dagen – Nevelwouden & walvissen

Ecuador biedt een overvloed aan mooie natuurgebieden; vele nog onbekend voor toeristen. In dit unieke programma duiken jullie het Junin Community Reserve in; een tropisch nevelwoud vol met honderden verschillende planten- en diersoorten, prachtige watervallen en vriendelijke lokale bevolking. De nevelwouden van Mindo zijn uiterst geschikt voor het spotten van bijzondere vogels, of het bijwonen van een nachtelijk kikkerconcert. Daarna nemen jullie het bijzondere Machalilla Nationaal Park onder de loep bij Puerto Lopez aan de kust. Een klein Galapagos gemixt met fantastisch mooie stranden, grote variëteit aan diersoorten en een archeologische site. Daarnaast is dit de perfecte plek om walvissen te spotten. Laat je betoveren door de pure natuur!

Dag 1 & 2. Amsterdam Quito

Op dag 1 vliegen jullie van Amsterdam naar Quito, waar jullie dezelfde dag nog aankomen. Bij aankomst worden jullie naar jullie een sfeervol hotel in het centrum van Quito gebracht. Gelegen op 2.850 meter, is het bijna de hoogst gelegen stad ter wereld. De stad ligt prachtig op de hellingen van de vulkaan Pinchincha en is gebouwd op de resten van de Inca’s. Het oude koloniaal centrum is mooi bewaard gebleven, wat jullie de volgende dag samen met een lokale gids gaan bezoeken. Het Plaza de La Independencia en het Plaza San Fransisco met haar mooie klooster zijn prachtige plekken waar jullie langskomen. Op El Panecillo (het broodje) staat een metershoge beschermengel waarvandaan jullie een schitterend uitzicht hebben over het koloniale stadsdeel. Wanneer het helder is zien jullie in de verte al enkele vulkanen liggen. Optioneel kunnen jullie hier ook een bezoek aan ‘Mitad del Mundo’ (het midden van de wereld) de evenaar brengen.

Dag 3. Bezoek Otavalo

Jullie maken vandaag een bezoek aan Otavalo, beroemd vanwege de in traditionele kleding uitgedoste indiaanse bevolking. Jullie maken vandaag een bezoek aan de kleurrijke markt van Otavalo, een goed moment om souveniertjes te vinden. Op zaterdag is er ook een veemarkt. Jullie overnachten vanavond in een lokaal hotelletje in Otavalo.

Dag 4 & 5. Junin Community Reserve

Op dag 4 reizen jullie door de mooie Intag vallei totdat jullie aankomen bij de lodge van Junin dat beheerd wordt door de lokale gemeenschap. De lodge ligt ten midden van een ongerept bos, vol met bijzondere flora en fauna. De volgende dag maken jullie een hike (circa 7 uur) door dit oerbos om verschillende mooie watervallen te verkennen en een bezoek te brengen aan de overblijfselen van een mijnbouw site. Onderweg wijst de gids jullie op de veelzijdigheid van de flora en fauna van dit gebied, bestaande uit 15-17% van ‘s werelds plantsoorten en 20% van ‘s werelds vogelsoorten. Vergeet je zwemspullen niet, want het is heerlijk afkoelen in de watervallen! De rest van de tijd kunnen jullie genieten bij de cabin, de vele vlindersoorten bewonderen of door de prachtige orchideeën tuin wandelen.

Dag 6. Junin Community Reserve – Cuicocha – Otavalo

In de ochtend bezoeken jullie het dorpje van Junin waar de lokale families vertellen over hun strijd tegen de mijnbedrijven en voor het behoud van de rijkdom van het milieu in deze omgeving. Hierna keren jullie terug richting Otavalo, waar jullie onderweg een bezoek maken aan het mooie Cuicocha meer; gelegen in een oude krater van een nog actieve vulkaan. Overnachting vanavond in het lokale hotel in Otavalo.

Dag 7 & 8. Mindo

De reis gaat op dag 7 verder naar de plaats Mindo, bekend om haar overvloed aan natuurlijke schoonheid en één van de beste plekken in Ecuador(en Zuid-Amerika!) om vogels te spotten. Ongeveer 400 vogelsoorten zijn in Mindo geïdentificeerd, inclusief vele kolibri soorten, de goudbuikzanger, toekanbaardvogel en de Cock-of-the-Rock. Jullie hebben het verblijf hier ter vrije besteding; er zijn vele activiteiten te doen die hier makkelijk ter plaatse geregeld kunnen worden. Zo kunnen de actievelingen gaan tuben over de Mindo rivier of ziplinen. Je kan de vlindertuin bezoeken, of een hike maken door het nevelwoud naar zes verschillende watervallen en zwemmen aan de voet van de Cascada Madre (moeder waterval). Wat ook erg leuk is om ’s avonds naar het kikkerconcert te gaan, wat meer een introductie is tot de diverse flora en fauna van het nevelwoud dan echt een concert. Je maakt een wandeling van een uur door het bos vergezeld door het geluid van kwakende kikkers. Een chocolade tour is ook een aanrader!

Dag 9. Mindo – Puerto Lopez

Vandaag staat er een lange reisdag op het programma, maar onderweg kunnen jullie genieten van het prachtige landschap door de Andes. Je ziet mensen in verschillende klederdrachten, mooie valleien met de dorpen, diepe canyons en groene heuvels. Landbouw wordt nog veel met de hand gedaan. Soms staat er een verdwaalde koe op de weg. Dichter bij de kust wordt het landschap vlakker, de temperatuur warmer en beginnen de bananenplantages. Puerto Lopez is een klein visserplaatsje met mooie stranden en vlakbij het bijzondere Machalilla Nationaal Park. Jullie overnachten hier in een leuk hotel gelegen aan het strand.

N.B.: Dit traject kan ook per openbaar vervoer gedaan worden (om kosten te besparen), of per transfer overnacht (om een overnachting uit te sparen).

Dag 10. Walvis spotten

Het kan voorkomen dat de bultrugwalvissen dicht bij de kust komen, waardoor je ze vanaf het strand kan spotten, maar beter om de kansen te vergoten en op walsvisspot tour te gaan! De tour wordt uitgevoerd in speedboten; de kapitein en bioloog houden hun ogen op de horizon gericht om de walvissen te spotten. Deze gigantische zeedieren zijn een ware belevenis om te zien wanneer ze boven het water rijzen, water spuiten, ademen en dan weer terugglijden in de diepte van de oceaan. Het Nationaal Park dat jullie hier betreden laat jullie toe om dicht bij de walvissen te komen, echter zonder dat de dieren zich opgejaagd voelen. Met een beetje geluk zie je ook één van de indrukwekkende ‘jumps’ uit het water waar de mannetjes beroemd om staan. Als de dolfijnen in de buurt zijn, komen die uit nieuwsgierigheid graag een kijkje bij de boot nemen! Afhankelijk van welke zone de kans het grootst is om de bultruggen te spotten, kan je eventueel op de geërodeerde kliffen de beroemde blue footed boobies en andere zeevogels zien. De rest van de dag kunnen jullie lekker genieten op het strand van Puerto Lopez.

N.B.: Het walvisseizoen loopt hier van juni tot september.

Dag 11. Isla de la Plata

Het onbewoonde eiland van Isla de la Plata is gelegen in het Machalilla Nationaal Park. Het ademt de typische sfeer van de Galapagos eilanden uit, hoewel dit vogelparadijs maar 40 kilometer uit de kust van Puerto Lopez ligt. Hier kan je blue footed, red footed en Nazca boobies zien, magnifieke fregat vogels, tropische vogels en zelfs albatrossen (afhankelijk van het seizoen). Zeeschildpadden en rif vissen maken het plaatje af. Na een ‘wet landing’ (met blote voeten van de boot) op het paradijselijke strand, bezoeken jullie het bezoekerscentrum in het noorden van het eiland en beginnen jullie aan de hike. Er zijn verschillende hikes die hier gedaan kunnen worden (afhankelijk van de voorkeur van de groep). Er is een kortere hike (ongeveer 5km/2uur) waarbij je de boobies tegenkomt en een kleine kolonie albatrossen (mid-juli & augustus) en hebben jullie meer tijd voor bezichtigingen. Het langere trail (circa 8km/2uur met een snellere pas) brengt jullie langs red-footed boobies en de fregat vogels die in broedseizoen hun knalrode borsten laten zien (juli-september). Na de hike hebben jullie een box lunch op het strand, waarna jullie naar Punta Salo Santo of El Faro gaan om te snorkelen tussen de kleurrijke rif vissen en met een beetje geluk ook de zeeschildpadden. Hierna terugkeer naar Puerto Lopez voor de overnachting.

Dag 12. Machalilla NP

Vandaag bezoeken jullie het vasteland van het Machalilla Nationaal Park. Bij Los Frailes Beach Park vind je drie ongestoorde natuurlijke stranden, waarbij het Los Frailes strand als het mooiste strand van Ecuador wordt beschouwd. Op de hoger gelegen heuvels verstopt het vochtige bos jaguars, brulapen en kapucijnapen, terwijl op de lager gelegen heuvels bedekt zijn door droogbos met spectaculaire bloemengroei als de regen valt. De trotse gemeenschap en haar belangrijke archeologische site Agua Blanca houden de eeuwenoude cultuur die in deze regio voorkomt in stand. Jullie maken een hike van ongeveer 2 uur door dit natuurpark, waarbij de hagedissen aan het opwarmen zijn op zonnige plekjes in het bos. Bij het zwarte zandstrand van Playa Negra kom je krabbetjes tegen en daarna is het heerlijk ontspannen op het Frailes strand met haar schone hagelwitte zand en azuurblauwe water. Daarna worden jullie terug naar het hotel in Puerto Lopez gebracht. Met de ondergaande zon nog even nagenieten van deze spectaculaire reis!

Dag 13. Puerto Lopez – Guayaquil – Amsterdam

Vandaag worden jullie naar de luchthaven van Guayaquil gebracht waar jullie op de internationale vlucht terug naar Nederland stappen.

Dag 14. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

N.B.: dit programma is goed te combineren met andere bestemmingen binnen Ecuador!

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief internationale vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt;
  – Verblijf Junin Community Reserve is inclusief volpension & hike door het reservaat met Engelssprekende gids. Transfers van en naar de lodge & activiteit is in groepsverband.
 • Alle vermelde transfers in privéservice en met Spaanstalige chauffeur.
 • De volgende genoemde excursies:
  – Halve dag Quito city tour met Engelssprekende gids.
  – Otavalo inheemse markt & omgeving met Engelssprekende chauffeur/gids.
  – Bezoek Cuicocha meer onderweg vanuit Junin Community Reserve naar Otavalo met Spaanssprekende chauffeur.
  – Dag tour walvis spotten bij Puerto Lopez met Engelssprekende gids & lunch box. Exclusief transfers van en naar het strand in Puerto Lopez wat het vertrekpunt is van de tour.
  – Dag tour Isla de la Plata bij Puerto Lopez met Engelssprekende gids, lunch box en snorkelmateriaal. Exclusief transfers van en naar het strand in Puerto Lopez wat het vertrekpunt is van de tour.
  – Dag tour Machalilla Nationaal Park met Engelssprekende gids en lunch box. Exclusief transfers van en naar het strand in Puerto Lopez wat het vertrekpunt is van de tour.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies, tenzij anders staat vermeld.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons