Casanare

Casanare is een departement in het oosten van Colombia. De hoofdstad van het departement is de stad Yopal.  Er wonen ca. 325.000 mensen in het departement. In het departement zijn jammer genoeg olievelden te vinden, die via een pijplijn in verbinding staan met haveninstallaties van BP in Covenas, maar Casanare staat ook bekend om de Llanos. Los Llanos (Spaans voor “de vlaktes”) is een tropische graslandvlakte gelegen in het oosten van de Andes in Colombia. Oorspronkelijk was llano het Spaanse woord voor “vlakte”. Later werd dit het Spaans-Amerikaanse woord voor prairie. Het gebied helt geleidelijk weg van het hoogland waar het door omgeven wordt. In het gebied zelf komen geen plaatsen van meer dan 200 meter hoogte voor.

Zowel de flora als de fauna van dit gebied zijn een bezoek waard, een bezoek waarin het zien van de verschillende ecosystemen voor een onvergetelijke ervaring zorgt.

In Los Llanos bevinden zich periodiek overstroomde savannes langs de hoofdrivier van het gebied, de Orinoco, en de daarin uitmondende zijrivieren. Deze overstromingen veranderen grote delen van het grasland tijdelijk in moerassen. In het regenseizoen, van juni tot oktober, staat een groot gedeelte van het gebied onder water, maar is de fauna op zijn mooist. In het droge seizoen wordt alles geel en dor en bedekt het stof de savannen. Het is echter wel de tijd, waarin de vele dieren die in dit gebied leven, vertrekken naar de zeldzame waterplaatsen. Een uitstekende kans voor u dus om de prachtige vogels en wilde dieren uit het gebied te bewonderen. In de wateren vindt u zoetwater dolfijnen, pirañas, sidderalen en vele andere soorten waterdieren, terwijl u op het land wordt begroet door herten, capibara’s, jaguars, anaconda’s, vossen, apen en vogels.

Casanare llanos anaconda