Tocantins

Tocantins is één van de meest onbekende staten van Brazilië en is pas in 1988 afgesplitst van de deelstaat Goiás. De nieuw gebouwde hoofdstad is Palmas en is met zijn inwoneraantal de kleinste hoofdstad van een staat in Brazilië. Het ligt centraal in het noorden en grenst aan staten zoals Maranhao, Para, Mato Grosso, Goias en Piaui.

Deze staten hebben allemaal hun eigen charmes, maar in Tocantins komt het eigenlijk allemaal samen. Het grenst aan Pantanal, de Amazone en de Certao (zeg maar droge savanne)!

Deze staat bergt een paar ongekend mooie pareltjes, zoals Jalapão, het grootste rivier eiland ter wereld, Ilha do Bananal, en de savanne in het zuiden: de Serra Gerais.

Ilha do Bananal
Bananal (in het Portugees: Ilha do Bananal) is het grootste rivier eiland ter wereld met een oppervlakte van de helft van Nederland. Het eiland is zo’n 355 km lang en 57 km breed. Het is ontstaan door stromingen in de rivier, door het afzetten van slip. De grens aan de westelijke riviertak is genoemd naar de Rio Araguaia, terwijl de oostelijke tak van de Araguaia en eilandgrens is genoemd naar Rio Javaés.

Het noordelijk deel van het eiland, met een oppervlakte van 5.577 km², is een natuurgebied. Het zuidelijk deel van het eiland is wettelijk beschermd Terras Indígenas gebied; land voorbehouden aan de oorspronkelijke autochtone bevolking van Brazilië, de povos indígenas. Er leven vier stammen op het eiland, de Javaés, Karajá, Ava-Canoeiro en Tuxá, verspreid over zestien ‘Aldeias’ of dorpen.

Ten noorden van het eiland, bij de samenvloeiing van de takken van de Araguaia, is in de rivierdelta van de Javaés het unieke natuurgebied Cantão ontstaan. Het met water door- en overstroomde gedeelte van het Amazoneregenwoud wordt Igapó genoemd. Er leven in de delta meer dan 700 vogelsoorten, bijna 300 vissoorten en grote populaties van verder bedreigde diersoorten zoals de reuzenotter, de zwarte kaaiman en één van de grootste zoetwatervissen, de Arapaima of Pirarucu genaamd. Het gebied is één van de rijkste biologische gebieden van het hele Amazoneregenwoud.

Jalapão
Jalapão ligt in één van de Cerrado’s (steppe) in hartje Brazilië. Het totale gebied van Jalapão is zo’n 34.000 km² en hier tref je onder anderen nog bijzonder veel inheemse vegetatie aan. De naam is nog steeds niet erg bekend bij de Braziliaanse reizigers, laat staan bij de buitenlanders.

Jalapão is een onbekend pareltje. Prachtige duinen afgewisseld met kraakheldere watervallen tref je hier links en rechts aan. Het is hier zo ongerept dat je tijdens het zwemmen het water gewoon kunt drinken. Op de achtergronden tref je tafelbergen aan, die niet zouden misstaan in het boek van Conan Doyle; the lost world. Een ideale bestemming voor de natuurliefhebber. Hier kom je nog bijna niemand tegen. De regio is één van de best bewaard gebleven geheimen in het land en is gelukkig nog beperkt toegankelijk en dat past precies is onze filosofie.

Relevante informatie bij deze locatie

bel ons