10 dagen – Paradijselijk Tocantins 

Tocantins is één van de minst bekende staten in Brazilië. En eigenlijk vinden wij dat hier bij Olaf Reizen erg prettig, want we kunnen weer eens iets héél bijzonders aanbieden. Ik noem Tocantins de oorsprong, de source, van heel veel bijzonders wat we in de binnenlanden van Brazilië aantreffen. Hier komt de Amazone samen met de Pantanal. Ongelofelijk veel beesten en vogels zijn te zien in het Cantao state park. Een voordeel is dat dit deel van de Pantanal is verbonden met de Amazone en niet met de Rio Paraguay. De Amazone is nog net wat rijker aan flora en fauna dan de Paraguay rivier. Verder zijn hier prachtige tafelbergen te vinden die zich onder andere in het beschermde gebied van Jalapao bevinden. Kortom, hier volgt een reis voor de ultieme natuurliefhebber. Groot voordeel is dat je hier op relatief wat kortere rij afstanden alle ecosystemen kunt zien, zonder het hele land af te hoeven vliegen. Enorme contrasten en toch maar twee benodigde binnenlandse vluchten.

Dag 1. Vlucht Sao Paulo – Palmas

Vlucht aan het einde van de ochtend van Sao Paulo naar Palmas. Hier worden jullie opgewacht en vervolgens in 3 uurtjes naar Caseara gebracht waar jullie inchecken in een simpele pousada aan de Rio Coco, een zijtak van de Rio Araguaia. Aan de overkant van de rivier begint het nationale park Cantao. Dit deel van de Amazone/Pantanal heeft eigenlijk nog maar heel weinig toeristische infrastructuur, dus een goede mindset is wel belangrijk. In de namiddag wacht er een boottocht langs de oevers van de verschillende rivieren en meertjes die hier overal te vinden zijn. De dolfijnen en otters zullen zich al laten zien. Verder zullen tal van vogelsoorten de revue passeren. Overnachten in de pousada.

Dag 2. Cantao state park

Cantao state park wordt gevormd door zo’n 836 meren en vis een heel bijzonder ecosysteem. Er zijn ca. 700 vogelsoorten en 300 vissoorten aangetroffen en tal van zoogdieren (meer dan in héél Europa). Zo zagen wij nog een zwarte panter de rivier kruizen tijdens ons bezoek. In de droge tijd is de omgeving hier totaal anders dan in de 4 maanden dat de rivier hier hoog staat en veel land heeft doen onderlopen. Het niveau verschil tussen de hoogste en laagste waterstand in de Rio Araguai is zo’n 7 meter. De regentijd is qua landschap de mooiste periode, maar voor het zien van beesten is mei tot november de beste tijd. Vertrek na het ontbijt naar een eiland in de rivier. Afhankelijk van de periode van het jaar wordt hier gevaren of ook deels over de paden gelopen die droog zijn gevallen. Verbazend wat je hier allemaal tegenkomt aan fauna. Op het eiland slapen we in de mee gebrachte tenten. Hier gaan we helemaal op in de natuur en absorberen we zo veel mogelijk de indrukken van de flora en fauna.

Dag 3. Cantao State park – Ilha do Bananal

Vandaag vertrekken we van onze overnachtingsplek per snelle boot over de Araguaia rivier naar Ilha do Bananal. Hier leven nog oorspronkelijke indianen, maar de westerse invloeden zijn hier toch al wat doorgedrongen. Zo wordt hier ook aan landbouw gedaan en ook de veeboeren hebben hier wat stukken land. Ilha do Bananal is met z’n 25.000 km2 het grootste riviereiland ter wereld en beschikt over een intact ecosysteem. Op dit moment is het sportvissen nog de grootste attractie, maar wij hopen daar langzaam verandering in te gaan brengen door het brengen van natuurliefhebbers en vogelaars. Na zo’n 45 minuten tot 1 ½ gevaren te hebben meren we aan bij de aan de oever van de Rio Araguaia gelegen pousada. In de namiddag wacht een fotosafari om wat dieren aan de lijst te kunnen toevoegen. Overnachting in de pousada aan de oever van de rivier. Het kan zijn dat gezien de waterstand er vanuit Caseara naar Lagoa de Confusao wordt gereden.

Dag 4. Ilha do Bananal – Palmas

In de ochtend staat een bezoek aan een indianen gemeenschap op de planning. Op Ilha do Bananal leven nog indianen die nog vrijwel traditioneel leven. In de namiddag terugkeer naar Palmas, waar in hotel 10 zal worden ingecheckt voor een nachtje in relatieve luxe en om even lekker bij te komen.

Dag 5. Palmas – Taquarucu

Rustig vertrek naar het niet ver geleden Taquarucu. Dit is een heel vriendelijk plaatje met wat bijzondere aspecten, zoals één van de langste ziplines in Zuid-Amerika. Hier bezoeken we twee mooie watervallen en is er de mogelijkheid om de zipline te doen. Die is ruim een kilometer lang en echt heel spectaculair te noemen. Overnachting in een leuke maar simpele pousada.

Dag 6. Taquarucu – Jalapao Ecolodge

Vertrek naar de ecolodge. Onderweg passeren we al de eerste prachtige rotsformaties van bijvoorbeeld Morro Vermelho (de rode rotsformaties). Bij de ecolodge aangekomen wacht een heerlijk frisse duik in de heldere snelstromende Soninho rivier. In de namiddag wordt de Morro de Catedral beklommen, een prachtige Tafelberg. Op de top wachten we tot de zon ons die dag weer vaarwel heeft gezegd, als afsluiting van een fantastische dag. De vergezichten zijn echt prachtig. Terugkeer naar de lodge voor een heerlijk nachtrust.

Dag 7. Jalapao Ecolodge

Vroeg op om een lekker stuk te gaan wandelen. We gaan de Garcês trail lopen, een 15 kilometer lange tocht. Na ca. 3 uurtjes komen we aan bij een prachtige waterval, de Cachoeira da Velha. Hier wacht een picknick. Vervolgens gaan we terug raften. Het water is kraakhelder; dit is echt een prachtige rivier om te raften. In de namiddag terugkeer in de ecolodge.

N.B.: In plaats van raften is het ook mogelijk om per vervoer terug te keren naar de ecolodge.

Dag 8. Ecolodge – Mateireos

Vandaag staan er een paar hoogtepunten van Jalapao op het programma, zoals een bezoek aan Fervedouros.
Dit zijn bronnen waar kraakhelder blauw water zo uit de grond naar boven komt. Onmogelijk om hier fatsoenlijk te verdrinken. De Bela Vista bron zal bezocht worden en ook de Formiga waterval. Enige minpunt is wel dat jullie hier waarschijnlijk niet de enige zullen zijn die deze bijzondere plekken bezoeken. Het zijn populaire plekken voor Brazilianen om te komen. Na de lunch wacht een trekking van zo’n 4 kilometer naar de plek waar de Rio Formiga en Soninho samen komen. Ze hebben verschillende kleuren en temperaturen. Via het culturele Mambuca komen we aan bij ons overnachtjesplekje in Mateiros.

Dag 9. Espiritu Santo

Vandaag weer een vroegertje. We vertrekken rond 04:00 uur om de Espiritu Santo berg te beklimmen, ditmaal om de zon van die dag te gaan begroeten als hij boven de horizon gaat verschijnen. De wandeling is zo’n 8 kilometer lang en we moeten 500 meter klimmen. Als jullie boven zijn, snappen jullie dat het meer dan de moeite waard was om zo vroeg op te staan. Hier heb een fabuleus uitzicht, neem dat van mij (Olaf) aan. Onderweg richting Ponta Alta bezoeken we nog de Suçuapara Canyon en de prachtige duinen, die je vaak op de foto ziet staan, worden ook niet overgeslagen. Vervolgens keren we terug naar Palmas, waar we ergens in de avond zullen aankomen. Overnachting in hotel 10.

Dag 10. Palmas vertrek

In de loop van de middag wacht een transfer naar het vliegveld van Palmas voor jullie vlucht.

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers. 

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken

Landarrangement is inclusief:
 • Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van standaard tweepersoonskamers met ontbijt;
  – Verblijf Caseara is inclusief volpension (excl drankjes).
  – Verblijf Cantao State Park is in tenten en inclusief volpension (excl drankjes).
  – Verblijf Ilha do Bananal is inclusief volpension (excl drankjes).
 • Genoemde transfers in privé.
 • Genoemde activiteiten (mix van groep & privé uitvoering).
 • Engelstalige gids voor het gehele programma.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Binnenlandse vluchten.
  Braziliaanse luchtvaartmaatschappijen hebben vanaf januari 2018 besloten om geen ruimbagage meer inclusief de ticketprijs te doen. Ruimbagage dient ter plaatse met de check-in bijgekocht te worden (richtprijs circa BRL 60,- (o.v.) per koffer tot max 23 kilo).
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons