21 dagen – Hoogtepunten van Argentinië

Argentinië is een land vol uitersten! In het zuiden van Patagonië komen jullie gletsjers, ijsbergen en fantastisch berggebied tegen. Een geweldig gebied voor korte & lange wandelingen dwars door de ruige natuur. In Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld, zie je de cruise boten vertrekken naar Antarctica. Wildlife spotten doen jullie bij het schiereiland van Península Valdés, waar o.a. pinguïns & zeeleeuwen in grote getalen voorkomen en in het juiste seizoen walvissen te zien zijn. De immense watervallen van Iguazú komen in deze reis ook aan bod; een overdonderend natuurgeweld!

Dag 1. Amsterdam – Buenos Aires

Jullie vliegen vandaag vanuit Amsterdam naar Buenos Aires waar jullie laat in de avond nog aankomen (met de KLM vlucht, met andere luchtvaartmaatschappijen is de aankomst vroeg op de volgende ochtend). Op het vliegveld volgt een transfer naar het hotel gelegen in het centrum van de stad.

Dag 2 & 3. Buenos Aires

Buenos Aires, gelegen aan de Rio de la Plata, wordt ook wel het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd en is mooie mix van cultuur, indrukwekkende architectuur, musea en groene parken en pleinen. De zondagsmarkt in San Telmo is een ware belevenis, evenals de gekleurde straatjes van La Boca. Ondanks dat het erg toeristisch is, is het absoluut de moeite waard om te bezoeken, als toegangspoort waar vele immigranten Buenos Aires binnenkwamen en zodoende de stad haar nieuwe identiteit gaf. In de elegante wijk recoleta vindt je naast de beroemde begraafplaats waar Eva Peron is begraven ook het interessante Museo Nacional de Bellas Artes. In de avond is het leuk om in de wijk Palermo wat te gaan eten.

Tijdens het verblijf hier hebben jullie een stadsfietstocht van een halve dag inclusief; een hele leuke manier om een gedeelte van de stad van een ander zichtpunt te bewonderen!

Dag 4. Buenos Aires – El Calafate

Vandaag worden jullie naar het vliegveld gebracht voor de binnenlandse vlucht naar El Calafate. Met een groepstransfer worden jullie naar een eenvoudig, maar prettig hotel gebracht. El Calafate is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Los Glaciares Nationaal Park, met zijn enorme gletsjers en bergen, waaronder de beroemdste ter wereld: de Perito Moreno! Het plaatsje is prachtig gelegen aan het azuurblauwe Lago Argentina met een oppervlakte van bijna 1.500 vierkante kilometer. In de namiddag is er wellicht nog de mogelijkheid om naar het natuurgebied van Laguna de Nimez te gaan om vogels te spotten (afhankelijk van de vluchttijd).

Dag 5 & 6. El Chaltén

Op dag 5 gaan jullie in de ochtend zelf naar het busstation en stappen jullie op de openbare bus naar El Chaltén. De rit duurt zo’n 3 uur en gaat door een kaal, uitgestrekt landschap. Dit is het land van de ruige Argentijnse ‘gaucho’s’ kenmerkend voor Patagonië. Jullie rijden langs de mooie Lago Argentino en Lago Viedma meren en met wat geluk heb je onderweg uitzicht op de prachtige pieken van het Fitz Roy massief. Bij aankomst zoeken jullie zelf het hotel op.

Jullie hebben de middag en de volgende dag ter vrije besteding om mooie natuurwandelingen te maken! El Chaltén ligt aan de voet van het Andes gebergte en is de uitvalsbasis voor het bezoeken van het Fitz Roy massief. Hier vind je enkele van de allermooiste pieken van Patagonië met als absolute hoogtepunten de Cerro Torre (3.100 meter) en Cerro Fitz Roy (3.405 meter). Er kunnen hier dag wandelingen gemaakt worden, zoals die naar Laguna Torre of Laguna de los Tres; zeer indrukwekkend! Daarnaast zijn er ook zeker kortere wandelingen mogelijk, zoals de hike naar Laguna Capri of naar Mirador Los Cóndores y Las Águilas (uitzichtpunt voor condors en adelaars). De paden staan allemaal goed aangegeven. Naast wandelen kunnen jullie hier ook de immense Viedma gletsjer bezoeken, waar aan ijsklimmen gedaan kan worden! Paardrijden is ook een goede activiteit om in deze omgeving te doen (geen activiteiten inclusief).

Dag 7. El Chaltén – El Calafate

Vandaag kunnen jullie in de ochtend & de voormiddag nog gaan wandelen of een activiteit doen. Pas in de namiddag nemen jullie weer de openbare bus terug naar El Calafate, waar jullie zelf het hotel weer opzoeken.

Dag 8 & 9. El Calafate

Op dag 8 gaan jullie de beroemde Perito Moreno gletsjer bezoeken, gelegen in het Los Glaciares Nationaal Park en één van de 48 gletsjers die wordt gevoed door de Zuidelijke Patagonische IJskap. De Perito Moreno gletsjer beweegt zich, als één van de weinige in de wereld, voort en verplaatst zich circa anderhalve meter per dag. Door deze continue beweging breken er geregeld enorme brokken ijs af van de zestig meter hoge ijswand, die vervolgens met enorm geraas in het meer vallen. Het voortbewegen van de gletsjer veroorzaakt ook een ander fenomeen. Na verloop van tijd loopt de gletsjer vast tegen het schiereiland Magellanes en sluit het de toegang tot Lago Argentino af. Langzaam begint het waterniveau aan de geblokkeerde kant van de Brazo Rico te stijgen en uiteindelijk zal, door de enorme druk, de gevormde ‘ijsbrug’ met een oorverdovende explosie breken. Een werkelijk uniek natuurschouwspel dat zich om de paar jaar afspeelt. In combinatie met het bewonderen van de Perito Moreno gletsjer, gaan jullie een wandeling maken op de gletsjer zelf. Even de stijgijzers onderbinden en jullie zijn klaar voor het avontuur!

N.B.: mocht het ijswandelen iets te avontuurlijk zijn, dan kunnen ter alternatief ook een mooie boot navigatie langs de gletsjer programmeren.

De volgende dag staat er een fantastische dag op het water op het programma! Jullie maken een geweldige boot navigatie over de noordelijke zijarm van Lago de Argentino, waarbij jullie langs ijsbergen en verschillende gletsjers varen, zoals de Upsala en de Spegazzini gletsjers. Een werkelijk wonderbaarlijk landschap!

Verlenging! Maak vanuit een meerdaags uitstapje naar het Torres del Paine Nationaal Park in Chili; een spectaculair natuurpark waar heel goed gewandeld kan worden. Een ruige wereld met granieten rotspilaren, uitgestrekte meren, gletsjers, weelderige bossen en wonderbaarlijk bergmassieven.

Dag 10. El Calafate – Ushuaia

Vandaag worden jullie per groepstransfer naar de luchthaven van El Calafate gebracht, waar jullie op de vlucht stappen naar Ushuaia, gelegen op het mysterieuze ‘Vuurland’ (Tierra del Fuego). De naam Vuurland is door de Spanjaarden bedacht omdat zij vanaf hun boten een constante rode rooksluier over het land zagen hangen, veroorzaakt door de oorspronkelijke Yahgan Indianen. Van die Indiaanse cultuur is nu helaas helemaal niets meer over. Het grootste gedeelte van Vuurland bestaat uit een steppelandschap dat bewoond wordt door schapen. De herders wonen op uitgestrekte estancias, die op grote afstand van elkaar liggen.

De stad Ushuaia ligt aan het beroemde Beagle Kanaal. De hoge bergtoppen rondom de stad worden bijna het gehele jaar bedekt met sneeuw en ijs. Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld en wordt daarom ook wel ‘Fin del Mundo’; ‘het einde van de wereld’ genoemd. In de haven liggen vaak grote zeeschepen aan de kade, waaronder cruiseschepen naar Antarctica. Bij aankomst worden jullie per groepstransfer naar het hotel in het centrum gebracht.

Dag 11 & 12. Ushuaia

Tijdens jullie verblijf hier in Ushuaia maken jullie een halve dagexcursie op het Beagle Kanaal met een kleine boot/jacht. Onderweg hebben jullie prachtige panorama’s en passeren jullie de ‘Faro Les Eclaireurs’ vuurtoren; het icoon van de stad. Je kan diverse zeevogels spotten, zoals albatrossen, stormvogels en aalscholvers die zich op de eilanden en kliffen bevinden. Daarnaast is hier de unieke kans om zeeleeuwen van dichterbij te aanschouwen. Na het zien van de vuurtoren gaan jullie bij Bridges Island van de boot af om een korte wandeling te maken. Tijdens de wandeling komen jullie langs archeologische resten van de eerste bewoners van dit gebied, de Yahgan (ook wel Yamanas genoemd). Daarna wordt er teruggekeerd naar de haven van Ushuaia (jullie gaan op eigen gelegenheid van en naar de pier).

De rest van het verblijf hier in Ushuaia hebben jullie ter vrije besteding. Als het mooi weer is, is het een aanrader om een tocht te maken naar de gletsjer met de kabelbaan boven de stad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de baai van Ushuaia. Het aangrenzende Tierra del Fuego Nationaal Park biedt prachtige wandelmogelijkheden. Het natuurpark ligt op ruim een half uur rijden van de stad en bestaat uit een berglandschap met graslanden, beken, meren, fjorden en prachtige dichte Coihu bossen. De wandelingen zijn niet zwaar en gaan over berghellingen, door bossen en langs de steenachtige oever van de Lapataia baai met aan de overzijde Chili. Mocht je meer avontuur zoeken, dan kunnen er ook kano tochten door het Nationaal Park gemaakt worden, of per 4WD een bezoek gebracht worden aan de Lago Fagnano & Lago Escondido meren. Een pittige hike kan gemaakt worden bij de mooie Laguna Esmeralda. Ook een bezoek aan een historisch estancia of een pinguïnkolonie is mogelijk (activiteiten optioneel). Ushuaia beschikt verder over zeer goede musea, zoals de oude gevangenis, het Yamaha museum en het maritiem museum. Ushuaia is ook de plek om Centolla, de grootste krab ter wereld, die hier gevangen wordt, uit te proberen. Heerlijk genieten vanuit een restaurant met uitzicht over de baai die tegen de avond soms vuurrood kleurt.

Dag 13. Ushuaia – Puerto Madryn

Vandaag verlaten jullie Vuurland en vliegen jullie weer noordwaarts naar Trelew, de toegangspoort van Patagonië. Per groepstransfer worden jullie naar de luchthaven gebracht. Bij aankomst in Trelew worden jullie vervolgens per groepstransfer naar het hotel in Puerto Madryn gebracht (circa 80 km verderop). Dit stadje heeft een zeer mild klimaat en heeft daardoor een heel andere uitstraling dan Ushuaia. Het centrum is levendig en vol gezellige restaurants en eetcafétjes. Op de lange, brede boulevard en op het strand is het lekker uitwaaien of zonnen. Ook zijn er diverse terrasjes met uitzicht op zee en de vissershaven aan het einde van de lange houten pier.

Dag 14. Peninsula Valdés

Vandaag bezoeken jullie het schiereiland en natuurreservaat Peninsula Valdés. Hier kan je zeeleeuwen, zeeolifanten, guanacos, gordeldieren, pinguïns en andere zeevogels in grote aantallen zien. Tussen eind februari en eind april is de kans het grootst dat je orka´s bij Punta Norte aanvallen op de zeeleeuwenkolonies kan zien maken. Enorm spectaculair! Tijdens het walvissenseizoen (half juni tot half december) komen veel bultrugwalvissen naar de voedselrijke wateren rond het schiereiland van Puerto Pirámides om te paren en jongen op de wereld te zetten. Na de geboorte blijven de moeders nog enkele maanden met het jong in ondiep water voor ze weer de Atlantische oceaan op zwemmen. Bij het ademhalen, laten de dieren vaak hun vier meter brede donkere staart boven het wateroppervlak zien en niet zelden springt een walvis helemaal het water uit of zwemt onder de boot door. Hierna gaat de excursie verder en bezoek je de zeeleeuwenkolonies. Deze kolossale zeedieren zijn altijd aanwezig en te zien. Samen met de zeeolifanten zijn deze dieren te zien op de stranden van Valdés, die ze gebruiken om te zonnen en te rusten. De excursie duurt een volledige dag en de whale watch excursie is inclusief. ’s Avonds, na een lange dag, kun je in één van de gezellige restaurantjes van Puerto Madryn heerlijke verse vis eten.

Dag 15. Punta Tombo

Jullie hebben vandaag een excursie naar de pinguïnkolonie bij Punta Tombo inclusief. Hier nestelen jaarlijks honderdduizenden Magellan-pinguïns (september tot maart). Bij Punta Tombo kunnen jullie enkele uren door de pinguïnkolonie lopen. De dieren nestelen in holen en trekken zich niets aan van bezoekers. Ze zijn de hele dag bezig met het verzorgen van het nest, de eieren, hun kroost of het eigen verenpak. Er is veel ‘schuifelend verkeer’ over de paden die naar zee leiden. Fotograferen is toegestaan, maar te dicht bij de vogels komen of eieren aanraken niet! Na dit bezoek gaat de excursie verder naar Trelew, waar een stadstour gemaakt wordt en er tijd is om het Palentologische museum Egidio Feraglio (entreegeld exclusief) te bezoeken. Hier bevindt zich de grootste Patagonische fossielencollectie, en kan je alles over de evolutie van het Argentijnse Patagonië te weten komen. Als laatste stop voordat jullie weer terugkeren naar Puerto Madryn, wordt het kleine dorpje Gaiman bezocht voor een village tour en een lekker kopje thee (exclusief) in één van de traditionele theehuizen.

Dag 16 t/m 18. Puerto Iguazú

Jullie worden op dag 16 opgehaald bij het hotel en met een groepstransfer naar de luchthaven van Trelew gebracht. Hier stappen jullie op de vlucht naar Puerto Iguazú, gelegen in het uiterste noorden van Argentinië (met overstap in Buenos Aires). Bij aankomst brengt een groepstransfer jullie van het vliegveld naar het hotel.

De watervallen van Iguazú behoren tot de meest spectaculaire ter wereld. ‘Iguaçu’ betekent ‘grote wateren’ in het Tupi-Guarani, de taal van de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Over een breedte van bijna 3 km stort de Iguazú rivier zich in ruim 200 watervallen naar een diepte van wel 60 meter. Wat een natuurgeweld!

Gedurende jullie verblijf bezoeken jullie zowel de Braziliaanse als de Argentijnse zijde van de watervallen. Aan de Argentijnse kant (volle dag excursie), loop je als het ware bijna op de waterval en zijn de wandelmogelijkheden het mooist en meest uitgebreid. Je hebt hier ruim de tijd om te genieten van de watervallen en de tropische omgeving. De kans op het zien van een toekan of een grote hagedis is zeker aanwezig. Een absoluut hoogtepunt is een bezoek aan de allergrootste waterval, de ‘Garganta del Diablo’ (de keel van de duivel).

Bij de Braziliaanse kant (halve dag excursie) zie je pas echt goed hoe groot het watervalgebied nu daadwerkelijk is. Waanzinnig! Via wandelapden kan je voor de Garganta del Diablo uitkomen. Wel even wat regenkleding aan doen, want je wordt hier geheid nat!

Bij beide zijden is het mogelijk om per boot het water op te gaan en dicht bij de waterval te komen (optioneel). Vanaf de Argentijnse zijde wordt dit gedaan per rubberboot en maak je een dip in de waterval. Vanaf de Braziliaanse kant wordt dit gedaan per ferry boot en vaar je vlak langs het naar beneden stortende water. Bij beide boottours wordt je nat en krijg je een plastic zak/tas om elektronica en je portemonnee in op te bergen. Een poncho meenemen is sowieso handig (of gewoon in je zwemkleding gaan!).

Dag 19. Puerto Iguazú – Buenos Aires

Een groepstransfer brengt jullie vandaag naar het vliegveld van Puerto Iguazú voor de vlucht terug naar Buenos Aires. Na aankomst hier staat de chauffeur al op jullie te wachten om jullie naar het hotel te brengen. Jullie verblijven in hetzelfde hotel als waar jullie aan het begin van de reis ook overnacht hebben.

Alternatief programma!

Het is ook mogelijk om de reis te eindigen in Rio de Janeiro, Brazilië, in plaats van Buenos Aires. Vanuit het plaatsje Foz do Iguacu in Brazilië kan er goed op Rio de Janeiro gevlogen worden. Het verblijf kan hier eventueel met extra nachten verlengd worden, zodat er genoeg tijd is om deze wereldstad onder de loep te nemen!

Dag 20. Buenos Aires – Amsterdam

Vandaag nemen jullie helaas weer afscheid van het fantastische Argentinië! Een transfer brengt jullie naar de internationale luchthaven van Buenos Aires waar jullie vervolgens inchecken voor de vlucht terug naar Nederland.

Dag 21. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:

* Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van een standaard tweepersoonskamer met ontbijt.
* Alle vermelde transfers in groepsverband en met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:
– Transfers in Buenos Aires zijn in privé service.
– Op eigen gelegenheid van en naar busstations.
* Tickets voor openbare busreis El Calafate – El Chaltén – El Calafate.
* Genoemde excursies in groepsverband met Engelstalige gids, exclusief entreegeld:
– Halve dag stadsfietstocht in Buenos Aires. Exclusief transfers van en naar de ontmoetingsplek.
– Volle dag excursie Perito Moreno & mini ijstrekking.
– Volle dag excursie boot navigatie noordelijke zijarm van Lago de Argentino.
– Halve dag excursie Beagle Kanaal navigatie per jacht. Exclusief transfers van en naar de pier.
– Volle dag excursie Península Valdés.
– Whale watching.
– Volle dag excursie Punta Tombo.
– Volle dag excursie Iguazú watervallen Argentijnse kant.
– Halve dag excursie Iguazú watervallen Braziliaanse kant.

Landarrangement is exclusief:
* Internationale & binnenlandse vluchten.
* Transfers van en naar busstations.
* Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
* Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
* Optionele excursies.
* Eten en drinken niet genoemd in het programma.
* Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
* Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
* Reis- en annuleringsverzekering.
* Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
* Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).
* Administratiekosten € 35,- per boeking.