Peninsula Valdes

Peninsula Valdés is een schiereiland gelegen aan de oostkust in de provincie Chubut (departement Biedma) in Argentinië aan de Atlantische Oceaan. Het heeft een oppervlakte van ca. 3630 km².

Het schiereiland heeft de vorm van een soort paddenstoel en wordt gevormd door de twee baaien Golfo de San Matías in het noorden en Golfo Nuevo in het zuiden, die door een smalle landtong van elkaar worden gescheiden. Het schiereiland is grotendeels vlak, droog en schaars begroeid. Er liggen enkele zoutmeren, waarvan één op 35 meter beneden de zeespiegel en is daarmee het laagste punt van Zuid-Amerika. De dierenwereld op het schiereiland bestaat uit onder andere guanaco’s, gordeldieren, mara’s en nandoes.

Het Península Valdés is vooral beroemd om de zeer rijke en gevarieerde natuurlijke Habitats van zeedieren aan de kusten. Het gebied is de thuisbasis van de zuidkaper (Eubalaena australis), een zeldzame walvis en een voortplantingsgebied voor zeeleeuwen, zeeolifanten, pinguïns en orka’s. Deze rijke dierenwereld is een trekpleister voor toeristen en natuuronderzoekers.

In de lente werpen de walvissen hun jongen in de wateren rond het schiereiland. In deze tijd reizen veel toeristen naar het gebied. Op verschillende plaatsen (o.a. Puerto Pirámides) kunnen boottochten worden gemaakt om de walvissen van dichtbij te bekijken. Valdés is uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Argentinië.

Valdés is in zijn geheel tot beschermd natuurgebied verklaard en staat sinds 1999 op de Wereld erfgoedlijst.

noordkaper peninsula valdes