14 dagen – Patagonië gletsjer & trekking

Deze prachtige reis begint met een bezoek aan Buenos Aires, het Parijs van Zuid-Amerika waar de tango nog volop te zien is. Jullie reizen dan naar het zuiden, naar El Calafate, de uitvalbasis om het Los Glaciares NP te bezoeken met de beroemde Perito Moreno gletsjer. Jullie gaan deze imposante ijsmassa van dichtbij bewonderen, en gaan daarna verder op onderzoek door het spectaculaire nationaal park. De reis vervolgt zich naar Chili, waar jullie het W-circuit gaan doen in het spectaculaire Torres del Paine Nationaal Park. Wonderschone natuur en pittige dag trekkingen waarbij je geteisterd wordt door de weerelementen. Een uitzinnig gevoel van vrijheid. Ultiem genieten!

N.B.: de beste reistijd voor deze reis is tussen oktober en eind maart. Van mei t/m augustus zijn de meeste hotels in El Calafate gesloten.

Product Manager Sietske: Ik weet nog goed toen ik de trekking naar de Base de las Torres deed. Het begin was zwaar omdat het dan geleidelijk naar boven gaat, maar het middenstuk is echt fantastisch door het bos en langs een kristalheldere rivier. En zodra het tijd wordt om het laatste stuk écht naar boven te klimmen, kom je vele trekkers tegen die alweer op de terugweg zijn en die je door hun hartelijke aanmoedigingen wel omhoog brengen. Het uitzicht is absoluut de moeite waard!
 

Dag 1 & 2. Amsterdam – Buenos Aires

Jullie vliegen op dag 1 naar Buenos Aires waar jullie laat in de avond nog aankomen (met de KLM vlucht, anders is de aankomst vroeg op de volgende ochtend). Op het vliegveld volgt een transfer naar het hotel. De volgende dag hebben jullie een vrije dag om de stad beter te leren kennen. Buenos Aires, gelegen aan de Rio de la Plata, wordt ook wel het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd en is mooie mix van cultuur, indrukwekkende architectuur, musea en groene parken en pleinen. Er zijn vele verschillende wijken met hun eigen identiteit die het bezoeken waard zijn. Dit kan goed gedaan worden met de metro, of via een leuke fietsexcursie (optioneel). Ook een leuke optie is om een tango & dinner show bij te wonen om in de Argentijnse sfeer te komen (optioneel).

Dag 3. Buenos Aires – El Calafate

Vandaag worden jullie naar de luchthaven gebracht voor jullie binnenlandse vlucht naar El Calafate. Bij aankomst worden jullie per groepstransfer naar het hotel gebracht. El Calafate is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Los Glaciares Nationaal Park, met zijn enorme gletsjers en bergen, waaronder de beroemdste ter wereld: de Perito Moreno! Het plaatsje is prachtig gelegen aan het azuurblauwe Lago Argentina met een oppervlakte van bijna 1.500 vierkante kilometer. In de namiddag is er wellicht nog de mogelijkheid om naar het natuurgebied van Laguna de Nimez te gaan om vogels te spotten (afhankelijk van de vluchttijd).

Dag 4. El Calafate

Een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer kan natuurlijk niet overgeslagen worden! Vandaag bezoeken jullie deze beroemde gletsjer, gelegen in het Los Glaciares Nationaal Park (entreegeld exclusief) en één van de 48 gletsjers die wordt gevoed door de Zuidelijke Patagonische IJskap. De Perito Moreno gletsjer beweegt zich, als één van de weinige in de wereld, voort en verplaatst zich circa anderhalve meter per dag. Door deze continue beweging breken er geregeld enorme brokken ijs af van de zestig meter hoge ijswand, die vervolgens met enorm geraas in het meer vallen. Het voortbewegen van de gletsjer veroorzaakt ook een ander fenomeen. Na verloop van tijd loopt de gletsjer vast tegen het schiereiland Magellanes en sluit het de toegang tot Lago Argentino af. Langzaam begint het waterniveau aan de geblokkeerde kant van de Brazo Rico te stijgen en uiteindelijk zal, door de enorme druk, de gevormde ‘ijsbrug’ met een oorverdovende explosie breken. Een werkelijk uniek natuurschouwspel dat zich om de paar jaar afspeelt. In combinatie met het bewonderen van de Perito Moreno gletsjer, gaan jullie een wandeling maken op de gletsjer zelf. Even de stijgijzers onderbinden en jullie zijn klaar voor het avontuur!

Dag 5. El Calafate

Vandaag maken jullie een prachtige boottocht door de noordelijke arm van Lago Argentino, langs drijvende ijsschotsen naar een aantal gletsjers. Jullie varen langs ijsbergen die vele malen groter zijn als de toch niet bepaald kleine boot. Ze hebben de meest vreemde vormen en glinsteren blauw in de zon. Je zou je zo in de buurt van Antarctica kunnen wanen! Onderweg komen jullie langs verschillende gletsjers, zoals de Upsala en Spegazzini gletsjer.

 

N.B.: Een meer avontuurlijke tocht is vandaag ook mogelijk. Een goed alternatief is een bezoek aan Estancia Cristina, onderweg vaar je langs de ijsbergen en langs de Upsala gletsjer richting deze originele estancia. Aangekomen bij de estancia zijn er verschillende mogelijkheden, zoals per 4×4 naar het uitzichtpunt van de Upsala gletsjer rijden, of een pittige trekking maken.

Dag 6. Torres del Paine NP (Chili)

Vroeg in de ochtend (voor het ontbijt, rond 05:00 uur) worden jullie bij het hotel opgehaald en vertrekken jullie richting de grens met Chili. Hierna rijden jullie door immense vlaktes naar het Torres del Paine Nationaal Park. Dit grote park is vernoemd naar de drie markante graniettorens die uit de steppe omhoog rijzen. Torres del Paine is misschien wel het mooiste bergmassief van Zuid-Amerika. De vreemd gevormde rots massieven (cuernos) en rots pieken (torres) zijn wereldberoemd. De vele meren, gletsjers en het aanwezige wild zorgen ervoor dat vele bezoekers hier naar toekomen. Je ziet vele guanaco’s en met veel geluk zelfs een poema! In dit gebied heb je ook veel kans om de Andes condor boven je hoofd te zien zweven. Deze grootste vogel van het Amerikaanse continent kan een vleugelwijdte van wel drie meter bereiken.

 

De hoogste pieken zijn ca 3.000 meter hoog, maar doordat je vaak slechts op een hoogte van 200-400 meter hoogte loopt is het hoogteverschil zeker indrukwekkend. Het weer kan hier onstuimig zijn met harde wind en regen. De wind is al een belevenis op zich. Let goed op als je het park binnenrijdt, want juist langs de weg zie je vaak de meeste guanaco kuddes. Samen met een professionele gids en het voertuig maken jullie vandaag kennis met een groot gebied van het Nationaal Park. Via het Lago Sarmiento meer, waar je spectaculaire foto´s kunt maken en kunt genieten van de geweldige omgeving, gaan jullie door naar Laguna Amarga, waar de ingang van het Torres del Paine Nationaal Park zich bevindt (entreegeld exclusief). Vanaf hier brengt de excursie jullie verder naar Lago Nordenskjol, waar een fantastisch uitzicht is op de imposante rotspartijen. Hierna brengen jullie nog een bezoek aan de Salto Grande waterval, gevolgd door een kleine minitrekking door het gebied. Op de terugweg rijden jullie naar de parkadministratie Laguna Amarga. Jullie nemen hier afscheid van de groep en de gids en stappen jullie over op de shuttleservice naar de Torre sector. Jullie overnachten vanavond in het eenvoudige ‘trekkersonderkomen’ Refugio Torre Central op een gedeelde slaapzaal inclusief beddengoed en volpension.

Dag 7. Trekking Base de las Torres (7-8 uur; 13 km)

Het is aan te raden om vandaag rond 9 uur te vetrekken vanuit de Refugio Torre Central voor de trekking. Jullie nemen jullie bagage mee, want vannacht slapen jullie in een andere refugio. Jullie hebben vandaag het ontbijt en diner inclusief en zullen van de refugio een lunch ontvangen die jullie kunnen meenemen op de trekking van vandaag.

 

Het eerste uur van de trekking gaat steil omhoog met prachtige uitzichten over het Nordenskjold meer en de Almirante Nieto berg (2.670 meter) met haar hangende gletsjer. Jullie komen daarna aan bij Refugio El Chileno waar jullie jullie bagage kunnen achterlaten, want hier verblijven jullie vanavond. Na een korte stop gaat de trekking verder door een duizendjarig Lenga bos (ongeveer 1 uur) tot de basis van de rotsen. De beklimming van het rotsgedeelte kost ongeveer 45 minuten, gaat steil omhoog, maar is absoluut de moeite waard. Bij boven komst bij de ‘Base de las Torres’ hebben jullie een magnifiek uitzicht op Torre Sur (2.850 meter), Torre Central (2.800 meter), Torre Norte (2.600 meter) en de Nido de Cóndor berg. De terugweg gaat via dezelfde weg naar Refugio El Chileno, waar het diner voor jullie klaarstaat.

Dag 8. Trekking Los Cuernos (4-5 uur; 11 km)

Het wordt aangeraden om vandaag rond 9 uur te beginnen met de trekking. Jullie hebben vandaag weer ontbijt en diner inclusief en krijgen van de Refugio een lunch mee voor onderweg. Vandaag dienen jullie alle bagage met jullie mee te nemen voor de gehele wandeling.

 

De trekking gaat langs de basis van de Almirante Nieto berg met mooie uitzichten over het Nordenskjold meer. Na ongeveer 4 tot 5 uur wandelen, komen jullie bij de basis van het Los Cuernos gebergte, waar de Los Cuernos Refugio gesitueerd is; jullie onderkomen voor de nacht.

Dag 9. Trekking French Valley (10-12 uur; 25,3 km)

Het wordt aangeraden om vandaag rond 8 uur ’s ochtends te beginnen met de trekking. Het wordt een pittige hike vandaag; gedeeltelijk met jullie bagage. Jullie hebben vandaag weer ontbijt en diner inclusief en krijgen van de Refugio een lunch mee voor onderweg.

 

De eerste 2 uur zijn met wat beklimmingen en dalingen en met uitzichten over het Nordenskjold meer totdat jullie bij ‘Campamento Italiano’ aankomen. Hier kunnen jullie contact opnemen met de CONAF (Nationaal Park) medewerkers, zodat jullie de grote rugtas bij hun kunnen achterlaten en het volgende deel van de trekking alleen met de kleine dag rukzak verder hoeven te doen. De beklimming naar het uitzichtpunt van de French gletsjer duurt ongeveer 1 1/2 uur. Vanuit dit uitzichtpunt kunnen jullie de hangende gletsjer goed bewonderen. Daarna zal de route jullie verder brengen naar ‘Campamento Británico’ en na ongeveer 20 minuten zullen jullie het uitzichtpunt bereiken dat door de meeste wordt bestempeld als ‘meest indrukwekkende plek’ van het circuit: Mirador Británico. Hier hebben jullie zicht op Paine Grande, Cerro Hoja, Cerro Máscara, Cerro Catedral, Cerro Aleta de Tiburón, Cuerno Norte en nog vele meer. Via dezelfde weg keren jullie terug naar Campamento Italiano, waar jullie de restbagage weer ophalen. Daarna wandelen jullie door naar de Pehoé sector, waar jullie gaan overnachten in Lodge Paine Grande.

Dag 10. Trekking Grey Glacier (8-9 uur; 22 km)

Het is aan te raden vandaag rond 9 uur ter vetrekken voor de trekking. Jullie hebben vandaag ontbijt & diner inclusief en krijgen een lunch mee voor onderweg. Jullie kunnen vandaag de wandeling doen met alleen jullie dag rugzak, want voor de nacht komen jullie weer terug in Lodge Paine Grande.

 

De route brengt jullie langs de westelijke kant van het Paine gebergte met zicht op Grey Lake en gebergte. Na ongeveer anderhalf uur komen jullie aan bij het eerste uitzichtpunt, waar jullie de Grey gletsjer in de verte kunnen zien liggen. Na nog eens anderhalf/2 uur wandelen, komen jullie aan bij het ‘hoofduitzichtpunt’ vlak voor de Grey gletsjer. De terugkeer is via dezelfde weg.

Dag 11. Torres del Paine – El Calafate (Argentinië)

Vandaag reizen jullie per catamaran van Pehoe (waar Lodge Paine Grande aan gelegen is) naar Pudeto. Hier stappen jullie op de openbare bus naar Laguna Amarga, waar jullie overstappen op de openbare bus terug naar El Calafate in Argentinië. Let op bij de grens dat jullie geen vlees of fruit bij jullie hebben. Jullie worden rond half elf ’s avonds afgezet bij het hotel. Overnachting in Hostería Cauquenes de Nimez.

 

N.B.: Het is ook mogelijk om de reis in Chili voort te zetten en zodoende in Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili te eindigen, of om de reis in zuidelijke richting voort te zetten en te verlengen met een bezoek aan Ushuaia, de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld.

Dag 12. El Calafate – Buenos Aires

Vandaag worden jullie per groepstransfer naar de luchthaven van El Calafate gebracht en vliegen jullie terug naar Buenos Aires. Verblijf in hetzelfde hotel als waar jullie aan het begin van de reis ook overnacht hebben.

Dag 13. Buenos Aires – Amsterdam

Jullie worden opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven van Buenos Aires gebracht voor de terugvlucht naar Nederland.

Dag 14. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

 

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt;
  – Verblijf Torres del Paine is op basis van accommodatie op gedeelde slaapzalen en inclusief volpension, excl drankjes (zie hieronder specificatie).
 • Alle vermelde transfers in groepsverband en met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:
  – Transfers in Buenos Aires zijn in privé service.
 • Genoemde excursies in groepsverband & met Engelstalige gids:
  – Volle dag excursie Perito Moreno & mini ijstrekking.
  – Volle dag excursie boot tour Noordelijke zijarm Lago Argentino.
  – Volle dag excursie Torres del Paine Nationaal Park, eindigend in Laguna Amarga & inclusief lunch.
 • W Circuit Torres del Paine inclusief:
  – 5 overnachtingen in refugios met slaapzak of opgemaakt bed (afhankelijk van beschikbaarheid; opgemaakt bed bestaat uit lakens, een kussen en een dekbed). Verblijf is op gedeelde slaapzalen.
  – Shuttle service Laguna Amarga – Las Torres sector.
  – Catamaran Pehoé sector – Pudeto sector.
  – Openbare bus Pudeto – Laguna Amarga.
  – Openbare bus Laguna Amarga – El Calafate (afzet bij het hotel in El Calafate).
  – Alle maaltijden in de refugio’s (ontbijt, lunch om mee te nemen, en diner, excl drankjes) vanaf diner op de eerste dag van het W circuit programma t/m ontbijt op de laatste dag.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons