25 dagen – Roadtrip Peru & Brazilië van kust naar kust

Met deze avontuurlijke roadtrip reis je in de voetsporen van Maurice van het BNNVARA programma 3 op Reis! Met plezier hebben wij aan dit programma mogen meewerken! Tijdens deze fantastische self drive rij je dwars door Zuid-Amerika van de Stille oceaan naar de Atlantische oceaan. Onderweg kom je door een enorme variëteit aan landschappen typerend voor Peru & Brazilië. De natuur in Peru bestaat uit vulkanen, enorme canyons, Andes gebergte, woestijnen en dichte jungle. Daarnaast heeft Peru een enorme diversiteit aan historische en hedendaagse culturen. De bekendste zijn de Inca’s die met name in zuidelijk Peru enorme steden en tempels gebouwd hebben en waarvan veel bewaard is gebleven. Met name in het Amazone gebied leven er nu nog steeds verschillende indianen gemeenschappen. In Brazilië kom je langs tafelbergen en ga je op zoek naar jaguars in de Pantanal; een zeer dierrijk gebied. De reis wordt afgesloten bij de Costa Verde en het prachtige koloniale dorpje Paraty. Een geweldige roadtrip vol avontuur!

Dag 1 & 2. Amsterdam – Lima

Op dag 1 vliegen jullie van Amsterdam naar Lima, waar jullie dezelfde avond aankomen. Per transfer worden jullie van de luchthaven naar het hotel gebracht. Het is in Lima overdag meestal niet warmer dan een graad of 18; dit wordt veroorzaakt door de ligging aan de Stille oceaan en de koude golf stroom. Vanuit de leuke kunstenaarsbuurt Barranco heb je goed zicht op het water. Even goed laten inzinken, want aan het einde van de reis hebben jullie het Zuid-Amerikaanse continent doorkruist en staan jullie met de voeten in de Atlantische oceaan!

Dag 3. Arequipa

Vandaag worden jullie naar de luchthaven van Lima gebracht, waarvan jullie naar Arequipa, oftewel de witte stad, vliegen. Bij aankomst worden jullie naar het hotel gebracht. Geflankeerd door de majestueuze vulkaan de Misti, en met het oude centrum geheel in tact, is Arequipa ongetwijfeld één van Zuid-Amerika’s mooiste steden. Je hebt deze dag ter vrije besteding om de stad te verkennen en te acclimatiseren. Een aanrader is het bezoeken van het Santa Catalina klooster; één van de oudste koloniale gebouwen in Arequipa. We kunnen ook een gids regelen, die extra uitleg kan geven over de stad. Verder zijn er in de omgeving ook veel andere activiteiten mogelijk, zoals rafting en mountainbiking (optioneel). Overnachting in Hotel Villa Elisa.

Dag 4. Arequipa – Chivay (ca. 166 km; 4 uur)

In de ochtend worden jullie naar het autoverhuurbedrijf gebracht, waar jullie de huurauto ophalen (Hyundai Creta of gelijkwaardig). De roadtrip gaat nu dan echt beginnen! Jullie hebben vandaag een spectaculaire rit naar de Chivay voor de boeg. Zodra je de stad uit bent, zit je meteen in de natuur. Jullie rijden via Yura om de Chachani vulkaan heen. Tijdens de rit stijg je behoorlijk en zie je het landschap veranderen. Bij het Pampa Cañahuas nationaal reservaat kom je wilde lama’s, alpaca’s en vicuña’s tegen. Vicuñas zijn ranke, elegante dieren en hun wol is de fijnste en kostbaarste ter wereld. Ze worden helaas met uitsterven bedreigd. Jullie stijgen nog wat verder tot aan de Patapampa pas, gelegen op 4.800 meter, het hoogste punt van de rit, waar je kan stoppen voor een fantastisch uitzicht over de besneeuwde bergtoppen en de omliggende vulkanen. Na ongeveer 4 uur rijden komen jullie aan bij het dorpje Chivay, dat op circa 3.600 meter hoogte ligt. De lokale indianen dragen hier kleurrijke traditionele kleding en speciale hoeden die kenmerkend zijn voor deze regio. In de namiddag kan je nagenieten van de rit in de heerlijke warmwaterbronnen (exclusief). ‘s Avonds genieten van de lokale dans, muziek en eten! Overnachting in Casa Andina Standard Colca.

N.B.: Deze rit is fysiek vrij zwaar vanwege de hoge hoogte. Neem voordat jullie vertrekken een kopje coca thee dat vaak goed helpt tegen hoogteziekte. En drink veel water!

Dag 5. Colca Canyon

De reden om hier te zijn is de Colca Canyon; één van de meest diepe canyons ter wereld! Sta vroeg op vandaag om naar de Cruz del Condor te gaan (vertrek zo rond 6 uur ’s ochtends) om daar een spectaculair uitzicht te hebben over de canyon en wellicht de machtige condor te spotten! Langs de kloof rijdend zie je overal pre-Inca terrassen; de enige manier om gewassen als maïs te verbouwen op deze hoogte. Mochten er condors zijn, zit dan klaar voor een spektakel! De condors maken gebruik van de ochtend thermiek om zich in grote cirkels omhoog te laten voeren langs de bergwand. Ze vliegen soms rakelings over de toeschouwers heen. Met de huurauto kunnen jullie stoppen waar jullie maar willen; een absoluut voordeel op de georganiseerde tours vanuit het dorp. Jullie hebben alle tijd hier, vanavond opnieuw een overnachting in Chivay.

Dag 6. Chivay – Puno (ca. 314 km; 6 uur)

Vanuit Chivay keren jullie terug richting het zuiden, maar slaan jullie links af om naar Puno te rijden, gelegen aan het immense Titicaca meer. Dit meer ligt op zo’n 3.812 meter hoogte en is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Je vindt hier vele rieteilandjes bewoont door indianen die vaak nog leven volgens hun eigen eeuwenoude tradities. Zo leeft één van de indianengroepen, de ‘Uros-indianen’, sinds mensenheugenis van wat het meer voortbrengt; vis en producten van papyrusriet. Overnachting in Puno in het Casa Andina Standard hotel.

Dag 7. Puno

Vandaag hebben jullie een vrije dag in Puno. Ga lekker het water op en bezoek de Uros indianen, of de eilandjes Taquile of Amantani, waar je in contact komt hem de inheemse bevolking terwijl je optimaal van het fantastische Titicaca meer kan genieten. Mocht je meer tijd hebben, dan kan je ook overnachten op één van de eilandjes om zo het simpele maar pure leven van de bewoners echt mee te maken. Overnachting in Puno in het Casa Andina Standard hotel.

Dag 8. Puno – Huaro (ca. 344 km; 7 uur)

De road trip gaat nu in alle ernst beginnen! Vandaag rijden jullie in ongeveer 7 uur via de zonneroute richting Cuzco en onderweg komen jullie langs onbekend Peru; kleine dorpjes, verlaten kerkjes, velden vol koeien, glooiend heuvellandschap, en uitgestrekte graslanden. Jullie kunnen stops maken bij het charmante dorpje Pucará en de Raqchi tempel, een belangrijke archeologische Inca vindplaats. De route brengt jullie ook tot hoge hoogtes; jullie passeren de La Raya pas, gelegen op 4.335 meter hoogte. De met sneeuw bedekte omliggende bergtoppen zijn adembenemend!

Aangekomen in het Huaro district, vlak voordat je bij Cuzco bent, overnachten jullie in een simpele lokale B&B. Hier wordt je ondergedompeld in landelijk Peru, er komt hier praktisch geen internationaal toerisme.

Dag 9. Huaro – Puerto Maldonado (ca. 438 km; 9 uur)

Nog een lange dag rijden, maar dan is het genieten blazen in het Amazone gebied! Via de Interoceanica Sur rijden jullie in ongeveer 9 uur naar de plaats Puerto Maldonado, gelegen in de Amazone. Jullie rijden de bergen uit en het landschap wordt steeds vlakker en groener. Jullie doorkruisen rivieren en de temperatuur gaat omhoog naar tropisch. Bij aankomst leveren jullie de huurauto in en overnachten jullie eerst een nachtje in Puerto Maldonado, alvorens morgen echt de jungle in te gaan!

Dag 10 & 11. Amazone

Op dag 10 worden jullie per boot naar de accommodatie gebracht. Jullie nemen alleen benodigde bagage mee; de rest wordt opgeslagen in het kantoor van de lodge in Puerto Maldonado. Jullie worden in ongeveer 40 minuten over de Madres de Dios rivier naar de lodge gebracht. Tijdens jullie verblijf hier hebben jullie verschillende activiteiten in groepsverband inclusief om zodoende het Amazone regenwoud en haar flora en fauna beter te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan een kaaiman nachtsafari, een hike door het regenwoud en een boot safari. De lokale gidsen leggen jullie van alles uit over medicinale planten, het wildlife en de inheemse bevolking die in deze regio leeft. Jullie hebben hier de mogelijkheid om apen, kaaimannen, een rijk vogelleven, zoals clay licks papegaaien, reuzeotters en verschillende slangensoorten tegen te komen!

Dag 12. Amazone – Rio Branco (Brazilië)

Jullie varen in de ochtend terug naar Puerto Maldonado, waar jullie de bagage ophalen en daarna per transfer naar Rio Branco in Brazilië doorreizen. Het is een lange rit van ongeveer 9,5 uur, maar dit keer kunnen jullie ontspannen in de auto en genieten van het landschap. Jullie gaan bij het plaatsje Iñapari de grens met Brazilië over. Je bent hier op een drielandenpunt, tesamen met Bolivia. Bij het dorpje Assis Brasil komen jullie Brazilië binnen, hier moeten jullie van transport wisselen om daarna verder naar Rio Branco te reizen. Hier overnachten jullie in een plaatselijk hotel.

Dag 13. Rio Branco – Cuiaba

Vandaag worden jullie naar de luchthaven gebracht waar jullie op de middag vlucht stappen naar Cuiaba (met overstap in Brasilia). Bij aankomst worden jullie ontvangen en naar het hotel gebracht. Cuiaba is de toegangspoort voor het noordelijke gedeelte van de Pantanal en voor Chapada dos Guimaraes. Morgen gaat jullie roadtrip naar deze twee fantastische gebieden weer verder!

Dag 14 & 15. Cuiaba – Chapada dos Guimaraes (ca. 68 km; 1,5 uur)

Op dag 14 halen jullie de huurauto op bij het autoverhuurkantoor. Voor dit gedeelte hebben jullie een 4×4 nodig, vooral voor als jullie naar de Pantanal gaan. Jullie rijden daarna in ongeveer anderhalf uur naar het plaatsje Chapada dos Guimaraes, dat net buiten het Chapada dos Guimaraes Nationaal Park gelegen is. Hier verblijven jullie de komende twee nachten om het park te bezoeken.

Chapada dos Guimaraes Nationaal Park is niet alleen aantrekkelijk door de wonderschone natuur, met haar natuurlijke waterbronnen en watervallen, maar ook door de mystieke krachten: de geografische ligging inspireert mystiek en avontuur. Gelegen op het geodetisch centrum van Zuid-Amerika, verondersteld verantwoordelijk voor het magnetisme van de regio, wordt de rode wanden van de steile hellingen afgifte van positieve energie toebedacht. Het park is een beschermd gebied sinds 1989. Van de meer dan 100 watervallen in de regio is er géén zo mooi als de Salto do Véu da Noiva, de entree tot het Chapada dos Guimarães nationaal Park. Omgeven door veel soorten exotische vogels stort het water zich 86 meter omlaag langs steile rode wanden.

Dag 16 t/m 18. Chapada dos Guimaraes – Pantanal (ca. 278 km; 5,5 uur)

Jullie rijden op dag 16 weer terug naar Cuiaba en rijden dan door in zuidelijke richting naar Poconé. Hier begint de Transpantaneira, een weg van 146 kilometer lang die eindigt in de plaats Porto Jofre. Je bevindt je hier al in het noordelijke gedeelte van de Pantanal en kan onderweg meteen al wildlife tegenkomen. De weg is onverhard, vandaar dat jullie met een 4×4 moeten rijden. Jullie komen de lodge waar jullie gaan verblijven echter al voor Porto Jofre tegen: de Jaguar Ecological Reserve. Hier verblijven jullie de komende 3 nachten en hebben jullie excursies (in groepsvorm) inclusief om de Pantanal en haar wildlife beter te ontdekken. Jullie maken hier boottochten, paardrijdtochten, hikes of 4×4 safari’s om zodoende krokodillen, capibara’s, bijzondere vogels en wellicht wel de magische jaguar te spotten! ’s Avonds staat er geheid een keer piranha op het menu.

Dag 19. Pantanal – Cuiaba (ca. 105 km; 2,5 uur)

In de ochtend kunnen jullie nog een activiteit doen om op zoek te gaan naar wildlife. Na de lunch stappen jullie weer in de auto om terug te rijden naar Cuiaba. Hier aangekomen leveren jullie de huurauto in bij het autoverhuurkantoor in het centrum en zoeken jullie het hotel op. Jullie zijn hier weer terug in de bewoonde wereld.

Dag 20. Cuiaba – Sao Paulo – Sao Luis do Paratinga (ca. 182 km; 3,5 uur)

Het laatste traject van jullie roadtrip staat voor de deur! Jullie worden per transfer naar de luchthaven van Cuiaba gebracht, waar jullie op de vlucht stappen naar Sao Paulo. Bij aankomst halen jullie de huurauto weer op en rijden jullie in ongeveer 3,5 uur naar het kleine plaatsje van Sao Luis do Paratinga. Jullie verblijven hier twee nachten in Fazenda Catuçaba. Deze prachtige fazenda ligt verscholen in het heuvelachtig landschap op een hoogte van ca. 1.000 meter.

Tip! Ben je benieuwd naar de stad Sao Paulo, zoals Maurice het ook beleeft heeft? Dan kunnen we hier natuurlijk altijd een nachtje (of meerdere) inplannen!

Dag 21. Sao Luis do Paratinga

Een heerlijke dag om te genieten van deze idyllische plek! Het landgoed van de fazenda bevat 700 hectare en is inclusief een biologische boerderij, rivieren, meren en fascinerende uitzichten vanaf de bergtoppen. Je kan gaan kanoën, vissen of zwemmen in één van de meren. Ga wandelen of maak een rit te paard (geen activiteiten inclusief). Verder ultiem genieten van het overheerlijke eten! Overnachting in Fazenda Catucaba.

Dag 22. Sao Luis do Paratinga – Paraty (ca. 139 km; 3 uur)

Jullie rijden in een paar uurtjes (circa 3 uur) een prachtige rit naar de kust. De afdaling kan soms (in het begin) wat mistig zijn; er moet voorzichtig worden gereden en zoveel mogelijk op de motor afremmen. Aangekomen bij Ubatuba gaan jullie linksaf richting Rio de Janeiro. Maak een stop bij het vissersdorp van Picinguaba om even te lunchen (exclusief). De eindbestemming van vandaag is het dorpje Paraty, gelegen aan de Atlantische oceaan! Jullie hebben het gehaald! Jullie overnachten hier in het mooie historische centrum bij Pousada do Sandi.

Tip! Mocht je liever in de natuur verblijven, dan is Vila Mont hier een geweldige optie! Deze villa ligt in het groene heuvellandschap op zo’n 15 minuten rijden van Paraty en kan je voor je eigen gezin geheel afhuren!

Dag 23. Paraty

Paraty is een geweldig dorpje met een prachtig historisch centrum! Vandaag heerlijk rondlopen door de kiezelstenen straatjes en de koloniale gebouwen bewonderen. Er zijn veel leuke restaurantjes, terrasjes en winkeltjes voor de souvenirs. Er is ook een strandje waarbij je kan gaan zwemmen in de Atlantische oceaan. Huur een bootje en verken de omliggende eilandjes of ga snorkelen. Een hike door het Atlantisch regenwoud is ook een aanrader!

Dag 24. Paraty – Sao Paulo – Amsterdam (ca. 256 km; 5 uur)

Vandaag stappen jullie voor de laatste keer in de huurauto en rijden jullie terug naar Sao Paulo. Hier leveren jullie de huurauto in op de luchthaven om daarna op de vlucht terug naar Nederland te stappen. Deze spectaculaire ‘Van kust naar kust’ roadtrip zit er helaas weer op!

Dag 25. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:

 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op standaard tweepersoonskamers op basis van logies & ontbijt;
  – Verblijf Jungle Lodge Corto Maltes is inclusief volpension (excl drankjes) & activiteiten in groepsverband.
  – Verblijf Jaguar Ecological Reserve is inclusief volpension (excl drankjes) & activiteiten in groepsverband.
 • Genoemde transfers in privé service.
 • Huurauto van Arequipa naar Puerto Maldonado inclusief verplichte verzekeringen, GPS & drop off kosten.
 • Huurauto in Cuiaba, 4×4, inclusief verplichte verzekeringen & GPS.
 • Huurauto in Sao Paulo inclusief verplichte verzekeringen & GPS.
  N.B. Huurauto’s: minimale leeftijd van chauffeur is 21 jaar, rijbewijs dient minimaal 2 jaar in bezit te zijn, paspoort en credit card dienen overhandigd te kunnen worden, en dienen op dezelfde naam te staan als het rijbewijs. Let op dat je de pincode van je credit card weet.
 • 24 uurs contactservice in geval van nood.

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale vluchten.
 • Van en naar autoverhuurkantoren op eigen gelegenheid.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Toeristenbelasting Poconé.
 • Autohuur is exclusief eventuele 2e bestuurder, tolkosten, schoonmaakkosten, brandstof en parkeerkosten.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering (een annuleringsverzekering dient uiterlijk binnen 7 dagen na boeking afgesloten te worden).
 • Administratiekosten € 35,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (per 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

Locaties Peru

Lima
Arequipa

Locaties Brazilië
Pantanal
Sao Paulo
Paraty

bel ons