24 dagen – Panama & Costa Rica familiereis

Deze bijzondere en afwisselende individuele reis brengt jullie naar Panama en Costa Rica; beiden echte natuurbestemmingen! De reis begint in Panama met een bezoek aan Panama City en verblijf bij een bijzondere koffieboerderij. Dan de grens over naar Costa Rica waar jullie zelf met de huurauto van bestemming naar bestemming rijden. Jullie komen door geweldige natuurgebieden en hebben de kans vele vogelsoorten te spotten, waaronder natuurlijk de beroemde quetzal. Het is heerlijk relaxen in de mooie accommodaties bij Monteverde, Maquenque Eco Lodge en het in Sarapiqui. Via trails kan de natuurlijke omgeving bij de accommodaties uitgebreid verkend worden. Via het veelzijdige Tortuguero NP en de leuke strandbestemming Puerto Viejo de Limón keren jullie weer terug naar Panama, waar jullie de reis afsluiten op het fantastische Bocas del Toro. Een reis bom vol met natuur, vogels en fauna. Onvergetelijk!

Dag 1 & 2. Panama City

Jullie vliegen op dag 1 vanuit Amsterdam naar Panama waar jullie dezelfde avond nog aankomen. Bij aankomst worden jullie ontvangen en naar het hotel gebracht. De volgende dag staat er een privé city tour op het programma waarbij jullie het oude historische centrum van de stad gaan bezoeken en de beroemde Miraflores Sluizen (exclusief entree) bij het Panama Kanaal. Twee overnachtingen in een hotel gesitueerd in het moderne gedeelte van de stad en inclusief een heerlijk zwembad.

N.B.: Het is natuurlijk ook mogelijk om in het historische centrum van Panama City te verblijven!

Dag 3 & 4. Boquete

Jullie worden op dag 3 opgehaald bij het hotel en naar Boquete gebracht (duur circa 7 uur – als alternatief kan er ook gevlogen worden). Hier gaan jullie op een kleine koffieboederij verblijven. Dit is een geweldige accommodatie met 2 guest suites en een hele vriendelijke eigenaar. Onze persoonlijke favoriet in Boquete! Het verblijf hier is pure luxe in een ongerept alpine-tropische omgeving. En met natuurlijk uitmuntend goede koffie!

Dag 5. Boquete – Playa Tortuga (Costa Rica) (ca. 121 km; 2 uur)

Vandaag worden jullie opgehaald bij de accommodatie en naar de Paso Canoas grensovergang gebracht. Hier gaan jullie de grens over naar Costa Rica, waar jullie de huurauto ophalen. Jullie rijden daarna in ongeveer 2 uur naar Playa Tortuga, gelegen aan de kust. Hier komen de steile bergen in contact met de zee, waar ze omringd worden door dik regenwoud. Het hotel waar jullie gaan verblijven is zo opgezet dat het minimale impact heeft op de natuurlijke omgeving. Daarnaast zet het hotel zich in voor lokale projecten, zoals het non-profit biologisch en educatief centrum Reserva Playa Tortuga, gelegen op ongeveer 300 meter ten zuiden van het hotel, waar je een wandeling kan maken en tegelijkertijd van alles te weten komt over het schilpadden project dat uitgevoerd wordt op Tortuga strand.

Dag 6 & 7. Playa Tortuga – Monteverde (ca. 260 km; 4 ½ uur)

Jullie rijden op dag 6 naar Monteverde, gelegen bij het prachtige cloud forest. Deze bestemming is al jaren in strijd om het massatoerisme (dat na een verschenen artikel in National Geographic in 1983 opeens overspoeld werd door toeristen) tegen te gaan waardoor de toegangsweg naar deze plaats nog steeds onverhard zijn. Hierdoor is het massatoerisme gestremd, waardoor het ecotoerisme meer beschermd wordt. Desondanks is Monteverde nog steeds een heel populaire bestemming in Costa Rica, vooral vanwege het fantastische nevelwoud met haar avontuurlijke hangbruggen en de grote verscheidenheid aan vogels. Ook de beroemde quetzal is hier te vinden. Jullie verblijven hier twee nachten in een mooie lodge, prachtig gelegen in het nevelwoud, pal naast het Children’s Eternal regenwoud (het grootste privé reservaat in Costa Rica). Jullie kunnen hier heerlijk ontspannen te midden van de natuur.

Dag 8 t/m 10. Monteverde – Maquenque Eco Lodge (ca. 165 km; 4 ½ uur)

Van de ene eco lodge gaan jullie op dag 8 naar de volgende. De Maquenque Eco Lodge is gelegen in het Maquenque Nationaal Wildlife Refuge, aan de rand van de San Carlos rivier. De lodge wordt omringd door tropisch regenwoud met ongeveer 8 kilometer aan paden waardoor je gemakkelijk de omgeving kan verkennen. Er is een groot aanbod aan flora en fauna. Momenteel zijn er over 410 verschillende vogelsoorten geïdentificeerd in deze omgeving, waaronder de Great Green Macaw (papegaai). Er zijn verschillende wandelingen met gidsen beschikbaar, zoals het maken van een nachtwandeling. Daarnaast is het ook mogelijk om hier te paardrijden, of om een boottocht te maken (geen excursies inclusief). Drie overnachtingen in Maquenque Ecolodge.

Dag 11 & 12. Maquenque – Sarapiqui (ca. 45 km; 1 ½ uur)

De reis zet zich op dag 12 voort naar Sarapiqui; één van de meest bezochte gebieden in de regio, omdat het zo’n grote biodiversiteit kent. Je kan hier o.a. de grote groene ara en de quetzal vinden. De bergen, vlakten, vulkanen, meren, rivieren, bossen, fruit- en veeboerderijen geven het landschap karakter. Vanuit Sarapiquí kunnen jullie uitstekend één van de vele rafttochten boeken. Voor de mensen die iets minder avontuur zoeken, kunnen ook hier prachtige paardrijdtochten gemaakt worden of een leuke boottocht gedaan worden (alle excursies exclusief). Een mooi en minder toeristisch gebied.

Dag 13 & 14. Sarapiquí – Guapiles (ca. 60 km; 1 uur) – Tortuguero Nationaal Park

Jullie dienen rond een uur of zeven in de ochtend op dag 13 wel te vertrekken om naar het restaurant Selva Tropical in Guapiles te rijden. Hier leveren jullie de auto in (met volle tank), en kunnen jullie ontbijten in het restaurant als daar behoefte aan is. Om acht uur ’s ochtends dienen jullie hier namelijk uiterlijk te zijn voor de pick up van de transfer naar de lodge (in groepsverband). Jullie gaan op weg naar één van de mooiste Nationale Parken van Costa Rica: Tortuguero. Jullie rijden naar de oostkust, waar de boten al op jullie liggen te wachten om jullie naar de lodge te brengen. Het Tortuguero Nationaal Park bestaat uit een netwerk van waterwegen en meren die bevaarbaar zijn. Het park heeft veel te bieden en is adembenemend mooi! De aankomende twee nachten logeren jullie in de lodge, gelegen op een smalle strook land tussen de lagune en de Caribische zee. Jullie hebben hier één boottocht tijdens jullie verblijf inclusief. Op de oevers van de riviertjes verrijzen talloze tropische planten en bomen die metershoge groene muren vormen. De weerspiegeling in het stilstaande water maakt van deze boottocht een adembenemende belevenis. Al snel maken jullie kennis met het leven in de het natuurpark; zo zien jullie kaaimannen, capucijner- en brulapen, leguanen, kikkers en een groot aantal soorten vogels waaronder ijsvogels en de Montezuma oropendola, een mooie zangvogel. Een bijzonder dag!

Dag 15 & 16. Guapiles – Puerto Viejo de Limón (ca. 153 km; 2 /12 uur)

Na het ontbijt varen jullie op dag 15 terug naar het vaste land, waar jullie eerst nog lunch zullen hebben in het restaurant Selva Tropical in Guapiles (inclusief). De huurauto zal bij het restaurant worden afgeleverd. Vanaf hier rijden jullie naar Puerto Viejo de Limón, een leuk badplaatsje aan de Caribische kust. Hier kunnen jullie genieten van Reggae muziek, lekkere visjes op het strand en prachtige witte zandstranden. Jullie kunnen hier onder andere een bezoek brengen aan het nationale park Cahuita, wat bestaat uit regenwoud met een prachtige baai met wit zand. Met wat geluk treft je er apen, luiaards en toekans aan. In de beschermde regenwouden van het Talamanca gebied kan men allerlei leuke excursies ondernemen, zoals een hike door de jungle, snorkelen of misschien ene bezoek brengen aan het Indianenreservaat (geen activiteiten inclusief). Maar gewoon van het strand genieten is natuurlijk ook een uitstekende optie! Aan het einde van jullie verblijf de volgende dag leveren jullie de huurauto met volle tank in bij het hotel.

Dag 17 t/m 21. Bocas del Toro (Panama)

Jullie worden op dag 17 opgehaald bij het hotel en naar de grens gebracht. Hier gaan steken jullie de grens naar Panama weer over en worden jullie naar de haven van Almirantes gebracht. Per openbare boot varen jullie naar Isla Colon, onderdeel van het Bocas del Toro archipel. Bocas del Toro bestaat uit prachtige stranden en mooie baaien. Door de mangrovebossen en koraalriffen heeft het fraaie duik- en snorkelplekken. Jullie verblijven vier nachten bij een prettig hotel aan het strand.

Dag 22. Bocas del Toro – Panama City

Vandaag pakken jullie een taxi (exclusief) naar de luchthaven van Bocas del Toro, waar jullie op de vlucht stappen naar Panama City. Jullie landen op Albrook luchthaven, waarna jullie per transfer naar het hotel worden gebracht voor de laatste overnachting van de reis. Jullie verblijven in hetzelfde hotel als waar jullie aan het begin van de reis ook overnacht hebben.

Dag 23. Panama City – Amsterdam

Jullie worden met een transfer naar de internationale luchthaven van Panama City gebracht voor jullie vlucht terug naar Nederland.

Dag 24. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Alle overnachtingen in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt;
  – Verblijf lodge Tortuguero NP is inclusief volpension (excl drankjes) en 1 boottour (exclusief entreegeld Nationaal Park, circa U$ 15,- p.p.)
 • Alle vermelde transfers in privé service en met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:
  – Transfers verzorgd door de lodge in Tortuguero NP zijn in groepsverband.
  – Op eigen gelegenheid (per taxi) naar de luchthaven in Bocas del Toro.
 • Ferry tickets openbare boot Almirante – Bocas del Toro.
 • Binnenlandse vlucht Bocas del Toro – Panama City.
  N.B.: Op de binnenlandse vlucht van Bocas del Toro naar Panama stad mag men circa 14 kg ruimbagage en 4 kg handbagage per persoon meenemen. Extra bagage kost circa $ 2.75 USD per extra kg, hetgeen direct betaald dient te worden bij de check in (exclusief, bedragen onder voorbehoud).
 • Huurauto in Costa Rica, categorie Suzuki Gran Vitara (of gelijkwaardig), inclusief verzekeringen en GPS.
 • City tour (4 uur) Panama City Casco Viejo & Miraflores Sluizen.
 • Lunch in Guapiles.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).