16 dagen – Onbekend Noord-Chili reis

In het noorden van Chili wordt vooral de omgeving van San Pedro de Atacama aangedaan, waar de Atacama woestijn voor spectaculaire landschappen zorgt. Echter, er is daarnaast nog heel veel ander moois te ontdekken in het noorden van Chili! Kustplaatsen met witte zandstranden, kleine dorpjes met een oase aan boomgaarden, immense figuren afgebeeld op heuvelruggen, overblijfselen van de eeuwenoude Inca cultuur en het waanzinnig mooie Lauca Nationaal Park.

N.B.: tussen juni en oktober kan het erg koud zijn in de omgeving van San Pedro de Atacama en bij het Lauca Nationaal Park in verband met de hoge hoogte waarop deze gebieden gelegen zijn.

Dag 1 t/m 3. Amsterdam – Santiago de Chile

Jullie vliegen op dag 1 naar Santiago de Chile, waar jullie de volgende dag vroeg in de ochtend zullen aankomen (hotel voor deze nacht staat ook geprogrammeerd). Bij aankomst worden jullie verwelkomd door een chauffeur en naar het hotel gebracht. De stad is geweldig om doorheen te lopen, met iedere wijk zijn eigen identiteit. Dag 2 & 3 hebben jullie ter vrije besteding. Santiago heeft een positieve energie en heeft van alles te bieden: van interessante musea (bijvoorbeeld het museum Chileno de Arte Precolombino) naar mooie architectuur (Palacio Cousiňo). Of ga lekker picknicken in één van de fijne parken, gelegen op de heuvelranden die de stad omringen. We kunnen optioneel een city tour aanbieden, of jullie kunnen met de hop on, hop off bus de stad bezoeken. Er is genoeg keus aan restaurantjes en café’tjes om de avond gezellig af te sluiten! Drie overnachtingen in Hotel Loreto.

Dag 4. San Pedro de Atacama

Vandaag worden jullie naar de luchthaven van Santiago de Chile gebracht, waar jullie op de vlucht stappen naar Calama. Bij aankomst worden jullie ontvangen door een chauffeur en in ongeveer 1 ½ uur per groepstransfer naar San Pedro de Atacama gebracht. Dit noordelijke plaatsje in Chili ligt in de Atacama woestijn en is de uitvalplek voor de schitterende omgeving van natuurlijke geisers, vulkanen, zoutvlaktes en bijzondere rotsformaties.

San Pedro de Atacama zelf is een mooi dorpje met adobe gebouwen, waar het grootste gedeelte van het centrum voetgangersgebied is. Het is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Noord-Chili. Jullie overnachten hier in La Casa de Don Tomas.

Dag 5. Valle de la Luna

Jullie gaan vandaag op pad naar de bijzondere Valle de la Luna (Maanvallei). Gelegen in de Cordillera de la Sal (zout bergketen) zijn er door winderosie fantastische rotsformaties ontstaan. Vanwege de combinatie van zandduinen, winderige doorgangen en de spectaculaire formaties lijkt het net alsof je in een maanlandschap bent beland. De excursie vandaag vertrekt laat in de middag (rond 16:00 uur) om zodoende de mooie zonsondergang mee te pakken. De tour gaat door de bergketen, langs onder andere de rotsformatie ‘Las Tres Marias’ (de drie Maria’s) en eindigt in ‘Valle de la Muerte’ (de vallei van de dood). Deze vallei is uniek voor haar aparte rotsformaties en totale woestijnlandschap; geen planten of insecten kunnen in deze droge omgeving leven. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Andes bergketen met haar vulkanen (halve dag excursie in groepsvorm). Terugkomst in het hotel rond 21.00 uur. De ochtend is vrij om San Pedro de Atacama te ontdekken of optioneel een andere halve dag tour te doen (bijvoorbeeld een archeologische excursie naar Tulor). Overnachting in La Casa de Don Tomas.

Dag 6. Atacama woestijn

Na het ontbijt worden jullie opgehaald voor een dag tour naar de uitgestrekte Atacama zoutvlakte, welke jullie vandaag goed gaan verkennen. De zoutvlakte ligt in Los Flamencos nationaal reservaat en jullie maken o.a. een bezoek aan het Altiplano (hoogvlakte, boven de 3.000 meter), de Chaxa, Miscanti en Meňiques lagunes. Jullie maken korte wandelingen om de diverse fauna te bewonderen, waaronder de Chileense flamingo. Jullie maken vandaag ook een bezoek aan het dorpje Tocanao gelegen op 2.475 meter hoogte. De meeste inwoners van dit dorp zijn Atacama handwerkers die in hun levensonderhoud voorzien met het bewerken van vulkanische gesteente. Overnachting in La Casa de Don Tomas.

Dag 7. Tatio Geisers

Vroeg op vandaag! De excursie naar de Tatio geiser vertrekt al om 05:00 uur in de ochtend. De geisers zijn op hun mooist vroeg in de ochtend; met het stoom rijzend naar de hemel. Jullie gaan naar een hoogte van 4.000 tot 4.200 meter, dus neem dikke kleding mee, vooral voordat de zon opkomt, zal het koud zijn. Een magisch gezicht om de stomende geiserwolken tot een hoogte van ongeveer 6 meter de lucht in te zien schieten. Na het bezoek aan de Tatio geisers gaan jullie ontspannen in de warme thermale wateren van de ‘Pozon Rustico’ (rustiek bad), dus neem de badkleding mee! Op de weg terug naar San Pedro de Atacama maken jullie nog een stop bij Machuca, een pittoresk schapenherders gehucht, gelegen op zo’n 4.000 meter hoogte. Vandaag de dag leven de inwoners hier voornamelijk van het toerisme, door het aanbieden van lokale handwerken, llama vlees, ‘sopaipillas’ (gefrituurde pompoendeegkoekjes) en empenadas. Door het bezoeken van de San Santiago kerk hier, krijg je een beter beeld van de geschiedenis en erfgoed van dit dorp. Terugkomst in het hotel rond 13:00 uur. Overnachting in La Casa de Don Tomas.

Dag 8. San Pedro de Atacama – Calama – Iquique

Vandaag staat er een reisdag op het programma. Jullie worden per privé transfer naar het autoverhuurkantoor in Calama gebracht, waar jullie de huurauto ophalen en waarmee jullie in ongeveer 5 uur over de Panamericana naar Iquique rijden. Onderweg komen jullie langs verschillende interessante plekken zoals de Geoglifos de Pintados, waar meer dan 400 afbeeldingen van o.a. zoogdieren, vogels en mensen, uit het jaar 1000 tot 1400 op de hellingen van verschillende heuvels te zien zijn. Dan vlak voordat je bij Iquique aankomt, kom je langs het spookstadje Humberstone dat absoluut het bezoeken waard is. Tijdens de zoutwinning woonden hier nog 5.000 mensen, echter sinds de zoutmijn in 1962 haar deuren sloot, is het dorp verlaten. Door de droogte is het verval van de gebouwen hier vertraagd, wat de spookstad een bizar aanblik geeft. Mocht er tijd voor zijn, dan kunnen jullie even van de Panamericana afwijken en het plaatsje Pica bezoeken; een oase van boomgaarden met fruitbomen. Het nationale drankje ‘Pisco Sour’ kan hier uiteraard geproefd worden.

Iquique zelf is geheel ingeklemd tussen prachtige zandstranden en het bruine berggebied dat de stad omringd. Het geeft dan ook een zeer mooi zicht wanneer je bij de stad aan komt rijden. Als echte Chileense strandbestemming heeft het een leuke boulevard en kunnen er een heel scala aan water/strandsporten gedaan worden. De koloniale architectuur is nog te vinden uit de tijd dat de zoutwinning nog de hoofdindustrie van Chili was (eind 1800/begin 1900), waaronder ook veel houten huizen die gebouwd zijn met hout uit Noord-Amerika. Overnachting in Hotel Spark.

Dag 9. Iquique – Arica

De self drive zet zich vandaag in ongeveer 4 ½ uur voort naar Arica, nog meer naar het noorden. Als jullie weer de Panamaricana opdraaien kunnen jullie ter hoogte van Huara even een uitstapje maken naar Gigante de Atacama; een gigantische afbeelding van een reus met hoofdtooi op de heuvelrug van ‘Cerro Unida’ (Unida berg), te vergelijken met de Nazca lijnen in Peru, maar hier ook vanaf de grond te bewonderen.

Arica ligt in de buurt van de Peruaanse grens, het heeft een prettig klimaat en heeft mooie zandstranden. Het is een heel prettige plek om even bij te komen en op onderzoek uit te gaan in de veelzijdige omgeving! Jullie verblijven hier in het fantastische Hotel Apacheta, gelegen buiten Arica (het centrum is ongeveer een kwartier lopen). De simplistische bouw van het hotel houdt rekening met de natuurlijke omgeving om zo inbreuk te minimaliseren. Alle kamers hebben een prachtig uitzicht op zee.

Dag 10. Arica – Putre

De route tussen Arica en Putre is prachtig en onderweg kom je een heel scala aan bezienswaardigheden tegen. Jullie hebben vandaag rustig de tijd om onderweg te stoppen. Wat zeker het bezoeken waard is, is het San Miguel de Azapa Archeologisch museum. Ga terug in de tijd en leer alles over hoe bevolkingen hier vanaf 6.000 voor Christus overleefden. Daarnaast kan ook de Valle de Azapa bezocht worden, een groen dal midden in de woestijn, vol met olijfbomen. Een bijzonder zicht! Indien jullie hier extra de tijd voor willen nemen, dan zouden jullie dit complex ook kunnen bezoeken op dag 13 van het programma, tijdens jullie vrije dag in Arica. Onderweg van Arica naar Putre kom je ook langs nog meer figuren op heuvelruggen (Geoglifos del valle de Lluta) en verschillende dorpjes met o.a. interessante ruïnes, zoals Poconchile, Pukara de Copaquilla, Tambo de Zapahuira, Socoroma & Zapahuira. In Putre overnachten jullie op 3.500 meter hoogte in Terrace Lodge.

Dag 11. Lauca Nationaal Park

Een zeer bijzonder park dat niet door veel toeristen wordt aangedaan in verband met de hoogte waarop dit nationaal park gelegen is (tussen de 3.200 en 6.300 meter hoogte). Adembenemend hoogvlakte landschap, met sneeuw bedekte vulkanen, sprankelende meren en geïsoleerde hot springs. Overvloedige fauna bestaat uit o.a. vicuňa, kameelachtigen en de machtige condor.

Het Lago Chungará meer is één van de hoogste meren van de wereld en er heerst een uitzonderlijk uitbundig vogelleven. De drie immense vulkanen Parinacota, Pomerape en Guallatire maken een diepe indruk. Het park valt onder het Unesco biosfeer reservaat en tijdens het regenseizoen kan er sneeuw vallen door de hevige mist die dan ontstaat. Er kunnen verschillende wandelingen door het park gemaakt worden, allen boven de 4.200 meter hoogte.

Rondom Putre zijn er ook wandelpaden naar omliggende bergdorpjes en vier archeologische plekken met grottekeningen tot 6000 jaar oud. De Jurasi warmwaterbronnen, met heel erg heet water liggen ook in de buurt. Je komt zeker alpacas en vicuňas tegen hier. Overnachting in de Terrace Lodge in Putre.

N.B.: er zijn geen tankstations in Putre, dus vertrek met een volle tank uit Arica. De plaatselijke bevolkingin Putre verkoopt benzine indien je tekort komt.

Dag 12 & 13. Putre – Arica

Op dag 12 rijden jullie vanuit Putre weer terug naar Arica (ongeveer 3 uur rijden zonder stops). In Arica verblijven jullie in hetzelfde hotel als waar jullie eerder ook overnacht hebben. De volgende dag is ter vrije besteding. Jullie kunnen lekker genieten bij het hotel, een mooie strandwandeling maken, Arica zelf bezoeken of eventueel het archeologisch museum bezoeken indien jullie daar op dag 10 niet aan toe gekomen zijn. Twee overnachtingen in Hotel Apacheta.

Dag 14. Arica – Santiago de Chile

Vandaag rijden jullie naar de luchthaven van Arica om daar de huurauto in te leveren en op de vlucht te stappen naar Santiago de Chile. Bij aankomst worden jullie ontvangen en naar het hotel gebracht. Overnachting in Hotel Loreto.

Dag 15. Santiago de Chile – Amsterdam

Jullie worden vandaag naar de luchthaven van Santiago de Chile gebracht voor jullie internationale vlucht terug naar Nederland.

Dag 16. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.
Op basis van 2 personen; exclusief vluchten

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in genoemde hotels (of gelijkwaardig) op een standaard tweepersoonskamer op basis van logies & ontbijt.
 • Alle vermelde transfers in privé en met Spaanstalige chauffeur, m.u.v.:-Transfer van Calama luchthaven naar San Pedro de Atacama hotel op dag 4 in groepsverband.
 • Huurauto Calama – Arica, categorie C, Toyota All New Yaris (of gelijkwaardig), inclusief ongelimiteerde kilometers, CDW verzekering, drop off kosten & GPS.
 • Genoemde activiteiten in groepsverband en met Engelsprekende gids, inclusief benodigde entreegelden:
  – Halve dag excursie Dood & Maanvallei.
  – Volle dag excursie Atacama zoutvlakte & Toconao, inclusief box lunch.
  – Volle dag excursie Tatio geisers, inclusief ontbijt (vertrek vroeg in de ochtend, voor het hotel ontbijt).
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Autohuur is exclusief eventuele 2e bestuurder, GPS, tolkosten, schoonmaakkosten,
  brandstof en parkeerkosten.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 35,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons