18 dagen – De tropische eilanden van Nicaragua

Deze prachtige rondreis brengt jullie naar de onbekende eilanden van Nicaragua. De reis begint in Costa Rica, waar jullie naar de weinig bezochte Sabalos Lodge reizen net over de grens met Nicaragua. Er is hier nog onaangetast oerwoud; een zeer bijzondere ervaring. Daarna gaan jullie eilandhoppen naar de kunstzinnige Islas de Solentiname en het relaxte Isla de Ometepe met haar twee machtige vulkanen. Via de mooie koloniale stad Granada eindigen jullie de reis op een fantastisch Caribisch eiland: Big Corn.

Dag 1. Amsterdam – San Jose (Costa Rica)

Jullie vliegen van Amsterdam naar San Jose in Costa Rica waar jullie dezelfde avond nog arriveren. Jullie worden verwelkomd en naar het hotel gebracht. Overnachting in Hotel Rincon de San Jose. Tegenover het hotel ligt het zeer leuke Café Mundo.

Dag 2 & 3. San Jose – La Fortuna

Jullie worden op dag 2 naar La Fortuna gebracht (circa 4 uur rijden). De nu rustige Arenal vulkaan torent boven La Fortuna uit. In de middag is er nog tijd om eventueel naar de thermale baden te gaan (Baldi Springs) of naar de hanging bridges in de jungle. Vanuit La Fortuna zijn er vele mogelijkheden om jullie verblijf hier in te vullen. Je kan gaan raften, mountainbiken, of een dagvullende pittige wandeling maken naar het kratermeer van Cerro Chato met uitzicht op de Arenal vulkaan. Een dag tour naar bijzondere Caño Negro wildreservaat is ook mogelijk. Twee overnachtingen in Hotel Lomas del Volcan.

Dag 4. La Fortuna – San Carlos – Sabalos Lodge (Nicaragua)

Vandaag worden jullie in circa anderhalf uur naar de grenspost Los Chiles gereden. Jullie gaan de grens over naar Nicaragua en vervolgen de weg naar San Carlos. Dit is een bijzonder gebied met een heel eigen sfeer doordat het lange tijd afgesneden is geweest van de rest van Nicaragua en Costa Rica. Dat begint nu langzaam te veranderen. Hierna varen jullie over de San Juan grensrivier in ruim 2 uur naar de Sabalos Lodge. Op de rivier zie je met wat geluk apen, kaaimannen, schildpadden en natuurlijk vele soorten vogels. Deze lodge is aan de rivier gelegen en de houten/bamboe cabañas op palen liggen er prachtig bij. Hangmatten zijn natuurlijk aanwezig. Jullie verblijven hier 2 nachten. s´ Morgens word je wakker door het geluid van de brulapen en de vogels.

Dag 5. Sabalos Lodge

Jullie hebben het verblijf hier ter vrije besteding. Jullie kunnen er voor kiezen om te gaan kajakken op de mooie en smalle Rio Boca Negra. De dichtbegroeide rivierhellingen barsten van de wilde dieren. Een andere prachtige activiteit is een dagexcursie met vertrek vroeg in de ochtend naar het nog steeds weinig bezochte Nationale park Indio Maiz. Hier ligt Refugio Bartola. Het park is nog niet lang geleden opengesteld voor bezoekers. Dit is de plek om door gave jungle te lopen tussen de vele woudreuzen. Naarmate je verder het park inloopt worden de kansen steeds groter om wild te spotten. Er zijn hier jaguars gespot maar de kans om bijvoorbeeld slingerende apen, vogels, coati´s en prachtige boomkikkertjes te zien is veel groter. Vervolgens gaan jullie dan met de boot naar El Castillo. Dit is een kleine stadje om verliefd op te worden door de huizen met gekleurde houten balkonnetjes en veranda’s aan de rivier. Het imposante Spaanse fort torent er bovenuit en biedt een geweldig uitzicht over het gebied. Het fort en het kleine museum worden uiteraard bezocht en jullie lunchen nog in het leuke stadje (optioneel – geen activiteiten inclusief).

Dag 6 & 7. Sabalos Lodge – Islas de Solentiname

Op dag 6 varen jullie terug naar San Carlos. Daar wacht de volgende boot naar de zeer rustige, in het Meer van Nicaragua gelegen, Solentiname eilanden. Het archipel bestaat uit in totaal 36 eilandjes waarvan er slechts enkele door mensen bewoond worden. Jullie verblijven in een eenvoudig hotel op Isla Fernando. Mancarrón is het grootste eiland en wordt bewoond door ongeveer 200 mensen. De Sandinistische minister en dichter Ernesto Cardenal stichtte hier een centrum voor volkskunst dat over de hele wereld bekend geworden is. Jullie wandelen met een gids over het eilandje en zien de lokale kunstenaars aan het werk. Er worden hier prachtige schilderijen en houtsnijwerken gemaakt waaruit een grote liefde voor de prachtige natuur blijkt. In de avond kun je genieten van deze stilte en heerlijke vis eten die vers uit het Meer van Nicaragua komt. Een absolute aanrader is een bezoek aan het op de grens met Costa Rica gelegen wildlife reservaat Los Guatuzos. Je vaart dan naar het Centro Ecologico waar je met gidsen door het fraaie junglegebied kunt lopen. Het gebied wordt nog heel weinig bezocht en er zitten dan ook vele soorten vogels en dieren (optioneel). Overnachtingen in Cabañas Paraiso.

Dag 8. Islas de Solentiname – Isla de Ometepe

In de loop van de ochtend nemen jullie weer de boot en varen jullie terug naar San Carlos. De publieke boot vaart twee keer per week (dinsdag en vrijdag) over het Lago de Nicaragua naar het authentieke eiland Isla de Ometepe, het grootste vulkanische eiland in zoet water. De boottocht duurt ca 10 uur en jullie komen rond middernacht aan op Ometepe. Bij aankomst in het haventje staat een lokale chauffeur met minibus klaar en brengt jullie naar Hotel Villa Paraíso dat in het midden van het eiland ligt en waar jullie de komende dagen zullen verblijven.

Dag 9 & 10. Isla de Ometepe

Isla de Ometepe is een heerlijk relaxt eiland. Er zijn twee vulkanen op het eiland die praktisch altijd in het zicht liggen. Deze dagen hebben jullie de keuze wat jullie willen gaan doen. Het is mogelijk om de prachtige Rio Istiam stroomopwaarts op te varen of wat te gaan kajakken. Met een gids zie je veel meer van de aanwezige kaaimannen, schildpadden, apen en vogels. Op de fiets kan je de verscholen schoonheden van Isla de Ometepe op eigen houtje ontdekken. Het is hier ook mogelijk om de Maderas vulkaan (1.394 meter) te beklimmen. Een pittige tocht van in totaal circa 8 uur met een onvergetelijk uitzicht over het meer en de andere vulkanen. Na afloop kunnen jullie de lokaal gefabriceerde koffie proeven. Een meer ontspannende activiteit is een wandeling naar de San Ramon waterval, waar je ook lekker kunt zwemmen. In totaal duurt dit circa 5 uur. Het Charco Verde Nationaal Park is ook het bezoeken waard (geen activiteiten inclusief). Overnachtingen in Hotel Villa Paraíso.

Dag 11. Isla de Ometepe – Granada

Vandaag varen jullie naar het vaste land en worden jullie naar Granada gebracht. Granada is wellicht de mooiste stad van Centraal-Amerika. Gesticht in 1524 en vol met koloniale gebouwen uit die tijd, in zeer goede staat, is het de absolute trekpleister van Nicaragua. Overal tref je leuke barretjes en restaurantjes in prachtige panden aan. Voor een prachtuitzicht over de stad en omgeving zal je de toren van Iglesia El Merced in moeten klimmen. Voor vele terrassen op straat is Calle la Calzada de plek. ’s Avonds is er bovendien op meerdere plekken live muziek dus dit is een geweldige plek om eens een avondje de stad in te gaan. Overnachting in Hotel Patio de Malinche.

Dag 12. Granada

In de omgeving van Granada kan er veel gedaan worden. Jullie hebben de dag ter vrije besteding vandaag. Natuurlijk kunnen we van te voren al excursies voor jullie vastleggen. Een aanrader is een halve dag excursie naar de Mombacho vulkaan te doen. De activiteiten tijdens deze excursie staan in het teken van culturele uitwisseling met de lokale bevolking. Op de zuidflank van de Mombacho vulkaan, doet een boerengemeenschap een verwoede (en geslaagde) poging om toerisme te ontwikkelen als secundaire inkomstenbron. De sfeer is nog heel naturel en open. Er zal een lunch worden bereid, waar jullie eventueel mee kunnen helpen. In de middag wordt een tocht te paard georganiseerd langs enkele andere finca’s en door het prachtige beboste gebied direct ten zuiden van de vulkaan. Ook kan er hier nog aan canopy gedaan worden. Voor de echte sportievelingen is een mountainbiketocht rond Laguna de Apoyo mogelijk. Een relaxtere activiteit is een city tour per fiets, een boottochtje langs de Isletas eilanden, of er is ook een combi van boottocht en fietsen mogelijk. Natuurlijk kunnen jullie deze dag ook lekker van het mooie Granada zelf genieten! (geen activiteiten inclusief). Overnachting in Hotel Patio de Malinche.

Dag 13. Granada – Manangua – Big Corn Island

Vanuit Granada worden jullie in een uurtje naar Managua Airport gebracht. Hier stappen jullie op de vlucht naar de Corn Islands. De Corn Islands liggen ruim 70 km uit de kust van Nicaragua en bestaan uit 2 kleine eilandjes. De verschillen met het vasteland van Nicaragua zijn groot; de bevolking is voornamelijk van Afro-Amerikaanse komaf en men spreekt vooral Engels. Op Big Corn Island leven ook nog de nodige locals en heeft daarmee meer sfeer dan Little Corn. Jullie verblijven op Big Corn Island in Martha’s Bed & Breakfast. Een heerlijk relaxte plek aan het strand.

Dag 14 & 15. Corn Islands

Zonnen op witte zandstranden, zwemmen in helder water, snorkelen tussen felgekleurde vissen bij het koraalrif en heerlijke kreeft eten in een sfeervol restaurant… kan het nog relaxter? De Corn Islands zijn de ultieme paradijselijke plek om jullie reis geweldig af te sluiten. Overnachting in Martha’s Bed & Breakfast.

Tip! Maak vooral ook een dagtrip per boot naar prachtige Little Corn Island.

Dag 16. Big Corn Island – Managua

Jullie vliegen vandaag weer terug naar Managua. Ook al vertrekt jullie internationale vlucht de volgende dag pas laat op de dag, is het noodzakelijk om vandaag al terug te vliegen naar het vasteland. De vluchten vanuit de Corn Islands zijn namelijk weersafhankelijk en indien er vertraging is, lopen jullie niet meteen het risico de internationale vlucht te missen. Bij aankomst op de luchthaven worden jullie ontvangen en naar het hotel gebracht.

N.B.: Afhankelijk van de vluchttijden van de vlucht vanuit de Corn Islands en de internationale vlucht, is er ook de mogelijkheid om de laatste nacht in León of Granada door te brengen.

Dag 17. Managua – Amsterdam

Vandaag worden jullie naar de luchthaven van Managua gebracht, waar jullie op de vlucht stappen terug naar Nederland.

Dag 18. Amsterdam

Aankomst op Schiphol

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en   onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

 

Landarrangement is inclusief:

 • Overnachtingen in tweepersoonskamers in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) o.b.v. logies & ontbijt;
  – Sabalos Lodge is inclusief volpension (excl drankjes).
 • Alle genoemde transfers, inclusief die per boot.
 • Wandeling over Mancarrón & bezoek lokale kunstenaars bij de Solentiname eilanden.

 

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale & binnenlandse vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Havengelden Isla de Ometepe.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons