17 dagen – Nicaragua natuurreis

Nicaragua op haar mooist! Tijdens deze rondreis maak je een paar prachtige wandelingen en boottochten in verschillende natuurgebieden rijk aan flora en fauna. Een absoluut hoogtepunt is de beklimming van de Cosigüina vulkaan in het uiterste noordwesten van het land, waarbij je door droog tropische bossen wandelt en je kans maakt om rode ara’s en spinaapjes te spotten. Vanaf de top heb je een magnifiek uitzicht! Het verblijf in de jungle van het mysterieuze Indio Maíz reservaat is ook heel bijzonder. Ook dit park is vol met wildlife. Ontdek de natuurschatten van Nicaragua in weinig bezochte bestemmingen en laat je verrassen door de puurheid van dit land!

Dag 1. Amsterdam – Managua

Vandaag vliegen jullie naar Managua, waar jullie worden ontvangen op de luchthaven en naar het hotel worden gebracht. Zona Rosa ligt om de hoek, dus jullie kunnen hier eventueel nog wat gaan eten of drinken. Verblijf in Hotel Europeo.

Tip! Verblijf in het sfeervolle en luxere Los Robles Boutique Hotel.

Dag 2 & 3. Jinotega

Dag 2 wordt je gewekt door een orkest van vogels en begint de dag met een lekker ontbijt in de rustige tuin van het hotel. Hierna worden jullie opgehaald en worden jullie naar het noordelijke hoogland gebracht; één van de mooiste regio’s van het land. Ver weg van de gebruikelijke toeristische routes begint het avontuur. De kleurrijke Quetzal nestelt zich hier in de mistige bergen. De beste koffie en aromatische sigaren komen uit deze regio. Natuurliefhebbers kunnen hier volop genieten van de spectaculaire landschappen en een uitbundige fauna. Ontmoeting met de lokale bevolking staat ​​hier voorop.

Op dag 3 staat er een pittige wandeling door het nevelwoud op het programma. Ondanks de naam van het reservaat, zijn hier geen jaguars, en zelfs schuwe bergleeuwen worden hier zelden gezien. Maar vele kleurrijke vogels fladderen hier door het bos. Je loopt door een uniek berglandschap, altijd met één oog omhoog, in de hoop de majestueuze Quetzal te spotten. In de middag kunnen jullie optioneel een koffie tour doen, waarbij jullie alles te weten komen over het kweken, verbouwen en verwerken van biologische koffie (optioneel). Twee overnachtingen bij een sfeervolle lokale koffie finca op circa 1.000 meter hoogte in het El Jaguar reservaat.

Dag 4 & 5. Matagalpa

Na een korte maar avontuurlijke rit over een onverharde weg bereiken jullie de groene heuvels van deze regio; het Nicaraguaanse hoogland. Een perfecte plek om te ontspannen en te luisteren naar de geluiden van de natuur. Jullie verblijven hier twee nachten bij de heerlijke La Sombra ecolodge, gelegen op maar een paar meter van het grootste natuurreservaat van Midden-Amerika. Wandelpaden rond de finca leiden je door het dichte bos, maar ook op de schommelstoel voor de lodge kun je de tijd heerlijk doorbrengen met een perfect uitzicht op de omgeving en op de vaak in mist gehulde bergtoppen.

De volgende dag maken jullie een wandeling in het Peñas Blancas bergmassief. Het reservaat maakt deel uit van het Bosawas Biosfeerreservaat en heeft een uiterst divers ecosysteem. Naast tropische wouden zijn er diepe watervallen, torenhoge kliffen en zelfs reliëfs gecreëerd door het calcium dat ze bevatten, waardoor de stenen hun karakteristieke witheid krijgen. Je vindt hier de hoogste bergen van Nicaragua, die tot 1.745 meter hoog zijn. Dit gevarieerde ecosysteem herbergt talloze exotische dieren en planten.

Dag 6 & 7. Cosigüina schiereiland

De reis zet zich op dag 6 verder naar het uiterste puntje van Nicaragua nabij de Golf van Fonseca. Deze regio is grotendeels onaangetast door het toerisme en wordt vooral gekenmerkt door de twee vulkanen San Cristóbal en Cosigüina. Don Mariano verwelkomt jullie hartelijk in zijn lodge, omringd door talloze planten en weelderig groen. Op het terras met een uitnodigende hangmat vliegt de tijd voorbij. Don Mariano leidt jullie over zijn eigendom en ‘s avonds nodigt hij jullie uit voor een traditioneel, heerlijk diner.

Op dag 7 gaan jullie de Cosigüina vulkaan beklimmen, die bedekt is met een tropische droge boshabitat voor rode ara’s, spinapen en zelfs poema’s. Het bos reikt tot in de krater. Op de bodem bevindt zich een ​​meer met blauwgroen, glinsterende regenwater. De mooie hike duurt ongeveer drie uur en is absoluut de moeite waard is! Met goed zicht kun je niet alleen het kratermeer en de Golf van Fonseca zien, maar zelfs El Salvador en Honduras. Twee overnachtingen in Hato Nuevo Ecolodge.

Dag 8 & 9. Solentiname

Er staat op dag 8 een reisdag op het programma. Jullie worden naar luchthaven van Managua gebracht, waar jullie op de binnenlandse vlucht stappen naar het zuiden van het land (alleen op donderdagen of zondagen). Aangekomen in San Carlos worden jullie naar de haven gebracht en stappen jullie op de ferry naar Solentiname. Omdat de boot vaak het enige vervoermiddel is om op dit eiland te komen, kan het redelijk druk zijn. Als je een paar woorden Spaans spreekt, kun je met de lokale bevolking een praatje maken en iets over hun leven leren.

Op dag 9 bezoeken jullie het wildreservaat Los Guatuzos. In de boot glijden jullie stilletjes over de Río Papaturro rivier om verschillende dieren te ontdekken, zoals tropische vogels, kaaimannen en misschien zelfs de Jezus Christushagedis (helmbasilisk). Daarna bezoeken jullie een kaaiman- en een schildpadenschool, waar jullie enkele dieren van dichtbij kunnen zien, een meteorologisch station en een vlinderboerderij. Maar het hoogtepunt van de dag staat nog op jullie te wachten; hangbruggen op duizelingwekkende hoogtes! Vanuit de boomtoppen ervaar je het regenwoud vanuit een geheel nieuw perspectief, en observeer je het zoemende leven van bovenaf. Twee overnachtingen op Solentiname.

Dag 10. El Castillo

Met de ferry varen jullie vandaag terug naar San Carlos, waar jullie overstappen op de openbare boot die jullie over de Río San Juan rivier naar El Castillo brengt. Onderweg kan je het leven op de rivierbanken goed observeren. In de buurt het unieke en goed beschermde Indio Maíz Reservaat, kan je zelfs brulapen spotten in de gigantische bomen. Jullie overnachten vanavond in Hotel Victoria in El Castillo. Deze plaats is gebouwd als een fort en diende ooit als een bolwerk om binnenvallende piraten uit het Caribisch gebied af te weren. De sfeer uit die tijd is hedendaags nog steeds te voelen.

Dag 11 & 12. La Bartola

Op dag 11 zetten jullie de reis per openbare boot voort naar het simpele Refugio Bartola hotel, grenzend aan het Biologische Reservaat Indio Maíz. De Río San Juan rivier is vanaf hier gemakkelijk te zien. De volgende dag wacht één van de best bewaarde natuurlijke schatten van Nicaragua op jullie. Jullie gaan namelijk het biosfeerreservaat Indio Maíz bezoeken. Het reservaat huisvest ontelbare dieren zoals herten, everzwijnen, poema’s, apen, zeekoeien, pijlgifkikkers, slangen, krokodillen, schildpadden en leguanen. De Aguas Frescas-route voert jullie in drie uur door het dichte regenwoud. Genoeg tijd dus voor de observatie van dieren. De bootexcursie eindigt met een duik in het koele water van de Bartola rivier, waarna jullie terugkeren naar het hotel vol van nieuwe indrukken!

Dag 13 & 14. Greytown

Je wordt vroeg gewekt door de geluiden van de jungle. De bewoners van het regenwoud worden om ongeveer vijf uur ‘s morgens wakker, maar wat een heerlijke manier om de dag te beginnen! Op dag 13 varen jullie het laatste stuk met een openbare boot over de Río San Juan rivier naar het Caribische dorp San Juan del Norte. De rest van de dag kunnen jullie ontspannen bij het zwembad van de lodge.

De volgende dag is ter vrije besteding. Jullie kunnen een bezoek brengen aan de Blue Lagoon, een ander deel van Indio Maíz bezoeken, zwemmen in de Caribische Zee, of het dorpje San Juan bezoeken. De lodge is omgeven door weelderig groen en oerbos reuzen. Het is ook een zeer goede plek om te vissen, of om dieren te spotten. Ter plaatse kunnen jullie verschillende activiteiten boeken, zoals vliegvissen, een kajaktocht, of een begeleide vogelobservatietour (exclusief). Twee overnachtingen in de Rio Indio ecolodge.

Dag 15. Laguna de Apoyo

Vanuit Greytown vliegen jullie terug naar de hoofdstad Managua, waarna jullie aansluitend naar de Apoyo lagune worden gebracht; een schitterend kratermeer met kristalhelder water waarbij je omringd wordt door een groen heuvellandschap. Een geweldige plek om deze fantastische natuurreis mee af te sluiten. Ontspan nog even in de hangmat of neem een laatste duik in het kratermeer. Overnachting in de Monkey Hut.

Tip! Bij Laguna de Apoyo kan je goed snorkelen of duiken! Je kan de reis eventueel hier, of anders op een leuke strandbestemming, zoals aan de Stille Oceaan of op de Corn Islands, verlengen.

Dag 16. Managua – Amsterdam

’s ochtends nog even wakker worden met het fantastische geluid van de brulapen die hier leven. Jullie prachtige Nicaragua reis zit er vandaag helaas weer op. Jullie worden naar de luchthaven van Managua gebracht, waar jullie op de vlucht terug naar Nederland stappen.

Dag 17. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers.

Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken.

Landarrangement is inclusief:

 • Overnachtingen in tweepersoonskamers in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) o.b.v. logies & ontbijt.
 • Alle landtransfers in privé service.
 • Binnenlandse vlucht Managua – San Carlos.
 • Binnenlandse vlucht Greytown – Managua.
  N.B.: Binnenlandse vluchten zijn inclusief 15 kg per persoon aan bagage. Extra kilo’s dienen ter plaatse bijgekocht te worden.
 • Ferry van en naar Solentiname.
 • Openbaar bootvervoer over Rio San Juan rivier.
 • De volgende genoemde tours met Engelssprekende lokale gids:
  – Wandeling door El Jaguar reservaat.
  – Wandeling in het Peñas Blancas bergmassief.
  – Beklimming van de Cosigüina vulkaan.
  – Bezoek wildreservaat Los Guatuzos.
  – Boot tocht door het biosfeerreservaat Indio Maíz.

Landarrangement is exclusief:

 • Internationale vluchten.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden voor Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons