16 dagen – Bijzonder Nicaragua & Honduras

Deze rondreis brengt jullie via een unieke route door Nicaragua en het nog onbekende Honduras. Nicaragua is als toeristische bestemming nog nauwelijks ontdekt en heeft behalve zeer fraaie natuur ook veel lokale flavour te bieden met een zeer vriendelijke bevolking. In Honduras wordt je heel vriendelijk verwelkomd; het land is nog puur, ontzettend groen en heeft een interessante geschiedenis en cultuur. Aan de kust is er veel afwisseling in het landschap, van berggebied naar grote meren, jungle en een prachtige Caribische zee.

Dag 1. Amsterdam – Managua – León

Vandaag nemen jullie de vlucht vanaf Amsterdam naar Managua in Nicaragua. Bij aankomst worden jullie ontvangen en naar het hotel gebracht in León, gelegen op zo’n anderhalf uur rijden vanaf Managua. Overnachting in León.

Dag 2. León

De dag begint met een relaxte stadswandeling door het mooie koloniale centrum van León. Vanaf de dome van de witte katedraal hebben jullie een prachtig uitzicht over de stad. De plaatselijke markt is levendig en vinden jullie alle lokale vruchten en groenten. In de middag kunnen jullie eventueel de Cerro Negro vulkaan op hiken om daar later per sand board weer vanaf te zoeven. Even de adrenaline laten stromen! Het is een pittige tocht op de helling van de vulkaan zonder begroeiing en met jullie board dragend, maar zeker de moeite waard, want vanaf de top hebben jullie een spectaculair zicht op de omgeving (optioneel). Overnachting in León.

Dag 3. León – San Jacinto – Miraflor Natural Reserve

Vanuit het hotel worden jullie opgehaald en gaan jullie op weg naar Estelí. Een prachtige rit tussen de groene velden en met zicht op de Cerro Negro vulkaan. Onderweg maken jullie een stop bij San Jacinto, waar jullie de moddervelden gaan bezoeken. Een mystiek zicht al die rook die uit de aarde opkomt. Het is net een sauna in de open lucht. Jullie zullen begeleid worden door de lokale kinderen die het maar al te leuk vinden als er bezoekers zijn! Daarna gaat de rit verder naar een geweldige eco finca midden in de natuur in het Miraflor natuurlijk reservaat, waar jullie aan het eind van de middag zullen aankomen.

Dag 4. Miraflor Natural Reserve

Lekker een actieve dag in de natuurlijke omgeving van het Miraflor Natural Reserve. Jullie worden al wakker met het geluid van de vele vogels. De finca wordt omringd door het nevelwoud, de bloementuin en agrarische velden. Vaak is het nog mistig als jullie wakker worden, maar dat trekt meestal langzaam weer op. In de ochtend gaan jullie een hike maken door het nevelwoud; de gids legt ondertussen van alles uit over welke dieren hier voorkomen; welke (giftige) slangen, vogels en vlinders er onderweg gezien kunnen worden. In de middag kunnen jullie optioneel gaan paardrijden. Overnachting in Miraflor natuurlijk reservaat.

Dag 5. Miraflor Natural Reserve – Somoto

De reis zet zich voort naar het noorden van het land, langs kleine dorpjes, bosberggebied, steeds verder naar het minder toeristisch ontwikkelde noorden van Nicaragua. Jullie komen aan bij Somoto, vlabij de Honduraanse grens gelegen. Hier gaan jullie een geweldige excursie doen door de Somoto canyon. Eerst een hike (gedeeltelijk door de rivier; je schoenen houden het in ieder geval niet droog!), en dan per boot verder naar de canyon. Het laatste stukje worden jullie op een luchtband door de canyon geduwd; het zicht omhoog naar de canyon vanaf het water is spectaculair! De kliffen torenen aan beide zijden boven je uit. Bij aankomst bij een grotere poel kunnen jullie even zwemmen, relaxen en voor de echte ‘dare-devils’ kan er vanaf 20 meter hoogte van de klif in het water gesprongen worden. Daarna gaat de weg weer terug via tubing met de stroming mee. Optioneel kunnen we hier ook rappel regelen. Overnachting in Somoto.

Dag 6. Somoto – Panacam (Honduras)

Vandaag worden jullie opgehaald en naar de grenspost van Las Manos gebracht, op ongeveer een uurtje rijden van Somoto. Hier worden jullie afgezet en laten jullie alle benodigde stempels in jullie paspoort zetten, om daarna met de baggage naar de grens van Honduras te lopen. Hier worden jullie opgewacht door jullie gids en ontvangen jullie weer stempels in het paspoort van Honduras. Dan gaan jullie door naar het koloniale dorpje van Comoyagua. Hier maken jullie een stop om even rond te wandelen en te kunnen lunchen. De reis zet zich daarna voort, langs de hoofdstad Tegucicalpa, naar het Panacam, gelegen in het Cerro Azul Meambar Nationaal Park. Vlak voordat jullie hier aankomen, maken jullie echter eerst nog een stop bij de Taulabé grotten; een prachtig spectakel! (entree ter plaatse te betalen). Overnachting in Panacam.

Dag 7. Panacam

Een goede hike van ongeveer 4 uur staat er vandaag op het programma. De eerste twee uur stijgen jullie van de 700 meter naar circa 1.850 meter hoogte, dat zullen jullie de volgende dag wel even voelen in de kuiten. De jungle walk gaat door het nevelwoud en de gids legt van alles uit over hoe het Panacam natuurgebied ontstaan is. Alles wat in dit gebied wordt uitgegeven, wordt gebruikt voor het natuurbehoud en het salaris van de mensen die er werken. Op driekwart van de wandeling loop je tegen een prachtige waterval aan. Even lekker een duik nemen en dan door voor het laatste stukje. Het gebied zit vol met vogels, krekels, vlinders, slangen en puma’s. De middag hebben jullie vrij om lekker te relaxen bij de accommodatie. Overnachting in Panacam.

Dag 8. Panacam Lodge – Lago Yojoa

In de ochtend worden jullie opgehaald en naar het immense Lago Yojoa gebracht. Hier stappen jullie op de boot voor een mooie boottour over het water. Op het water zien jullie watervogels en vissersbootjes. Lekker genieten op het water! Jullie worden aansluitend naar een lodge aan het meer gebracht, gelegen tussen de koffievelden. Hier gaan jullie vanavond overnachten. Ondertussen is jullie bagage al afgedropt bij de lodge. In de middag kunnen jullie optioneel te paard door de koffievelden en krijgen jullie informatie over het productieproces. Andere mogelijkheden zijn om hier te gaan vissen met de locals of om te gaan kajakken (optioneel).

Dag 9. Lago Yojoa – Pico Bonito NP

In de ochtend kan er eventueel een canopy tour gedaan worden bij de waterval van Pulhapanzak. Daarna gaan jullie met de transfer door naar het Pico Bonito Nationaal Park, gelegen bij La Ceiba aan de noordkust. Hier overnachten jullie in een mooie accommodatie gerund door een lokale familie, waar jullie extra in de watten worden gelegd.

Dag 10. Pico Bonito NP

Vandaag staat er een goede hike op het programma door het Nationaal Park. Een lokale gids zal jullie begeleiden en wijzen op rondvliegende vogels en insecten die onderweg tegen worden gekomen. Bij een fascinerende waterval, die van hoge hoogte over een klif heen valt, wordt er even pauze gehouden alvorens weer terug te wandelen naar de accommodatie. In de middag lekker ontspannen in de hangmatten met een drankje in de hand en ondertussen toekans spotten.

Dag 11 t/m 13. Utila

Op dag 11 van het programma worden jullie naar de haven van La Ceiba gebracht, waar jullie op de ferry stappen naar het Caribische eiland Utila. De ferry tickets kunnen niet vooraf gereserveerd te worden, dus dienen ter plaatse betaald te worden. Utila is een leuk Caribisch eiland, waar er veel mogelijkheden zijn tot duikactiviteiten.
Verschillende duikscholen en -centra hebben iedere duiker, van beginner tot gevorderde, iets te bieden om de prachtige onderwaterwereld te ontdekken, zoals korridors van zwart koraal en tijdens sommige periodes van het jaar walvishaaien. Voor de avontuurlijke reiziger kan er ook aan free diven gedaan worden! Mocht duiken niet je specialiteit zijn, is er nog steeds genoeg te beleven op dit eiland; er zijn boot uitstapjes mogelijk naar omliggende Caribische eilandjes met spectaculaire strandjes, er kan gekajakt worden in de natuurlijke lagune, gewandeld worden door het bosgebied, er kunnen fietsen of quads gehuurd worden, yogalesjes in de buitenlucht gevolgd worden en anders kan je lekker relaxen op één van de twee zandstranden van het eiland. Het eiland barst van de restaurantjes en barretjes, dus ook ’s avonds is er genoeg te beleven. Er wordt verbleven in een prettige accommodatie met zwembad die net buiten de hoofdstraat gelegen is, zodat er ook vollop van de rust genoten kan worden.

Dag 14. Tela & Punta Sal NP

Vandaag vroeg uit de veren, want jullie varen met de eerste ochtendboot (exclusief) rond 6.30 uur terug naar La Ceiba. Hier staat de transfer naar Tela al op jullie te wachten. Na het afdroppen van de bagage in het hotel, gaan jullie per boot naar het Punta Sal Nationaal Park, officieel Jeannette Kawas Nationaal Park genoemd. Hier maken jullie een jungle hike waarbij jullie verschillende howler monkey’s families tegen komen. Daarna krijgen jullie een heerlijke lokale lunch met vers gevangen vis voorgeschoteld op het zandstrand. Daarna is er tijd om lekker te ontspannen in de hangmat of om te gaan snorkelen in het heldere blauwe water. Overnachting is in Tela in een hotel aan het strand gelegen, waarbij je ’s avonds nog lekker over de boulevard kan lopen en de laatste souvenirtjes in kan slaan bij de lokale artisanen.

Dag 16. Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Prijs op Aanvraag.

Prijzen zijn afhankelijk van de exacte reisdata. Prijzen zijn per persoon, een indicatie en onder voorbehoud van beschikbaarheid, wijzigingen en de dollarkoers. Vliegtickets kunnen alleen geboekt worden in combinatie met een landarrangement dat verzorgd wordt door Olaf Reizen. Het is wel mogelijk alleen het landarrangement te boeken:

Landarrangement is inclusief:
 • Overnachtingen in tweepersoonskamers in genoemde accommodaties (of gelijkwaardig) o.b.v. logies & ontbijt;
  – Verblijf in Miraflor Natuurlijk reservaat is inclusief ontbijt en diner.
 • Alle landtransfers in privé service.
 • De volgende genoemde tours:Stadswandeltour in León.
  – Bezoek San Jacinto moddervelden.
  – Halve dag hike Nevelwoud Miraflor Natuurlijk reservaat, inclusief lunch.
  – Halve dag Somoto Canyon tour.
  – Halve dag hike Panacam Natuurlijk Reservaat.
  – Halve dag boot tour Yojoa Meer.
  – Halve dag hike Pico Bonito Nationaal Park.
  – Halve dag Punta Sal Nationaal Park, inclusief lunch.
 • Engelssprekende lokale gids tijdens het vaste land programma in Honduras.
Landarrangement is exclusief:
 • Internationale vluchten.
 • Ferry La Ceiba – Utila – La Ceiba.
 • Optionele excursies.
 • Eten en drinken niet genoemd in het programma.
 • Entreegelden Nationaal Parken, Reservaten en excursies.
 • Eventuele benodigde visa en inentings- en vaccinatiebewijzen. Indien er via de VS gereisd wordt dan is een ESTA verplicht, welke voor vertrek aangevraagd dient te worden. Voor de voorwaarden hiervan en meer informatie over visa: http://visumdienst.com/.
 • Eventuele kosten douaneformulieren en vertrekbelasting.
 • Havengelden Isla de Ometepe.
 • Persoonlijke & onvoorziene uitgaven.
 • Reis- en annuleringsverzekering.
 • Administratiekosten € 25,- per boeking.
 • Stichting Garantiefonds € 15,- per boeking (voor reissommen tot € 10.000,-).
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (maximaal 9 personen).

Relevante informatie bij deze voorbeeldreis

bel ons