Guyana Reizen

null

Rondreizennull

Fotoalbumsnull

Accommodatiesnull

LocatiesGuyana, puur natuur.

Guyana reizen. Guyana is onderdeel van een groter gebied dat ook wel Guiana wordt genoemd  (Indiaans voor gebied met vele wateren). Het huidige Guyana bestond in de 17e eeuw en 18e eeuw uit de drie Nederlandse koloniën Essequibo, Demerara en Berbice…

» Meer informatie

Guyana reizen. Guyana is onderdeel van een groter gebied dat ook wel Guiana wordt genoemd  (Indiaans voor gebied met vele wateren). Het huidige Guyana bestond in de 17e eeuw en 18e eeuw uit de drie Nederlandse koloniën Essequibo, Demerara en Berbice. Na de Europese oorlogen werden deze gebieden overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk. Deze drie koloniën werden in 1830 samengevoegd tot Brits Guiana, het huidige Suriname, Frans Guyana, wat nog steeds Frans grondgebied is en (Brits) Guyana

Net als in Suriname, had de afschaffing van de slavernij in Guyana grote gevolgen. Dit leidde onder andere tot immigratie van veel contractarbeiders uit India, Pakistan en ook uit Nederlands Indië die werk verrichtten op de plantages. De voormalige slaven trokken veelal naar de steden. Deze etnisch-culturele scheiding bestaat nog steeds en zorgt met enige regelmaat voor turbulente politieke situaties.

Op 26 mei 1966 werd Guyana een onafhankelijke staat binnen het Britse Koninkrijk met de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. Op 23 februari 1970 verklaarde premier Burnham Guyana tot een coöperatieve republiek. Burnham benadrukte het niet-gebonden karakter van de republiek en zijn streven om van het land een socialistische staat te maken. In de jaren ’70 probeerde Forbes Burnham Guyana minder afhankelijk te maken van de Verenigde Staten en zocht hij toenadering tot de Sovjet-Unie en Cuba.

In 1978 was Guyana wereldnieuws door velen slachtoffers in Jonestown. Sekteleider Jim Jones van de People’s Church gaf zijn volgelingen opdracht om collectief zelfmoord te plegen na de moord op de Amerikaanse senator Leo Ryan.

In 1980 werd een nieuwe grondwet aangenomen waarbij het ambt van premier qua macht werd ingeperkt en het uitvoerend presidentschap werd ingevoerd. In 1992 werden de eerste vrije en ‘ eerlijke’ presidentsverkiezingen gehouden. In de jaren tachtig werkten veel Guyanezen als gastarbeiders in Suriname, maar in de jaren negentig groeide de economie van Guyana fors, en keerden de Guyanese arbeiders uit Suriname terug naar hun eigen land. De drie Guyana’s zijn eigenlijk een beetje een buitenbeentje in Zuid Amerika. Als je door Guyana rijdt, heb je nu niet echt de indruk door een Latijns Amerikaans land te rijden. Je treft er ook niet echt Latino’s aan. Dit maakt het land eigenlijk heel speciaal, niet als Suriname trouwens. Als je ook ergens in Latijns Amerika lekker wilt eten moet je in Guyana zijn.

Oppervlakte
214.969 km²

Hoofdstad
Georgetown

Tijdverschil
5 tot 6 uur

Taal
Engels

Valuta
Guyanese Dollar

» Minder informatie

Transamazonica - 4x4 (Land Cruiser)

Met jouw eigen Land Cruiser of 4×4 met andere naam dwars door het grootste regenwoud ter wereld. De Transamazonica begint in Paramaribo en doorkruist eerst het oerwoud van Suriname en Guyana en dan het stroomgebied van de Amazone en z’n machtige zijrivieren in Brazilië. Aanschouw de wonderen van het oudste en meest…

Beste reistijd

De beste periode voor Guyana is van februari t/m april en van augustus t/m november. Dan reis je tijdens de droge periode.

Voor uitgebreide informatie: mail ons op info@olafreizen.nl of stuur een app berichtje.