Putumayo – Amazonegebied

Putumayo is gelegen in het zuidwestelijke deel van Colombia, in de Amazonas regio, aan de grens met Ecuador en Peru. De hoofdstad is de stad Mocoa.

Het westen en noordwesten van Putumayo, rond Narino en Cauca is bergachtig. Dit gebied behoort tot de Colombiaanse Cordillera Oost, met hoogtes tot 3.800 meter. Op die hoogte vind je de berghoogvlakten, de Páramo die koud en vochtig zijn. De rest van de provincie is vrij vlak en soms heuvelachtig die typerend zijn voor het Amazonegebied. Dit gebied kent een klimaat dat gekenmerkt wordt door warm weer met hevige regenval.

Putumayo is een zeer waterrijk gebied en de volgende rivieren stromen door het gebied heen: de Putumayo, Caqueta, Orito, San Miguel, San Juan, Piñuña, Mecaya, Sencelles Mulato, Sabilla, Rumiyaco, Wit, Cayman Design en Mocoa –rivier.

De belangrijkste economische activiteiten in Putumayo zijn oliewinning, landbouw en veeteelt.

Attracties:
Het gebied was vroeger grotendeels onder controle van de FARC maar inmiddels is dat verleden tijd en het gebied is rustig en veilig. Putumayo heeft toeristen veel te bieden, zowel op cultureel als op natuurlijk vlak. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn: Nationaal Park La Paya, Serrania del Churumbelos, Sibundoy Valley, Vides Archeologisch Park en Mandiyaco Canyon.
Het Nationale Park La Paya is een paradijs voor natuurliefhebbers en de flora en fauna kennen een enorme biodiversiteit.
In Putamayo leven nog steeds diverse inheemse volkeren die de conquesta en de rubberkoorts doorstaan hebben. Door inkomsten van het kleinschalig toerisme worden deze inheemse indianen geholpen om hun cultuur en traditie in stand te houden.

Infrastructuur:
Lucht: Er zijn vliegvelden in Puerto Asis, Orito, Puerto Leguizamo en Villa Garzón
Land: Er is een goede weg naar Huila en een slecht onderhouden weg richting Amazonas ( Nariño) en Ecuador.
Rivier: Via de rivieren vindt veel vervoer plaats met de kust en de rest van het land, Ecuador, Peru en Brazilië. Er zijn twee rivierhavens in Puerto Asis en Puerto Leguizamo.

putumayo mocoa