Rio Guapore – Amazone

De Rio Guapore is de meest zuidelijk stroom die uitkomt in de Amazone rivier. De rivier ligt in het uiterste westen van de Mato Grosso in Brazilië en vormt voor een groot deel de natuurlijke grens met Bolivia. Het vormt tevens de toegangspoort tot het nauwelijks bezochte, in Bolivia gelegen, Parque Nacional Mercado Noel Kempff dat een oppervlakte bestrijkt van 15.234 km² (ruim 1/3 van Nederland). Het stroomgebied van de Rio Guapore vormt één van de meest bijzondere en diverse ecosystemen in het Amazonebekken vooral omdat er aan de Boliviaanse zijde een totaal gebrek aan infrastructuur is.

De flora en fauna van het gebied is zeer divers. Er wordt geschat dat zich in het park circa 4000 soorten inheemse planten bevinden. Zo zijn er verschillende soorten bromelias, passiebloemen, heliconias, aronskelken en palmbomen. Het park herbergt verder meer dan 130 soorten zoogdieren, inclusief zeldzame rivierotters, rivierdolfijnen, tapirs, spinnen, brulapen, het reuzengordeldier, de reuzenmiereneter en bedreigde soorten als de jaguar. Daarnaast zijn er 74 soorten reptielen waaronder de zwarte kaaiman en bijzondere slangen en zijn er 620 soorten vogels (20% van het totaal aantal soorten in Zuid-Amerika), inclusief 9 soorten Ara’s (daarmee hoogstwaarschijnlijk het hoogste aantal soorten in een beschermd gebied).

Dit gebied is het beste te bezoeken vanuit het geïsoleerde Vila Bela de Santissima Trinidada. Een bezoek aan de Rio Guapore is ongetwijfeld het mooiste stuk Amazone dat in Brazilië denkbaar is en is ontegenzeggelijk een paradijs voor de natuurliefhebber! In tegenstelling tot de druk bezochte jungle vanuit Manaus is er in het gebied van de Rio Guapore nog echt sprake van een ongerept stuk natuur met zoals gezegd volop bijzondere dieren. De kans op het spotten van de jaguar is hier gemiddeld 80%!

Leuk om te weten is dat het BNN reisprogramma “3 OP REIS” op zondag 20 en 27 februari twee specials uitzendt over dit gebied met Dennis Storm als presentator. Olaf Reizen heeft de reis naar dit unieke stukje Amazone voor BNN georganiseerd. Hierbij nog een link naar enkele foto’s, gemaakt tijdens de opnames.

rio guapore amazone